Το γεγονός πως αν υπάρξουν δεύτερες εκλογές δεν θα είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει στο Βήμα ο υποψήφιος του κόμματος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, δημοσιογράφος, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτει επίσης πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών, καθώς αναμένει να αποτυπωθεί στην κάλπη η «σημαντική οργανωτική δουλειά» που έχει κάνει προεκλογικά το κόμμα.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει επίσης  «μη σοβαρή πρόταση» μια κυβέρνηση ανοχής, ενώ θεωρεί μαθηματικά αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς της συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Όσον αφορά την πιθανή συνεργασία με το ΜέΡΑ25, χαρακτηρίζει τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων στρατηγικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου αγεφύρωτες, ενώ αναφέρει ως «κόκκινες γραμμές» για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ζητήματα ταυτοτικά για τη σοσιαλδημοκρατία που σχετίζονται κυρίως με το κοινωνικό κράτος.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία της Περιφέρειας του, του Βόρειου τομέα, και στέκεται στην ανάγκη κάθε βουλευτής να έχει άμεση επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να μπορεί να αναδείξει με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της περιοχής του.

Μπορεί τελικά το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τον αρχικό εκλογικό του στόχο, το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται οριακά γύρω στο 10%;

 Κατηγορηματικά, ναι.  Αφενός γιατί ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, αφετέρου γιατί όλο αυτό το διάστημα έχει γίνει μια σημαντική οργανωτική δουλειά. Δεν υπάρχει ούτε ένας δήμος της χώρας που να ακούσετε να λένε «μα, που είναι το ΠΑΣΟΚ». Ο πρόεδρος, τα στελέχη, οι υποψήφιοι βουλευτές, η οργανωμένη βάση,  δεν έχουν αφήσει κανένα σημείο της χώρας που να μην το έχουν επισκεφτεί. Όλη αυτή η «δουλειά» που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα είναι βέβαιο πως θα αποτυπωθεί και στην κάλπη και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη μετεκλογική του στάση. Τι πρόκειται να κάνετε εάν και στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία;

 Ξέρετε, εμείς δεν αλλάζουμε στάση από μέρα σε μέρα, πολύ περισσότερο από εκλογική αναμέτρηση σε εκλογική αναμέτρηση. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Λέμε ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, θέτοντας τους δικούς μας όρους για να πάρουμε μέρος σε μια κυβερνητική συνεργασία. Πρώτα και κύρια, το πρόγραμμά μας, και μετά το ισχυρό ποσοστό μας και ένα αξιόπιστο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, το οποίο δεν θα έχει κριθεί, όπως ισχύει με τους κυρίους Μητσοτάκη και Τσίπρα. Με την ίδια λογική θα κινηθούμε και στις δεύτερες εκλογές, αν φυσικά υπάρξουν.  Διευκρινίζω πως αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα είναι με ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη.

Όσον αφορά το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης», είτε ως κυβέρνησης των ηττημένων» είτε ως «κυβέρνηση ανοχής», το θεωρείτε ρεαλιστικό;

 Ο κ. Τσίπρας λέει «όχι» σε κυβέρνηση των ηττημένων εκ του ασφαλούς γιατί γνωρίζει πως χωρίς το πρώτο κόμμα είναι μαθηματικό αδύνατο να γίνει κυβέρνηση, δεδομένης της συνεπούς στάσης του ΚΚΕ. Ως προς την κυβέρνηση ανοχής, επιτρέψτε μου να σας πω πως πρόκειται για μια μη σοβαρή πρόταση.  Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί δια της ανοχής κάποιων κομμάτων, ούτε δια της απουσίας κομμάτων από τη Βουλή όταν θα γίνονται ψηφοφορίες. Η πρόταση αυτή μαρτυρά άγνοια των αναγκών της χώρας και περισσότερο παραπέμπει σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα παρά σε μια σοβαρή πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας; Σε ποια ζητήματα δεν είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε;

Μόλις την Παρασκευή ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τα σημεία με βάση τα οποία εμείς διεκδικούμε την ψήφο των πολιτών και κατ’ επέκταση τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση. Κωδικοποιημένα θα σας έλεγα πως είναι ζητήματα ταυτοτικά για τη σοσιαλδημοκρατία και σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και παιδεία, με το ασφαλιστικό, τις κοινωνικές δομές του κράτους, την προοδευτική φορολόγηση ,τα εργασιακά δικαιώματα κ.α.

