Απλά μέτρα για να σωθούν 1 εκατομμύριο μωρά ετησίως, ζητούν οι γιατροί

Η «σιωπηλή καταστροφή της υγείας» σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο θα μπορούσε να ελεγχθεί δαπανώντας λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες για να γίνουν οι συνήθεις προγεννητικές διαδικασίες διαθέσιμες σε όλους, λέει νέα ανάλυση

Οι ζωές περισσότερων από ένα εκατομμύριο μωρών ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, εάν οι μητέρες είχαν πρόσβαση σε απλά, χαμηλού κόστους μέτρα υγείας, όπως βιταμίνες, αντιελονοσοκομειακά φάρμακα και ασπιρίνες, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που αναδημοσιεύει ο Guardian

Η μελέτη, που εστιάζει στη «σιωπηλή καταστροφή της δημόσιας υγείας» των μωρών που γεννιούνται «πολύ μικρά ή πολύ νωρίς», έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι η πρόοδος στη μείωση των θανάτων νεογνών και των θνησιγενών γεννήσεων έχει ισοπεδωθεί από το 2015 και ότι η αποσπασματική, υποχρηματοδοτούμενη προγεννητική φροντίδα ευθύνεται εν μέρει.

Οι συγγραφείς της ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο Lancet, εκτιμούν ότι 476.000 θάνατοι νεογέννητων και 566.000 θνησιγενείς γεννήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο, εάν μια χούφτα κυρίως προγεννητικών μέτρων εφαρμοζόταν πλήρως σε 81 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

REUTERS/Andreea Campeanu (SOUTH SUDAN – Tags: HEALTH SOCIETY)

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νεογνικών θανάτων -τα μωρά που πεθαίνουν εντός 28 ημερών- μειώθηκε περισσότερο από το μισό στις τρεις δεκαετίες μεταξύ 1990 και 2020, από 5 εκατομμύρια σε 2,4 εκατομμύρια. Όμως σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη νότια Ασία, οι αριθμοί παραμένουν υψηλοί.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο ρυθμός προόδου έχει μείνει στάσιμος από το 2015 λόγω της μείωσης των επενδύσεων, με κάθε χρόνο από τότε να φέρνει περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους νεογέννητων και 1,9 εκατομμύρια θνησιγενείς γεννήσεις (που ταξινομούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μωρά που πεθαίνουν μετά τις 28 εβδομάδες της εγκυμοσύνης).

«Εάν επιθυμούμε να δούμε διαφορετικά αποτελέσματα, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», δήλωσε ο Δρ Anshu Banerjee, διευθυντής του ΠΟΥ για την υγεία των μητέρων, των νεογνών, των παιδιών και των εφήβων και τη γήρανση. «Χρειάζονται τώρα περισσότερες και πιο έξυπνες επενδύσεις στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ώστε κάθε γυναίκα και κάθε μωρό, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, να έχει τις καλύτερες πιθανότητες υγείας και επιβίωσης».

REUTERS/Mahamat Ramadane

Πολλά, αν όχι όλα τα μέτρα που συνιστώνται στη σειρά που δημοσιεύθηκε στο Lancet χρησιμοποιούνται ήδη σε χώρες υψηλού εισοδήματος, από τη βοήθεια των εγκύων γυναικών να σταματήσουν το κάπνισμα μέχρι τη χορήγηση ασπιρίνης όταν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας. Αλλά δεν χρησιμοποιούνται συστηματικά σε πολλά μέρη, ιδίως σε χώρες με συστήματα υγείας που δέχονται τεράστια πίεση από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως το Αφγανιστάν ή το Νότιο Σουδάν.

Η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι λιγότερο από το 60% των γυναικών σε τέτοιου είδους χώρες που έχουν πληγεί,  έλαβαν μόλις τέσσερις από τους οκτώ προγεννητικούς ελέγχους που συνιστά ο ΠΟΥ.

Παρά την κλίμακα της πρόκλησης, το κόστος της εφαρμογής των μέτρων στις 81 αυτές υποβαθμισμένες χώρες θα ήταν περίπου 1,1 δισ. δολάρια (870 εκατ. λίρες), λένε οι συντάκτες, ποσό που περιγράφεται από έναν από αυτούς ως «κλάσμα» του ποσού που λαμβάνουν άλλα προγράμματα υγείας.

Ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα  θα ήταν υπέρμετρα θετικά, υποστηρίζουν, καθώς θα απέφευγαν δυνητικά 5,2 εκατομμύρια μωρά ετησίως από το να γεννιούνται είτε πρόωρα, είτε μικρά για την ηλικία κύησης, είτε με χαμηλό βάρος γέννησης (που ορίζεται ως λιγότερο από 5,5 λίβρες).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.