Πόσο κοντά ήρθε το ΠαΣοΚ, ακόμη κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ;

Ποιος ήταν ο ένας και μοναδικός στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης τη χρονιά που πέρασε

Η στάση των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο είναι αποκαλυπτική. Παρότι τα περιθώρια συναίνεσης σε κρίσιμα ζητήματα του τόπου και της κοινωνίας είναι τεράστια, ο πρώτος στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην κοινοβουλευτική τετραετία που πέρασε, ήταν ένας και μοναδικός: Η φθορά της κυβέρνησης!

Αυτό αποκαλύπτει μελέτη, την οποία και σας παρουσιάζω, για τα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η ΝΔ και τα ψήφισαν τόσο το ΠαΣοΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας με το ΠαΣοΚ να φθάνει ακόμη και το 50% στην αρχή της κοινοβουλευτικής περιόδου και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά από 22% το 2019 και να μηδενίζει από το καλοκαίρι του 2022. Το ΚΚΕ, σταθερό, όσο και δογματικό, δεν ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο της ΝΔ. Το ίδιο κάνει άλλωστε από το 2004 μέχρι σήμερα.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση της κοινοβουλευτικής περιόδου που πέρασε καταγράφηκε σε νομοσχέδια και σε διεθνείς συμβάσεις που αφορούν την Εθνική Άμυνα και την Εξωτερική Πολιτική, ενώ η μικρότερη σε νομοσχέδια που αφορούν την Παιδεία, την Υγεία, τη δημόσια διοίκηση και τη φορολογία. Μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών και την ολοκλήρωση της 18ης Κοινοβουλευτικής Περιόδου του 2019-2023, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών δημοσιεύσει για έκτη φορά τον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης, που εξετάζει το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής στο νομοθετική έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνο Σαραβάκο, συντονιστή της έρευνας, αυτή καταγράφει τον βαθμό συναίνεσης εντός του κομματικού συστήματος, και αφετέρου ελέγχει τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί συγκεκριμένων προτάσεων πολιτικής σε βάθος χρόνου. Κατ’ επέκταση, ανιχνεύει τον βαθμό προγραμματικής ή και ιδεολογικής σύγκλισης ή απόκλισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Αλλο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέγραψαν φθίνουσα νομοθετική συναίνεση από το 2019 στο 2023, που με άλλα λόγια σημαίνει ότι σκλήραιναν τη στάση τους (ακόμη κι αν συμφωνούσαν με κάποια νομοσχέδια) όσο πλησίαζε ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών.

***
Ένα debate με 26 κάμερες και ένα drone

Ήρθε λοιπόν η ώρα του πολυσυζητημένου debate. Στις 9 σήμερα το βράδυ, μετά τα δελτία ειδήσεων 26 τηλεοπτικές κάμερες και ένα drone που θα βρίσκονται έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, θα περιμένουν τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους δημοσιογράφους για μια τηλεμαχία, με συγκεκριμένους όρους, θεματολογία και χρονικά περιθώρια. Τώρα μεταξύ μας. Εδώ και μέρες οι πολιτικοί αρχηγοί κινούνταν σε ρυθμούς προεκλογικού debate, μην νομίζετε πως περίμεναν το debate που αποφασίστηκε στην διακομματική επιτροπή..

Δημοσιογράφοι και τεχνικοί εργάσθηκαν λοιπόν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να είναι όλα έτοιμα, καθώς έχουν περάσει οχτώ χρόνια από τη διεξαγωγή της τελευταίας τηλεμαχίας. Το στούντιο, ERTNEWS STUDIO, που θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αλλά και τους έξι δημοσιογράφους, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ οι τεχνικοί κάνουν τις τελευταίες ρυθμίσεις πριν από την τηλεμαχία, η οποία θα καλυφθεί από εννέα κάμερες, που θα έχουν στηθεί στο τηλεοπτικό πλατό. Το θέμα εάν αυτή η τηλεμαχία βγάλει ειδήσεις για να είναι χρήσιμη στους ψηφοφόρους. Διαφορετικά θα είναι άλλη μια παράθεση προτάσεων, παροχών και αλληλοκατηγοριών που έχουμε συνηθίσει στην προεκλογική περίοδο

***
Οι εκλογές του… καναπέ

Ενώ βρισκόμαστε μερικές ημέρες προ των εκλογών οι πάντες πλέον παρατηρούν στα κόμματα και στους αρχηγούς τους, σχετικά χαμηλούς τόνους μικρές προεκλογικές συγκεντρώσεις και χωρίς συνθήματα και πλαστικές σημαίες. Μια προεκλογική περίοδος του… καναπέ θα έλεγε κανείς όπου η επικοινωνία των μηνυμάτων από τα κόμματα γίνεται από την τηλεόραση, τις ιστοσελίδες και τα social media, ειδικά το… TikTok. Έτσι, λοιπόν, με μια flat προεκλογική περίοδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στις δημοσκοπήσεις που γίνονται, κρυφές ή φανερές αλλά και στα λάθη που μπορούν να γίνουν και να προκαλέσουν ζημιά στα κόμματα.

***
Ποιος παρακολουθεί προσεκτικά τις προεκλογικές παροχές;

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχει κάποιος που παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις παροχές που εξαγγέλλουν οι αρχηγοί των κομμάτων. Προς το παρόν παραμένει σιωπηλός. Αλλά έως πότε; Είναι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προτού αρχίσει επισήμως η προεκλογική περίοδος είχε προειδοποιήσει για τις παροχές αυτές προκειμένου να μην εκτροχιάσουν την οικονομία. Αλλωστε αυτός είναι θεσμικά ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και κυρίως του διοικητή να προειδοποιεί δηλαδή όπως έκανε και την περίοδο 2014-19.

***
Αλλαγή σκυτάλης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αλλαγή σκυτάλης διαφαίνεται έντονα στο αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σε δύο ημέρες γίνονται οι εκλογές για το 6μελές Συμβούλιο και όλοι απεύχονται την ισοψηφία (3 – 3) που συνέβη σε άλλα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι η νικήτρια ομάδα υποψηφίων έχει ξεχωρίσει με ισχυρό «ρεύμα νίκης» και πιθανότατα θα εκλέξουν τα τέσσερα στα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, και επομένως και τον επόμενο πρύτανη. Παρότι είναι κοινό μυστικό, δεν θα αποκαλύψω την ομάδα, ούτε και τον επόμενο πρύτανη αλλά σίγουρα σας λέω ότι η αλλαγή στη διοίκηση του πανεπιστημίου Αθηνών θα είναι ουσιαστική…

***
Η Πρόεδρος αντί του Πρωθυπουργού στο Ρέικιαβικ

Συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι πρωθυπουργοί να μην μπορούν να συμμετάσχουν σε συνόδους κορυφής. Και τότε τι κάνουν; Την χώρα μας την εκπροσωπεί ο ανώτατος άρχων και στην προκειμένη περίπτωση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 16 και 17 Μαΐου θα διεξαχθεί στο Ρέικιαβικ η Διάσκεψη Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την Ελλάδα θα την εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ήδη ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

***
Ένα προεκλογικό… βαψιματάκι

Σίγουρα δεν θα το έχετε μάθει, αλλά στα σημαντικά δημόσια κτίρια, όπως είναι το Προεδρικό Μέγαρο και η Βουλή τούτες τις ημέρες πέφτει πολύ… βάψιμο. Βάφουν τα πάντα κυρίως στη Βουλή, ταβάνια, τοίχους, γραφεία, τα κάνουν όλα λευκά. Στο Προεδρικό βάφουν επίσης, ίσως επειδή περιμένουν τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διερευνητικές εντολές. Στη Βουλή οι διάδρομοι έχουν γεμίσει από σκαλωσιές. Αλλά δεν είναι μόνον το βάψιμο. Είναι και η αλλαγή… πατωμάτων. Βρήκαν ότι το πάτωμα στο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο γραφείο δηλαδή του Αλέξη Τσίπρα… τρίζει. Δεν ξέρω γιατί τρίζει, αλλά υπήρξε αστραπιαία επιχείρηση ώστε να μην τρίζει. Έβγαλαν έξω από το γραφείο, τραπέζια καρέκλες και λοιπά έπιπλα και άλλαξαν τα σανίδια του πατώματος.. Ανακαίνιση σου λέει. Ανακαίνιση όμως γιατί; Για να το βρει άλλος επειδή, πιστεύει πως θα μετακομίσει σε άλλο γραφείο στη Βουλή μεγαλύτερο και πιο ευρύχωρο ή μήπως το ετοιμάζουν με νέα πατώματα και νέο βάψιμο για μια ακόμα τετραετία στο ίδιο γραφείο; Στις 21 Μαΐου θα δείξει…

***
Όταν οι… φακόχοιροι προσγειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη

Φανταστείτε την έκπληξη των Θεσσαλονικιών, όταν είδαν να προσγειώνονται το ένα πίσω από το άλλο στο αεροδρόμιό τους πέντε μαχητικά, A-10 Thunderbolt II που οι Αμερικανοί τα αποκαλούν και «Warthog» ( δηλαδή Φακόχοιρος). Τέτοια άσχημα αεροπλάνα και μάλιστα μαχητικά- βομβαρδιστικά δεν είχαν ξαναδεί οι Θεσσαλονικείς, αφού για πρώτη φορά προσγειώνονται στην χώρα μας παίρνοντας μέρος σε άσκηση με την επωνυμία «Defender Europe».

Δεν είναι λίγοι αυτοί που το γκούγκλαραν για να δουν τι ακριβώς κάνει αυτό το πανάσχημο μαχητικό. Είδαν λοιπόν πως είναι παλιό ωστόσο, στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ κάποιοι ακόμα… γελούν με την ιδέα ότι θα μπορούσε να αντικατασταθεί από άλλο αεροσκάφος.

Την ίδια στιγμή, το αεροσκάφος έχει να επιδείξει πραγματικές δάφνες από τη δράση του στο Κουβέιτ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια, ακόμα και κατά του ISIS στη Συρία, όπου κυριολεκτικά «θέριζε» όποιο στόχο βρισκόταν στο δρόμο του και άνοιγε περάσματα για τις επίγειες δυνάμεις.

Στην ίδια άσκηση μετέχουν και Γερμανοί και Ολλανδοί με μεταγωγικά αεροσκάφη (C-130 και Α-400) και βεβαίως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με C-130, C-27j και με μαχητικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.