Τις απαντήσεις που αναζητούν οι πολίτες, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου προσπάθησαν να δώσουν οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί κατά την αποψινή κρίσιμη τηλεμαχία (debate), η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι μετά από οκτώ χρόνια.

Στο στούντιο 4 της ΕΡΤ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης, Γιώργο Κουβαρά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κάθισαν από αριστερά προς τα δεξιά με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους.

Απέναντι στους πολιτικούς αρχηγούς, υπέβαλαν κατά ενότητα τις ερωτήσεις τους όπως επιτάσσουν οι κανονισμοί του debate, οι έξι δημοσιογράφοι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Δηλαδή,  η Ράνια Τζίμα (MEGA), η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN).

Οι έξι θεματικές ενότητες των ερωτήσεων:

  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
  2. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
  3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
  4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
  5. Περιβάλλον και Ενέργεια
  6. Νέα Γενιά

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Σία Κοσιώνη: Τι θα κάνατε διαφορετικά με φυσικό αέριο, πληθωρισμό και τιμές τροφίμων;

Κ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές οι τιμές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών, μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και μείωση των φόρων είναι οι τρεις τρόποι παρέμβασης. Συζητώ επέκταση του Market Pass το τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα ο Αντώνης Σρόιτερ.

Τσίπρας: Υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη.

Παναγιώτης Στάθης: Είστε έτοιμοι να υποχωρήσετε από το βέτο για πρωθυπουργό Τσίπρα-Μητσοτάκη;

Ανδρουλάκης: Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, τη στιγμή που όλα αυτά τα δάνεια είναι στα funds. Όπως το 2010 να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού, όχι στην παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε για την ακρίβεια τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κουτσούμπας: Το μόνο φιλολαϊκό κόμμα είναι αυτό του ΚΚΕ. Δεν ψηφίστηκαν νομοσχέδια μας στη Βουλή υπέρ των εργαζομένων. Ανεφάρμοστα είναι αυτά που προτείνουμε για την ΕΕ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΝΑΤΟ. Τα φορολογικά έσοδα προέρχονται κατά 95% από τον ελληνικό λαό και το 5% από τα μεγάλα κεφάλαια.

Η Ράνια Τζίμα ρωτά τον Κυριάκο Βελόπουλο για το αν πρέπει μια χώρα να έχει Plan B.

Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει Plan B. Και η Γερμανία έχει Plan B-Δεν λένε οι αρχηγοί των κομμάτων πού θα βρουν τα λεφτά. Αλλαγή του παραγωγικού και του φορολογικού μοντέλου. 15% φόρος και ποινή φυλάκισης σε περίπτωση φοροδιαφυγής. -Κατηγόρησε για τα κόκκινα δάνεια ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.

Η Μάρα Ζαχαρέα ρωτάει τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βαρουφάκης: Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες. Ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών.


Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

H Σία Κοσιώνη ρωτάει τον Αλέξης Τσίπρα στη θεματική εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Τσίπρας: Εμείς ενισχύσαμε την ασφάλεια της χώρας, ψηφίσαμε για τις φρεγάτες και τα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα και επίσης όπου νομίζουμε ότι υπάρχει υπερκοστολόγηση. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι το αυτονόητο. Όταν ήμασταν κυβέρνηση υπήρχε φτάχτης. Δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες, το προσφυγικό δεν θα λυθεί με φράκτες.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρωτά τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί δεν έχει συναντήσει ακόμη τον πρωθυπουργό.

Ανδρουλάκης: Ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη. Η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη.

Ο Παναγιώτης Στάθης ρωτά τον κ.Κουτσούμπα για τους συμμάχους και την στάση της Τουρκίας.

Κουτσούμπας: Όταν το ΚΚΕ και ο λαός έρθουν στην εξουσία, θα μιλάμε με όλους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τούρκικο λαό.

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρωτά τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Βελόπουλος: Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε.

«Τι θα κάνατε αν κάποιος καταλάμβανε μια άλλη χώρα δικιά μας βραχονησίδα;» ρώτησε η Ράνια Τζίμα τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Βαρουφάκης: Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε. Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων.

Για τις αμυντικές δαπάνες ρώτησε τον κ.Μητσοτάκη η Μάρα Ζαχαρέα.

Μητσοτάκης: Επρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης. Θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του τουρκικού λαού. Επιμένω στην πολιτική της ισχυρής αποτροπής.


Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Η Σία Κοσιώνη ρωτά τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δικαιοσύνη και την υπόθεση των υποκλοπών.

