Την άποψη των πολιτών αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη την τετραετία 2019-2023 και τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια σειρά από ζητήματα και κρίσεις, καταγράφει μεταξύ άλλων, έρευνα της ΚΑΠΑ Research με τίτλο: «Η διακυβέρνηση 2019-2023 και η επόμενη μέρα». Η εν λόγω μελέτη, απαντά σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες για την κατάσταση της οικονομίας, τι θέλουν από την επόμενη κυβέρνηση και ποιο σχήμα προτιμούν να βρεθεί στην εξουσία από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στην κορυφή η ψηφιοποίηση, στις τελευταίες θέσεις Τύπος και νέα γενιά

Την ψηφιοποίηση του κράτους ως το θέμα που διαχειρίστηκε καλύτερα η κυβέρνηση, αναδεικνύει το 74% των ερωτηθέντων της έρευνας, με τους πολίτες να αναγνωρίζουν τα βήματα που έγιναν στον τομέα κατά την διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την αναβάθμιση του Gov.gr, με σκοπό να περιοριστεί η ανάγκη να επισκεφθούν δια ζώσης δημόσιες υπηρεσίες.

Στον αντίποδα, τις τελευταίες δύο θέσεις καταλαμβάνουν η ελευθερία του Τυπου και η νέα γενιά, τομείς που, κατά τους ερωτηθέντες, η κυβέρνηση δεν βοήθησε με το έργο της την τετραετία που πέρασε. Το ποσοστό αρνητικής άποψης για τον χειρισμό των θεμάτων που αφορούν τους νέους φτάνει 68%, παρά τα μέτρα που θεσπίστηκαν όπως το πρόγραμμα για χαμηλότοκα δάνεια σε νέους, το Freedom Pass κ.α.

Τέμπη, υποκλοπές και ακρίβεια

Στο πεδίο της διαχείρισης των κρίσεων, οι εντάσεις στα ελληνοτουρκικά, η πανδημία και ο πόλεμος στην ουκρανία συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές απόψεις με ποσοστό 51%, 42% και 40% αντίστοιχα.

Ωστοσο, ακόμα και αν βρίσκονται στην κορυφή, η πλειοψηφία κρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης με αρνητικό τρόπο. Ακρίβεια, υποκλοπές και Τέμπη συνθέτουν το bottom 3 με τις αρνητικές απόψεις να συγκεντρώνουν ποσοστό 72% και 75% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας το πλήγμα που δέχθηκε δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία μετά το δυστύχημα. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, ακόμα και οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές του 2019, δεν συσπειρώθηκαν πίσω από το έργο διαχείρισης της πολύνεκρης σύγκρουσης, καθώς μόλις το 48% έχει θετική άποψη γι’ αυτό.

Μένοντας στο πεδίο των ψηφοφόρων των κομμάτων, αυτοί του ΚΙΝΑΛ (σ.σ. όνομα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2019) έχουν την λιγότερο θετική άποψη όσον αφορά την διαχείριση του ζητήματος των παρακολουθήσεων –στο στόχαστρο του οποίου βρέθηκε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης– καταλογίζοντας έτσι την ευθύνη στη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εξέλιξη της οικονομίας την 4ετια

Αρνητική άποψη αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν έχει η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, με ποσοστό 51%. Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 56%.

Πάντως, οι πολίτες που ανήκουν στο λεγόμενο κέντρο, βλέπουν σχετικά θετικά την εξέλιξη των οικονομικών τους, καθώς σε επίπεδο χώρας θεωρούν πως η οικονομία πάει «καλά» σε ποσοστό 56%, ενώ σε επίπεδο νοικοκυριών οι αρνητικές και θετικές γνώμες σημειώνουν ισοπαλία στο 49%.

Βελτιώθηκε το τουριστικό προϊόν

Σε επίπεδο τομέων της ελληνικής οικονομίας, ο Τουρισμός θεωρείται από τους πολίτες αυτός που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βελτίωσε περισσότερο την περίοδο 2019-2023, με ποσοστό 75%. Αυτό αναγνωρίζεται από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, όλων των κοινωνικών τάξεων και ιδεολογιών, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο εν λόγω τομέας αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας.

Οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει και ως πυξίδα για την επόμενη κυβέρνηση, είναι τα ζητήματα που προτεραιοποιούν οι πολίτες και θέλουν να δουν έργα την επομένη των εκλογών. Πρώτη προτεραιότητα αναδείχθηκε με ποσοστό 67% η βελτίωση του συστήματος υγείας. Στη δεύτερη θέση η αύξηση μισθών και συντάξεων με ποσοστό 54%, η βελτίωση του συστήματος Παιδείας με 43% και η μείωση των φόρων με 42%.

Αξίξει να αναφερθεί ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, καθολικά, αναγνώρισαν τα εν λόγω θέματα ως τις 4 πρώτες και βασικές προτεραιότητες που πρέπει να έχει στην ατζέντα της η επόμενη κυβέρνηση.

Στο 5,8% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ

Στην εν λόγω έρευνα παρουσιάζεται και η πρόθεση ψήφου αναφορικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ειδικότερα, προβάδισμα 5,8 μονάδων σημειώνει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ 8,5% .Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,6% ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή περνάνε τόσο η Ελληνική Λύση με 3,8% όσο και το ΜέΡΑ25% το οποίο καταγράφει ποσοστό 3,5%.

Ταυτόχρονα, «Δεν έχω αποφασίσει» δηλώνει το 9,2% ενώ τέσσερα κόμματα καταγράφουν ποσοστό από 1 έως 1,3%: Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας, ΕΑΝ και Νίκη.

Τι κυβέρνηση και ποιον Πρωθυπουργό προτιμούν

Αναφορικά με το ερώτημα για το ποια κυβέρνηση προτιμούν, το 29% απαντά «αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας», το 28% «κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».
Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει μόνο το 8%, ενώ το 28% θα επιθυμούσε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση ποιον προτιμούν οι ψηφοφόροι για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, με ποσοστό 41%, οκτώ μονάδες πάνω από τον Αλέξη Τσίπρα, που συγκεντρώνει 33%.