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με κόμματα όπως το ΜέΡΑ25; Πρόσφατα ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «μυθοπλασία» μια τέτοια προοπτική.

Με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη οι διαφορές, εκτός όλων των άλλων, είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Οι ιδέες του οδηγούν τη χώρα εκτός της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει  καμία δυνατότητα συζήτησης με το ΜεΡΑ25.  Ο κ. Βαρουφάκης, άλλωστε, ήταν το asset του κ. Τσίπρα. Ας συζητήσει εκείνος αν θέλει με το πρόσωπο που είχε επιλέξει ως υπουργό Οικονομικών στην κυβέρνησή του.

Πως σχολιάζετε τις επαναλαμβανόμενες τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιμένει πως το σενάριο είναι υπαρκτό;

Πως κάνει φθηνιάρικα κόλπα με το θέμα του κ. Βαρουφάκη. Είναι γκεμπελισμός να λες ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη βγαίνει Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει πως δεν κάθεται στο τραπέζι με τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ γιατί δεν θυμάμαι να είχε διαφοροποιηθεί όταν το κόμμα του έτρεχε στα Ζάππεια και έλεγε ανοησίες για το πρώτο μνημόνιο. Ας «σπεκουλάρει» με άλλους για τον κ. Βαρουφάκη και όχι με το κόμμα που μόνο του έσωσε το 2010 τη χώρα από την χρεοκοπία.

Μπορεί ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα τις κοινωνίας και της Πολιτικής (Οικονομία, Θεσμοί κ.λπ.);

Το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης είναι το πλέον αποτελεσματικό και ταυτόχρονα το πιο κοινωνικά ορθό. Οι καλύτερες εποχές για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη είναι συνυφασμένες με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Το κράτος πρόνοιας, οι κοινωνικές δομές, ο θεσμικός έλεγχος της εξουσίας,  η προστασία των αδυνάτων, η δίκαιη φορολόγηση, η μείωση των ανισοτήτων και η κοινωνική σύγκλιση, είναι ζητήματα που πατούν πάνω στις ράγες των ιδεών της σοσιαλδημοκρατίας

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση που θα παρακολουθεί συμμάχους και αντιπάλους. Δεν θέλουμε τις απευθείας αναθέσεις.  Δεν θέλουμε την έλλειψη αξιοκρατίας που είναι χαρακτηριστικό και αυτής της κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτα σε επίπεδο αξιολόγησης προσώπων. Δείτε ποιους/ες επέλεξε για τη στελέχωση Οργανισμών και θα καταλάβετε τι εννοώ. Δεν θέλουμε μια κυβέρνηση τόσων μετακλητών. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος, στη δικαιοσύνη, τους θεσμούς, την παιδεία. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα διαχειρίζεται με διαφορετικούς όρους το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Θέλουμε μια κυβέρνηση που δεν θα δίνει (μόνο) επιδόματα αλλά θα έχει ένα συνολικό σχέδιο για το μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ζητούμενα για την κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.

Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του «ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης» για πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Θεωρούμε πως και οι δυο έχουν κριθεί και το πρόσημο δεν είναι θετικό. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε για ένα πολιτικό πρόσωπο και όχι για έναν πχ τεχνοκράτη, όπως είχε γίνει με την περίπτωση του κ. Παπαδήμου. Προφανώς δεν είμαι στο μυαλό του προέδρου μας για να μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο πέραν των όσων ο ίδιος έχει δηλώσει δημοσίως.

Όσον αφορά τον Βόρειο τομέα, στον οποίο και είστε υποψήφιος, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής και πως σκοπεύετε εσείς προσωπικά να τα αναδείξετε;

Στον Βόρειο Τομέα είναι 14 δήμοι με διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση και εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Άλλα είναι τα προβλήματα, για παράδειγμα, στην Νέα Ιωνία και άλλα στην Κηφισιά. Ο ιδανικός τρόπος να αναδεικνύει ένας βουλευτής τα προβλήματα είναι η άμεση επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι ελεύθεροι χώροι, το πράσινο, η στάθμευση, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το υψηλό κόστος ζωής, είναι θέματα που μας θέτουν οι πολίτες. Παρότι, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σε εμάς του υποψηφίους του Βορείου Τομέα περισσότερο μας θέτουν πιο κεντρικά ζητήματα, όπως αυτά της διακυβέρνησης, της ακρίβειας, των ελληνοτουρκικών σχέσεων το προηγούμενο διάστημα κ.α.