Αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας αναφορικά με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατέγραψε η ετήσια κατάταξη της ILGA-Europe.
Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση μια αξιολόγηση των νόμων και των πολιτικών που επηρεάζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανσέξουαλ και τους ίντερσεξ), με τη βαθμολογία να κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100% (πλήρης ισότητα).
Αναλυτικά, χρησιμοποιούνται 74 κριτήρια, τα οποία κατανέμονται σε επτά θεματικές κατηγορίες: ισότητα και μη διάκριση, οικογένεια, εγκλήματα μίσους και ρητορική μίσους, νομική αναγνώριση του φύλου, σωματική ακεραιότητα των intersex, κοινωνία των πολιτών και άσυλο.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φέτος καταλαμβάνει στην 13η θέση με βαθμό 57%, από την 17η θέση που ήταν πέρυσι, ενώ μέσα σε δύο χρόνια έχει σκαρφαλώσει δέκα θέσεις.
Με αφορμή την έκθεση, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε την πρόοδο που σημείβσε η Ελλάδα στον τομέα αυτό.
Η θέση των υπόλοιπων χωρών
Όπως και πέρυσι, στην κορυφή της λίστας με 89% βρίσκεται η Μάλτα, ενώ ακολουθεί το Βέλγιο και η Δανία, που ισοβαθμούν με 76%.
Στην άλλη πλευρά, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η Πολωνία παραμένει στην τελευταία θέση με ποσοστό 15% όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ΕΕ πίσω ακόμα και από τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).
«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», ανέφερε η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου.
Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία μεταξύ των χωρών της ΕΕ — όπως συμβαίνει από το 2020 — κέρδισε δύο βαθμούς σε σύγκριση με πέρυσι.
Η αύξηση οφείλεται από τα πολωνικά δικαστήρια που «διασφαλίζουν ότι δεν χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και το όργανο ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει και τα άτομα μεταξύ των φύλων», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe, σύμφωνα με το Politico.
Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.