«Μικρό καλάθι» χρειάζεται εν αναμονή των τουρκικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή στην Τουρκία, εκτιμά μιλώτας στην ΕΡΤ ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργανισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Αν κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουμε και πολλά να περιμένουμε, αλλά ακόμα κι αν κερδίσει ο κύριος Κιλιτσντάρογλου δεν νομίζω ότι θα υπάρξει αναπροσανατολισμός της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα και τις τουρκικές διεκδικήσεις».
«Το πρώτο πράγμα που θα κάνει οποιοσδήποτε πρόεδρος είναι να αναζητήσει χρηματοδότηση, γιατί η τουρκική οικονομία είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Όλοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό ακόμα με αυτές τις συνθήκες. Αν τυχόν λοιπόν βγει η αντιπολίτευση το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να βελτιώσουν τη σχέση τους με τη Δύση και να αναζητήσουν χρηματοδότηση, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μπορέσουν να αναπτύξουν την οικονομία. Οπωσδήποτε δεν θα βρουν χρήματα από τον Πούτιν», εξηγεί ο κ. Κλάψης.
«Η συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ετερόκλητα κόμματα ξεκαθαρίζει ότι θέλει να προσεγγίσει τη Δύση, ενώ εξαγγέλλει επιστροφή στους νόμιμους θεσμούς της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι πριν από είκοσι χρόνια όταν ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικούσε την εξουσία στην Τουρκία έλεγε περίπου παρόμοια πράγματα, ότι θα οδηγήσει την Τουρκία στον ευρωπαϊκό δρόμο και ούτω καθεξής» επισημαίνει ο καθηγητής, ενώ παράλληλα παρατηρεί ότι «είναι λογικό ο Κιλιτσντάρογλου να θέλει να διαφοροποιηθεί από τον Ερντογάν».
«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να θέλει μια Τουρκία που θα είναι πραγματικά εξευρωπαϊσμένη, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα σέβεται τις αποφάσεις των διεθνών οργάνων, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλά νομίζω ότι αν γίνει πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας ο Κιλιτσντάρογλου, δεν θα αποσύρει για παράδειγμα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο, ούτε θα παγώσει τις τουρκικές διεκδικήσεις για την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη», αναφέρει ο Αντώνης Κλάψης, ενώ καταλήγει πως «οι Αμερικανοί δεν εγκατέλειψαν την ιδέα ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ. Πρέπει να παραμείνει στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών και με πολλή ανησυχία έβλεπαν τόσα χρόνια τις προσπάθειες του Ερντογάν να βρίσκει συμμαχίες προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, να ανοίγει την πόρτα προς την Κίνα».
Πηγή: ΕΡΤ