Ανδρουλάκης: Πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη, όχι όμως στο πολιτικό σύστημα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος ακουμπά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός που να μας οδηγήσουν σε μία θεσμική κανονικότητα. Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για το ζήτημα διακυβέρνησης.

Κουτσούμπας: Δεν δίνουμε ανοχή σε καμία κυβέρνηση. Ο λαός να κρατάει μικρό καλάθι, δίνουν ένα pass και το κόβουν από αλλού. Το ΚΚΕ δέχεται για τα οικονομικά του συνεχείς ελέγχους και ελέγχονται συνεχώς τα πάντα. Αυτό που αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει.

«Γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία για τη Χρυσή Αυγή;»

Βελόπουλος: Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα μπει στη Βουλή.

Για την εξυγίανση του κράτους ρώτησε τον κ. Βαρουφάκη ο Γιώργος Παπαδάκης.

Βαρουφάκης: Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών.

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις»

«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες.  Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα.

Τσίπρας: Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.


Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Η Σία Κοσιώνη ρωτά τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν θα στηρίξει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Κουτσούμπας: «Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων στα οποία είναι και αυτή. Ο κ. Τσίπρας κάνει ανέξοδες προτάσεις. Προτείνει μόνο 10 σχολές στο μηχανογραφικό, άρα πολλοί μαθητές θα μένουν πάλι έξω. Καμία ανοχή»

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρωτά τον Κυριάκο Βελόπουλο αναφορικά με την άρνηση του τελευταίο να μην κάνει το εμβόλιο και την αντίθεσή του για την αλλαγή φύλου.

Βελόπουλος: «Δεν δέχομαι την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, το σώμα είναι δικό μου. Εμπιστεύομαι την Ελληνίδα Μάνα. Μπορεί να κάνει ο, τι νομίζει εκείνη καλύτερο, έχουμε πρόβλημα και με το δημογραφικό, πλην των βιασμών. Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις της χώρας μας. Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό».

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Βαρουφάκης: «Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική και πουθενά αλλού. Η συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι αποκρουστική και μιλάω τώρα ως καθηγητής πανεπιστημίου. Όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα γίνεται για να αναβαπτιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς το οποίο εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που δέχεται ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική παιδεία και την ιδιωτική υγεία.

Μητσοτάκης: «Το νέο σύστημα υγείας αποτελεί μια από τις τρεις προτεραιότητές μου για τη νέα τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία».

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για τους συνταξιούχους.

«Τα χρήματα που πάρθηκαν από τους συνταξιούχους, θα δοθούν πίσω»

Τσίπρας: «Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να αφήσουμε χρήματα στα ταμεία, να δώσουμε τη 13η σύνταξη. Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που εκδίκασε το ΣτΕ .Τα χρήματα που πάρθηκαν από τους συνταξιούχους, θα δοθούν πίσω».

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον κ. Ανδρουλάκη αναφορικά με την αναθεώρηση του Άρθρου 16.

Ανδρουλάκης: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε».


Περιβάλλον και Ενέργεια

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον κ. Βελόπουλο αν πιστεύει ότι η χώρα έπρεπε να απέχει από το δυτικό εμπάργκο στη Ρωσία

Βελόπουλος: «Θα ανέμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα μας ώστε να μην μας επηρεάζει το εμπάργκο. Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της χώρας. Η αξία των κοιτασμάτων στην Ελλάδα είναι περίπου 250 δισ. ευρώ».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με το περιβάλλον και όσα προβλέπει σχετικά με αυτό το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25

Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, εάν παράγουν και όταν παράγουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γιατί μέχρι τότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι πιο φθηνές. Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο πράγμα που σου προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οικοκτονία».

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή κρίση αλλά και για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα»

Μητσοτάκης: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Στηρίξαμε όμως τα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, παραδίδουμε επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία».

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις παρεμβάσεις που περιέχει αναφορικά με την Ενέργεια και το Περιβάλλον.

Τσίπρας: Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο πολίτης. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε ‘γαλάζια παιδιά’ που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους. Η ΔΕΗ θα περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο».

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη αναφορικά με το θέμα της επαναφοράς του «Δ» στη ΔΕΗ.

Ανδρουλάκης: «Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όλοι οι άλλοι δεν μπορούν μαζί να σχηματίσουν μία πλειοψηφία, είναι πολύ χαμηλοί μέτοχοι, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο ορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ. Για εμένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση, δεν πρέπει να βιαστούμε, να την διασυνδέσουμε ως κίνηση της οικονομίας μας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση».

