«Εναντίον της πατρίδας μας εξαπολύεται πραγματικός πόλεμος. Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον» είπε ο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως τόνισε ο κόσμος βρίσκεται σε ένα καίριο σημείο καμπής. «Σήμερα, ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής. Ένας πραγματικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί εναντίον της πατρίδας μας. Αποκρούσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς, θα διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας» δήλωσε ο Πούτιν.

Σε μια 10λεπτη ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία ο Πούτιν επανέλαβε πολλά από αυτά που έχει πει κατά καιρούς πολλές φορές στους σχεδόν 15 μήνες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είπε ότι οι «δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ» σπέρνουν τη ρωσοφοβία και τον επιθετικό εθνικισμό, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης.

Νωρίτερα είχε ξεκινήσει στη Μόσχα η παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών, υπό το βλέμμα του Πούτιν, αλλά και άλλων μελών της ρωσικής πολιτικής ελίτ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια με τους δρόμους να έχουν γεμίσει με αστυνομικούς, ενώ στην Ουκρανία μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις.

Ο Πούτιν περπάτησε από το Κρεμλίνο ως την Κόκκινη Πλατεία για να παρακολουθήσει την παρέλαση στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικοί, κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης.