Στον Νίκο Ανδρουλάκη επιτέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας την στάση του αναφορικά με τον «άγνωστο Χ» πρωθυπουργό, «ανεξήγητη».

«Και σε μια θεωρητική συζήτηση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα ήταν πρωθυπουργός. Ετσι γινεται παντού. Αρα η θέση «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» είναι παντελώς ακατανόητη, όταν δεν μας λεει και ποιον θα είχε υπόψη του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον τηλεοπτικά σταθμό Action 24, και συνέχισε: «Δείχνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι έχει προσωπικό θέμα μαζί μου. Εγώ δεν προσωποποιώ τις διαφορές. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω τη θέση του ότι, «ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με άλλον πρόεδρο». Αρα το πρόβλημά του δεν είναι η ΝΔ αυτή-καθαυτή αλλά ο πρωθυπουργός»,

«Εγώ όμως έχω μια άλλη άποψη. Έχω πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ και έχω πρόβλημα με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη έχει διολισθήσει σε θέσεις που προσωπικά κατά την άποψή μου τον φέρνουν πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά σε εμάς. Όταν αρνείται να δεχτεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, όταν αρνείται την αξιολογηση. Όταν φέρνει στην επιφανεια το παλιό κακό συνδικαλιστικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Με αυτό το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, μπορεί να συγκλίνουμε σε ορισμένα επίπεδα, αλλά οι διαφορές μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τις συγκλίσεις μας» σχολίασε επίσης.

«Προτιμω να μιλάω για την Ελλάδα του 2023 και όχι του 1981. Διεκδικούμε την πιο δυνατή ισχυρή εντολής στην κάλπη της 21ης Μαΐου, η οποία και τελικά θα καθορίσει ποιος θα κυβερνησει τη χώρα και ποιος θα είναι πρωθυπουργός» είπε ο κ. Μητσοτάκης για την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και συμμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή μίλησα για το αριθμητικό ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση ηττημένων. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι εάν έβγαιναν οι αριθμοί θα έβρισκαν ένα τροπο να συνεργαστούν ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως ΜεΡΑ25. Δεν πιστεύω τίποτα απ οσα λεει ο κ. Τσίπρας».

«Ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί και μαθηματικά στην κάλπη αυτό το σενάριο είναι να είμαστε πολύ ισχυροί στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει μια βιώσιμη κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτή τη στιγμή εγώ είμαι εστιασμένος σε μια αποστολή. Και σε μια αποστολή μόνο. Να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το κόμμα μας. Και βλέπω ότι έχουμε μια δυναμική, αλλά δεν θέλω να υπάρχει κανένας απολύτως εφησυχασμός. Εχουμε ακόμη 16 ημέρες μέχρι τις εκλογές. Και θλω σε αυτές τις 16 ημέρες να μιλήσουμε για την οικονομία, την υγεία και να αφήσω τους άλλους να τσακώνονται για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι μια συζήτηση που δεν μας αφορά» σημείωσε.

Σε ερώτηση τι θα κάνει με την πρώτη εντολή, είπε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω σε αυτό το ερώτημα γιατί θα καθοριστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και δεν θέλω να κάνω καμία συζήτηση για το τι θα γίνει την 22α Μαΐου. Θέλω να κανούμε συζήτηση για το τι θα κάνουμε μέχρι την 21η Μαΐου».

Οι χαρακτηριστικότερες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη στο Action 24

Οικονομία-ακρίβεια

– Δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη η ελληνική ακρίβεια. Τους τελευταίους μήνες πάμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μ.ο.

– Έχουμε στηρίξει τα πιο αδύναμα εισοδήματα με μια σειρά από μέτρα. Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε.

– Έχουμε στηρίξει συνολικά το διάθεσιμο εισόδημα. Όταν μειώνουμε τους φόρους τους μειώνουμε μόνιμα. Η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή και είμαι σίγουρος ότι θα βλέπουμε καλύτερες προοπτικές στο μέτωπο της ακρίβειας από εδώ και στο εξής. Οι μειώσεις των φόρων όμως και η στήριξη του εισοδήματος είναι μόνιμη. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20% συνολικά

– Από εκεί και πέρα θα επιμείνω στη σωστή λειτουργία της αγοράς. Ναι, παντού μπορεί να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Θα εξακολουθούμε να είμαστε πάνω από την αγορά και αν βλεπουμε τάσεις μειώσεων στις διεθνείς τιμές, έχω την απαίτηση, αυτές οι μειώσεις να περάσουν τελικά και στο ράφι και στο σουπερ μάρκετ και στον τελικό καταναλωτή.

Μείωση ΦΠΑ

– Η άποψή μου είναι σαφέστατη: Η μείωση στον ΦΠΑ δεν θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών. Θα χανόταν αυτή η μείωση προς όφελος των παραγωγών και των εμπόρων. Το είδαμε στον καφέ.

– Από την άλλη, αυτό είναι και ένα μέτρο που έχει σημαντικό κόστος για τον προϋπολογισμό και αυτοί που το εισηγούνται θα πρέπει να μας πουν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ανδρουλάκης από που θα βρουν τα λεφτά για να το καλύψουν. Διότι αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι εποχές της πανδημίας πέρασαν πια οριοστικά. Η χώρα πρέπει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, να μειώνει το δημόσιο χρέος της και αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, από αυτή που υπήρχε στο παρελθόν. Άρα όλα πρέπει να τα μετράμε.

– Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια οικονομική πολιτική που επειδή ακριβώς εχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορέσαμε να μειώσουμε και τους φόρους και να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα και να αρχίσουμε να δαπανάμε δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να λέμε από που θα τα βρούμε αυτά.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

– Εγώ να κάνω μια πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν στέλνει το πρόγραμμα του σε οίκους αξιολόγησης σήμερα που μιλάμε να δουμε τι θα του πουν. Δηλαδή είναι εφαρμόσιμο και τι θα σήμαινε για τη δυνατότητα της χώρας να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Θα σας απαντήσω εγώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι παντελώς μα παντελώς ανεφάρμοστο και να επιχειρούσε κάποιος να εφαρμόσει έστω ένα κομμάτι από αυτό θα εκκινούσε αμέσως η Ευρώπη τη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και θα ξαναμπλέκαμε στον φαύλο κύκλο τον οποίο κάναμε μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγουμε.

– Να εξηγήσουμε και πάλι το 2015 και γιατί ελλοχεύει το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη, ε; Άρα και γιατί ο κ. Τσίπρας λέει τα ίδια που έλεγε το 2015. Άρα νομιμοποιούμαστε να γυρίσουμε στο ’15. Τι έγινε το ’15. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τη Χρυσή Αυγή προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Ειχαμε τότε 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην 5η αξιολόγηση. Έταξε ότι θα σκίσει το μνημόνιο με έναν νόμο και ένα άρθρο, φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού κάναμε ένα δημοψήφισμα μαϊμού, έκανε μια εμβληματική κωλοτούμπα και μας φόρτωσε ο κ. Τσίπρας ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο μας κόστισε κοντά στα 100 δισεκατομμύρια. Άρα μας έβγαλε ο κ. Τσίπρας από το μνημόνιο στο οποίο ο ίδιος μας έβαλε.

– Δεν το αξιοποιήσαμε αυτό το μαξιλάρι. Σήμερα τα ταμειακά μας διαθέσιμα είναι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια. Ταυτόχρονα δαπανήσαμε παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια για να στηρίξουμε τον κόσμο στην περίοδο της πανδημίας. Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί το πετύχαμε αυτό; Γιατί ταυτόχρονα είχαμε μια αναπτυξιακή πολιτική.

– Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό: Διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ρυθμό της Ευρωζώνης. Εκεί που ήμασταν στο ¼ επί ΣΥΡΙΖΑ…

Αύξηση μισθών

– Οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο εάν μειωθεί η ανεργία και μόνο εάν έρθουν καλύτερες δουλειές, όπως αυτές που φέρνουν οι ξένες επενδύσεις. Κι αυτό αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αρα όταν μιλάμε για αύξηση μισθών, στα 1500 ο μέσος μισθός και 950 ο κατώτατος εμείς ξέρουμε ότι αυτούς τους στόχους μπορούμε να τους πετύχουμε

– Εξακολουθούμε να επιμένουμε στη λελογισμένη μείωση των φόρων. Θέλουμε να ξεφορτωθούμε το τέλος επιτηδεύματος μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θελουμε να ξαναδουμε και να μειώσουμε τα τεκμήρια κατά 30% από 1//2025. Θελουμε να αυξήσουμε το αφορολογητο κατά χίλια ευρώ για κάθε παιδί.

Υπό εξέταση μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ

– Πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό της τετραετίας και εφόσον η πορεία των δημόσιων οικονομικών παραμένει καλή, πιστεύω ότι θα έχουμε το περιθώριο να μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μόνιμες μειώσεις του ΦΠΑ σε προϊόντα που εμείς θα είμαστε σε θέση να επιλέξουμε.

– Εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλά, δεν είναι ένας στόχος που έχουμε στο πρόγραμμα μας, αλλά πολλές φορές έχουμε καταφέρει να εκπλήξουμε ευχάριστα και να κάνουμε παραπάνω από αυτά τα οποία είχαμε πει. Είναι ένας στόχος στο δεύτερο μισό της τετραετίας να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ.

