Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατήγγειλε την άρνηση της Τουρκίας να χορηγήσει διαπίστευση σε δύο Σκανδιναβούς βουλευτές οι οποίοι επρόκειτο να πάνε στη χώρα ως παρατηρητές στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

«Είμαστε απογοητευμένοι από το μέτρο αυτό που θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στο έργο της διεθνούς αποστολής παρατηρητών», δήλωσε σε ανακοίνωση η Συνέλευση, η οποία στέλνει περισσότερους από εκατό βουλευτές επιπλέον των σχεδόν 400 εκπροσώπων που στέλνει ο ίδιος ο οργανισμός.

Η Τουρκία δεν έπρεπε να «επηρεάσει τη σύνθεση της αποστολής» βασιζόμενη σε «δηλώσεις που έγιναν» από βουλευτές «στο πλαίσιο της πολιτικής τους εντολής», πρόσθεσε.

Δύο βουλευτές, ο Δανός Σόρεν Σόντεργκααρντ (Κόκκινη-Πράσινη Συμμαχία, σοσιαλιστικό κόμμα) και ο Σουηδός (σοσιαλδημοκράτης) Καντίρ Κασίργκα δεν έλαβαν άδεια από την Άγκυρα για το ταξίδι αυτό.

Ο Σόντεργκααρντ δήλωσε ότι κατηγορήθηκε για «προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης».

Κατά το παρελθόν, είχε επισκεφθεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, δυνάμεις που αποτελούν αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Μια χώρα δεν μπορεί να διαλέγει τους βουλευτές που έχουν αποστολή παρατηρητή», δήλωσε. «Αυτό ρίχνει μια σκιά στις τουρκικές εκλογές, (αυτοί) δείχνουν ήδη ότι θέλουν να τις ελέγξουν».

Μάχη στήθος με στήθος προαναγγέλλουν οι προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιπροσωπεύει την πιο δύσκολη εκλογική πρόκληση για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2002.

Το 2018, η Άγκυρα είχε ήδη αποκλείσει την είσοδο σε δύο βουλευτές, έναν Γερμανό και έναν Σουηδό.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που έχει 57 κράτη μέλη, ιδρύθηκε το 1975 στην καρδιά του ψυχρού πολέμου, για να ευνοήσει τις σχέσεις μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και να παρακολουθεί την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