Σε παγκόσμια πρωτοτυπία εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας με την ανεργία αφενός να μειώνεται και τις επιχειρήσεις αφετέρου να αδυνατούν να βρουν το απαραίτητο προσωπικό.
Η «αλλοπρόσαλλη» αυτή κατάσταση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή κατά τον μήνα Μάρτιο, όταν τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας, παρουσίασαν «εντυπωσιακή αποκλιμάκωση», στο 10,9% και το ισοζύγιο απασχόλησης κατέγραφε ιστορική επίδοση το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.
Πώς θα φτάσουμε στους μισθούς των 1.500 ευρώ
Το γεγονός αυτό «συνέπεσε» με μια εξίσου εντυπωσιακή – αλλά αρνητική – καταγραφή γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Πρόκειται για την αδυναμία των επιχειρήσεων – σε ποσοστό 91,5% – να βρουν προσωπικό. Και μάλιστα όχι εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά ακόμη κι ανειδίκευτους εργάτες. Έρευνα του Συνδέσμου Εξαγωγέων σε δείγμα 118 επιχειρήσεων, έδειξε ότι η ανεύρεση προσωπικού αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημά τους, το οποίο μάλιστα τους προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Κι αυτό γιατί αφορά ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, από ειδικευμένους τεχνίτες και επαγγελματίες μηχανικούς και οικονομολόγους, έως και ανειδίκευτους εργάτες.
Μεγάλο πρόβλημα παραμένει για τη χώρα μας η ανεργία
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η πτωτική πορεία της ανεργίας συνεχίσθηκε και τον μήνα Μάρτιο μειώνοντας το ποσοστό της στο 10,9%. Τέτοιο ποσοστό είχε να καταγραφεί από το Νοέμβριο του 2009.
Ωστόσο η χώρα μας παραμένει δεύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, με πρώτη την Ισπανία με 12,8%.
Η ανεργία μειώθηκε στο 10,9% από 11,3% τον Φεβρουάριο 2023 και από 12,7% τον Μάρτιο του 2022.
Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η ανεργία των νέων 15 έως 24 ετών που κινείται σε υπερδιπλάσιο – από το γενικό ποσοστό – δηλαδή στο 24,2%. Υψηλό είναι και το ποσοστό της ανεργίας των γυναικών που κινείται στο 14,5%.
Η απασχόληση
Κατά τον μήνα Μάρτιο οι ροές μισθωτής απασχόλησης κατέγραψαν υψηλό ποσοστό φθάνοντας τις 61.912 – επιπλέον – θέσεις εργασίας, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2001.
Αντιστοίχως το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου οι επιπλέον θέσεις ήταν 57.487 που συνιστά επίσης την καλύτερη επίδοση. Την ίδια περίοδο οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 619.788 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 562.301 (332.062 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 230.239 οικειοθελείς αποχωρήσεις).
Επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό
Και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αφού μειώνεται η ανεργία, οι επιχειρήσεις θα είχαν πρόσβαση στο αντίστοιχο προσωπικό, έρευνα του συνδέσμου Εξαγωγέων δείχνει ακριβώς το αντίθετο.
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν και δεν βρίσκουν προσωπικό. Μάλιστα το 91,5% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνει απαισιόδοξο για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Το 50% των επιχειρήσεων αξιολογεί το πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως «πάρα πολύ σημαντικό» και το 47,5% ως «πολύ σημαντικό».
Το 49,2% αναζητά «ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς», το 48,3% «ανειδίκευτους εργάτες», το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπαλλήλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες κ.ά.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.