Πώς πρέπει ένας υποψήφιος για πολιτικές εκλογές να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους του; Τον τρόπο αποκαλύπτει ο Κ.Τ. Κικέρων στον αδελφό του, τον διάσημο εκπρόσωπο της Λατινικής Λογοτεχνίας, ρήτορα, φιλόσοφο και πολιτικό Μ.Τ. Κικέρωνα, όταν ήταν υποψήφιος για το ύπατο αξίωμα της Ρώμης. Οι συμβουλές εξασφάλισαν την εκλογή στον υπερασπιστή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας Κικέρωνα, σε μια κρίσιμη καμπή της πολιτικής ζωής της Αιώνιας Πόλης. Το κείμενο αυτό σώζεται, η αυθεντικότητά του όμως παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Αυτός ο… οδηγός προεκλογικής εκστρατείας, γραμμένος τον 1ο αιώνα π.Χ., παραμένει επίκαιρος ακόμη και σήμερα, εποχή της τεχνολογίας, του πολιτικού μάρκετιγκ και των δημοσκοπήσεων.
Ανάμεσα στις συμβουλές που απευθύνονται στον υποψήφιο Κικέρωνα αξίζει, πιστεύω, να επιλέξουμε την ακόλουθη: «Εφόσον οι άνθρωποι ωθούνται να σε προτιμήσουν και να δείξουν αυτό το εκλογικό ενδιαφέρον από τρία πράγματα ειδικότερα, τις χάρες, την προσδοκία και την αυθόρμητη συμπάθεια, πρέπει να αναλογιστείς πώς θα εξυπηρετήσεις την καθεμία από αυτές τις κατηγορίες. Και οι μικρότερες χάρες ωθούν τους ανθρώπους να θεωρούν ότι έχουν επαρκή λόγο για να υποστηρίξουν μία υποψηφιότητα».
Αυτή είναι η διαχρονική ανθρώπινη πραγματικότητα. Ομως, σήμερα, τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι, ως φαίνεται, ικανά να ανατρέψουν την παραδοσιακή νοοτροπία των ψηφοφόρων. H έλλειψη ασφάλειας των πολιτών, που αποκαλύφθηκε με το πρόσφατο τραγικό γεγονός των Τεμπών και αποτελεί τομή και στις προεκλογικές εξελίξεις, η επιβληθείσα από την Ε.Ε. λιτότητα, που έχει παγιωθεί με μια οικονομική πολιτική… επιδομάτων, οι παράνομες παρακολουθήσεις καθώς και η «εργαλειοποίηση» της Δικαιοσύνης, είναι οι κύριοι από τους λόγους, που οδηγούν τους ψηφοφόρους σε περίσκεψη.
Δεν αρκούν πλέον οι προσωπικές χάρες και η συμπάθεια, ούτε η προσδοκία των προεκλογικών υποσχέσεων. Η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς έχει διασαλευθεί και η υπομονή έχει στερέψει. Θα πρέπει, λοιπόν, να εξετάσουν μόνοι τους οι πολίτες τα προγράμματα, που οι αρχηγοί των κομμάτων παρουσιάζουν. Ποιο από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει ουσιαστικά το δημόσιο συμφέρον, και ποιος αρχηγός εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την εφαρμογή του προγράμματος.
Εξάλλου, την ευθύνη για την διακυβέρνηση της χώρας έχουν, αναμφισβήτητα, με την ψήφο τους οι ενεργοί πολίτες, που καλούνται να κάνουν μια δύσκολη, ομολογουμένως, επιλογή!
Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής.