Ο μοναδικός τρόπος να προβλέψει κανείς τον μεγάλο νικητή του δημοσιογραφικού βραβείου Πούλιτζερ – τις υψηλότερης τιμής του εν λόγω κλάδου – είναι η μελέτη των πιο συγκλονιστικών γεγονότων του περασμένου έτους.
Μέχρι το 2022, με την πανδημία σιγά-σιγά να εξασθενεί ως παγκόσμια παράμετρος, ο εντεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος των ανά τον κόσμο ρεπορτάζ. Μάλιστα, πέρσι, για όσα υπέστησαν το 2021, «οι δημοσιογράφοι της Ουκρανίας» κέρδισαν ειδική εύφημο μνεία στην απονομή των βραβείων Πούλιτζερ.
Στην αμερικανική ειδησεογραφία, μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων του 2022 ήταν οι πυροβολισμοί σε σχολείο του Ουβάλντε, στο Τέξας, τον περασμένο Μάιο και η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο της προστασίας των αμβλώσεων που προέβλεπε ο Roe v. Wade. Παραδόξως, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ – του οποίου ο χρόνος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μέσων ενημέρωσης, φυσικά, έχει μόλις και μετά βίας υποχωρήσει μετά την προεδρική ήττα του το 2020 από τον Τζο Μπάιντεν – δεν βρίσκεται ανάμεσα στους τίτλους που απασχόλησαν περισσότερο την αμερικανική ειδησεογραφία.
Φυσικά, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που είναι πιθανό να αναδειχθούν νικητές ή φιναλίστ των Πούλιτζερ μοιράζονται την μεγάλη αυτή τιμή με τους δημοσιογράφους που κάλυψαν με εξαιρετικό τρόπο αυτά τα σημαντικά θέματα.
Οι συμμετοχές που κατατίθενται κάθε χρόνο κατανέμονται περίπου ισομερώς μεταξύ 14 κατηγοριών που αφορούν τη δημοσιογραφία και 8 κατηγοριών που σχετίζονται με τις τέχνες και τα γράμματα. Φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μοιράστηκε η διαχειρίστρια του Pulitzer, Marjorie Miller, πρόσφατα «υπήρχαν μερικές δεκάδες λιγότερες συμμετοχές για τη δημοσιογραφία φέτος από ό,τι πέρυσι», κάτι που όμως δεν θεωρεί σημαντική αλλαγή.
Όσον αφορά την ποικιλία των δημοσιογραφικών συμμετοχών για το φετινό Πούλιτζερ, η κα Miller σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια είχαμε πάντα πολλαπλές συμμετοχές γύρω από τις μεγάλες ιστορίες της χρονιάς – μια τρομοκρατική επίθεση, έναν πόλεμο, μια πανδημία, μια εκλογική αναμέτρηση». Αναφερώμενη στους φετινούς υποψηφίους, αποκάλυψε ότι «περιλάμβαναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Ανώτατο Δικαστήριο και τις αμβλώσεις, μαζικούς πυροβολισμούς», αλλά και ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων, φυσικά.
Το 18μελές συμβούλιο Πούλιτζερ καθορίζει τους νικητές αφού οι κριτικές επιτροπές σε κάθε μία από τις επιμέρους κατηγορίες ξεδιαλλέξουν τις συμμετοχές σε ένα πρώτο κύκλο αξιολόγησης – καταλήγοντας κατά κανόνα σε τρεις φιναλίστ ανά κατηγορία – με τα ίδια τα μέλη του συμβουλίου να καθορίζουν και τους τελικούς νικητές.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σίγουρα αξίζει μία μνεία στην εξαιρετική κάλυψη του δημοσιογράφου των New York Times Roger Cohen και στο άρθρο του με τίτλο «The Making of Vladimir Putin», που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, και οδήγησε στη μελέτη με τίτλο «Putin’s War» των Times που δημοσιέυτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Μεταξύ άλλων υποψηφίων για Πούλιτζερ Διεθνούς Ρεπορτάζ – για πολύ διαφορετικά μεταξύ τους προτζεκτ – είναι το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ της Washington Post και του δημοσιογράφου Terrence McCoy με τίτλο «Amazon, Undone», που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο, και το ρεπορτάζ της ομάδας του Reuters τον Δεκέμβριο με τίτλο «Nightmare in Nigeria», που κατέγραφε λεπτομερώς τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά αμάχων από τον στρατό του αφρικανικού κράτους.
Στην αμοιγώς αμερικανική ειδησεογραφία, εξαιρετική ήταν και η κάλυψη από την εφημερίδα Austin American-Statesman του μακελειού στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας σε δημοτικό σχολείο, η οποία ήταν κι εκείνη που αποκάλυψε τη βαθιά λανθασμένη και καθυστερημένη αντίδραση των αρχών που οδήγησε στον απολογισμό 21 νεκρών. Οι εφημερίδες San Antonio Express-News και Houston Chronicle, που συνεργάστηκαν για το ρεπορτάζ στην υπόθεση του μακελειού στο Ουβάλντε, έκαναν επίσης εξαιρετική δουλειά υπό πίεση, θέτοντας καίρια ερωτήματα σχετικά με την αποτυχία της αντίδρασης των αρχών του νόμου.
Η αποκαλυπτική έρευνα των Craig Whitlock και Nate Jones για τη Washington Post με τίτλο «Foreign Servants» θα μπορούσε να είναι υποψήφια και για το κορυφαίο βραβείο Πούλιτζερ, μιας και έφερε στο φως πώς περισσότεροι από 500 αμερικανοί συνταξιούχοι στρατιωτικοί υπάλληλοι, πολλοί από τους οποίους ήταν στρατηγοί και ναύαρχοι, δούλευαν για χώρες γνωστές για την πολιτική καταπίεση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Η εντυπωσιακή αυτή ιστορία – με επιπτώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο – θα μπορούσε να κάνει το 2 στα 2 για τη Washington Post, η οποία πέρσι κέρδισε στην ίδια κατηγορία για την κάλυψη της εξέγερσης της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.
Φυσικά, λόγω της μυστικότητας της διαδικασίας και του μεγάλου εύρους των συμμετοχών, είναι πιθανό και φέτος να δούμε μεγάλες ανατροπές και εκπλήξεις να συμβαίνουν στην απονομή των βραβείων Πούλιτζερ. Οπως και να ‘χει, όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει την απονομή, αυτή ξεκινά στις 21:45 ώρα Ελλάδος και προβάλλεται στο Youtube μέσω live stream.