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αναφορικά με το θέμα των αυθαιρεσιών στα ελληνικά νησιά.

Κουτσούμπας: «Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια διαφορετική διακυβέρνηση. Αν δεν αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα».


Νέα Γενιά

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια.

Βαρουφάκης: «Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Και δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως. Δεν σημαίνει αστυνομοκρατία».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «βαθμολογήσει» την 4ετία της διακυβέρνησής του.

Μητσοτάκης: «Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Οι νέοι θα αξιολογήσουν σκληρά την κυβέρνηση, όπως θα πρέπει να κάθε πολίτης. Έκανα λάθη και δεν φοβάμαι να τα παραδεχτώ και να ζητήσω και ‘συγγνώμη’ όπου χρειάστηκε. Ένα λάθος, γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται».

Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Τσίπρας: «Τόσα χρόνια είχαμε Πανελλαδικές χωρίς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε, γιατί; Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια».

Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για την κατεύθυνση της ψήφου των νέων και αν ως ο νεότερος σε ηλικία αρχηγός κόμματος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους.

«Να δούμε τι θα κάνουμε με όσους μένουν στη χώρα ώστε εάν βελτιώσουμε τη ζωή τους, να φρενάρουμε το brain drain»

Ανδρουλάκης: Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες. Να δούμε τι θα κάνουμε με όσους μένουν στη χώρα ώστε εάν βελτιώσουμε τη ζωή τους, να φρενάρουμε το brain drain. Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους».

Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν η άρνηση του ΚΚΕ να μπει σε κάποια κυβέρνηση οδηγεί τους νέους σε αποχή.

Κουτσούμπας: Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει. Έχει και πείρα και γνώση αρκετή. Οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν. Η αποχή ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη την ζωή τους

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Κυριάκο Βελόπουλο αν πιστεύει ότι οι νέοι πείθονται από τις παροχές, τις υποσχέσεις και τις εκστρατείες των πολιτικών στα social media.

Βελόπουλος: «Πώς θα πιστέψει ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα;  Τα παιδιά διαβάζουν, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι. Αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή».


Η τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών

Βαρουφάκης: «Όλοι μας ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν αλλά στα λόγια μόνο. Το ΜεΡΑ 25 καταθέτει ξανά και ξανά, τρείς μήνες τώρα μια τροπολογία για να επιτραπεί στους νέους, όταν δουλεύουν εργάζονται εποχικοί, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της εργασίας του όπως μπορούν. Η κυβέρνηση λέει όχι σε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει ότι θα ψηφίσουν οι νέοι. Είμαστε στο 4ο Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 και μας καθηλώνει στα κάτεργα. Από το 2016-2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία του λαού και της εθνικής περιουσίας. Πρέπει να καταργηθούν οι μηχανισμοί λεηλασίας της ελληνικής πραγματικότητας».

Βελόπουλος: Θέλω να ευχαριστήσω τον Ελληνικό λαό που μας έβαλε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Θέλω να τον ευχαριστώ επίσης που μας έκανε να γνωρίσουμε τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα, καθώς δεν μας φιλοξένησαν ποτέ στα κανάλια τους. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει αρκεί στο τιμόνι της χώρας να βρίσκεται κάποιος που αγαπά την πατρίδα, αγαπά το έθνος. Να κάνουμε πραγματικά περήφανους τους Έλληνες. Έχουμε το σχέδιο, αρκεί να ματώσουν οι κομματικοί τους. Όλοι αυτοί που βολεύτηκαν. Ίσες ευκαιρίες. Έρχονται δύσκολες μέρες.Να ενώσουμε το Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια με το Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».

Κουτσούμπας: Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδω. Και αυτό τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Όλοι εδώ οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, είναι μέρος του προβλήματος και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη λύση. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται

Ανδρουλάκης: «Οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα δείξουν αν θα αλλάξει κάτι ή θα ζήσουμε μία από τα ίδια. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας. Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του. Η πυξίδα μας είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοκρατία και διαφάνεια, η αξιοπρέπεια και η ανάπτυξη και προοπτική. Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή».

Τσίπρας: «Απευθύνομαι σε όλο τον ελληνικό λαό. Δεν μας αξίζει η Ελλάδα της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας. Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς του μνημονιακούς περιορισμούς».

Μητσοτάκης: Μετά από μια δύσκολη τετραετία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις προεκλογικές μου δεσμεύσεις και κράτησα τη χώρα ασφαλή κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες. Έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Στο χέρι μας είναι να προχωρήσουμε σταθερά, τολμηρά μπροστά, για την Ελλάδα που οραματιζόμαστε.