Η επενδυτική βαθμίδα και αν κινδυνεύει ο στόχος με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

– Είμαι απολύτως πεπεισμένος γι’αυτό. Το λέω με απόλυτη σιγουριά γιατί είδαμε τι έγινε το 2015 και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ακριβώς τα πράγματα που έλεγε το 2015. Άρα προφανώς αυτό που αναζητούν οι οίκοι είναι η πολιτική σταθερότητα. Και ναι αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει εχέγγυα ότι μπορεί να αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας

Ελληνοτουρκικά

– Θα αποφύγω σαν το διάβολο το λιβάνι, μιας και αναφερθήκατε σε αυτήν την γνωστή εγγλέζικη φράση, να κάνω την οποιαδήποτε εκτίμηση ή να εκφράσω οποιαδήποτε προτίμηση για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Έχω μια υποχρέωση, εφόσον με εμπιστευτουν οι πολίτες και πάλι, να επιχειρήσω να συνεργαστώ με οποιονδήποτε επιλέξουν οι Τούρκοι.

– Η Τουρκια τα τελευταία χρόνια έχει δείξει μια σκληρή αναθεωρητική πολιτική η οποία είναι εις βάρος των ελληνικών, εθνικών συμφερόντων. Αυτή η πολιτική δεν είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει την επόμενη ημέρα ασχέτως του ποιος θα κερδίσει. Ναι, είχαμε τους τελευταίους μήνες μια εκτόνωση. Καλοδεχούμενη. Εμείς κάναμε τα πρώτα βήματα. Αλλά η «Γαλάζια Πατρίδα» φαίνεται να είναι κοινός τόπος. Η Γαλάζια Πατρίδα θίγει ελληνική κυριαρχία και ελληνικά κυριαρχικά συμφέροντα. Και γι’ αυτό ακριβώς οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν τόσο μεγάλη σημασία, διότι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτός ο οποίος θα καθίσει σε αυτό το γραφείο θα πρέπει να διαχειριστεί μια Τουρκία η οποία ενδεχομένως θα επανέλθει στην προηγούμενη επιθετικότητα της, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Άρα η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οικοδόμηση στέρεων συμμαχιών, η δυνατότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού να μπορει να σηκώσει το τηλέφωνο για να καλέσει οποιονδήποτε διεθνή ηγέτη έχει μεγάλη σημασία.

– Εγώ επικοινώνησα τρεις φορές με τον πρόεδρο Μακρόν για το ζήτημα του Σουδάν, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και ότι οι γάλλοι θα μας βοηθήσουν στην εκκένωση κάποιων Ελλήνων…

– Στα ζητήματα του ποιος μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας, σε μια εποχή όπου μην έχετε καμία αμφιβολία, τα πράγματα γεωπολιτικά δεν θα γίνουν πιο εύκολα, αλλά αυτό είναι ένα ζητούμενο και για τη δικιά μας εθνική επιλογή η οποία θα γίνει την 21η Μαΐου.

– Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει μια επιλογή μετά τις εκλογές. Αν θα επιχειρήσει να ξαναέρθει κοντά στη δύση, να ξαναχτίσει κάποιες σχέσεις με τις ΗΠΑ. Αυτό θα επηρεάσει σε έναν βαθμό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο η Τουρκία να συνεχίσει τον αναθεωρητισμό τον οποίο έδειξε τα τελευταία τρία χρόνια. Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και φυσικά να διεκδικούμε πάντα το καλύτερο.

Τα εξοπλιστικά

– Η ισχυρή Ελλάδα προυποθέτει τη συνέχιση ενός καλά μελετημένου και καλά κοστολογημένου εξοπλιστικού προγράμματος, Καταφέραμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από έξυπνες και στοχευμένες κινήσεις, να αλλάξουμε ουσιαστικά ισορροπία στο Αιγαίο. Η απόκτηση ραφαλ ήταν καθοριστικής σημασίας.

– Φυσικά η κομβικής σημασίας απόκτηση των F-35 τα οποία πιστεύω ότι θα μπορούμε να εντάξουμε στην ΠΑ από το 2028 και μετά. Θυμίζω ότι ηταν αεροπλάνα που διεκδικούσε διακαώς η Τουρκία. Είχε παραγγείλει 100 και θα βρεθεί με 0. Αλλά φυσικά και τα προγράμματα του Ναυτικού. Οι δυο φρεγάτες ναυπηγούνται ήδη. Έχουμε ακόμη ένα μεγάλο πρόγραμμα τις τρεις κορβέτες που εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση να κάνει την τελική επιλογή…πολύ προετοιμασία έχει γίνει. Είμαστε μεταξύ δυο τελικών προτάσεων.