Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία αποκλείεται το μόρφωμα Κασιδιάρη αλλά τίθεται στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου. Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές, προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και αφήνουν αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙZA και του Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι, όπως τονίζουν θέλησαν να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά της Ακροδεξιάς. Η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Το ερώτημα στο οποίο επιχειρούν να απαντήσουν τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αναλυτές είναι το που θα κατευθυνθούν τα «ορφανά του Κασιδιάρη» και αν τελικά οδεύουμε, προς επτακοματική Βουλή ή σε μεγάλο ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ύψος του ποσοστού που απαιτείται για την αυτοδυναμία.
Μητσοτάκης και ΝΔ κατά Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ
Οι πολιτικές αψιμαχίες άρχισαν πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου το πρωί της Τρίτης, όταν ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξης Τσίπρα λέγοντας ότι δεν τόλμησε να καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο, κατά του μορφώματος Κασιδιάρη. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Βαρουφάκης, επί της ουσίας, με τη στάση τους, κλείνουν το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι ο Πρωυπουργός είναι σε πανικό και ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που επέτρεψε στον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές.
Μετά την απόφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος με γραπτή ανακοίνωση ανέφερε ότι στην «η σημερινή ιστορική απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που καταθέσαμε στον ΑΠ, μαζί με οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος» και υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 βάδισαν μαζί τον δρόμο της διγλωσσίας και υποκρισίας, απέχοντας και από την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων αλλά και από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Με μισόλογα και πολλά «ναι μεν αλλά» επέλεξαν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, αλλά οι επιδιώξεις τους είναι πεντακάθαρες για τους πολίτες».
Ανδρουλάκης και ΠαΣοΚ κατά Μητσοτάκη και ΝΔ
Το ΠαΣοΚ αντέδρασε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ στο υπόμνημα που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο δεν ζήτησε τη μη κάθοδο του κόμματος του κ. Κανελόπουλου.«Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κομματος «ΕΑΝ», ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της, Η Χαριλάου Τρικούπη.
Μιλώντας, λίγο αργότερα, στον Πύργο ο Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού αλλά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Χθες καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή; Χθες μπήκαν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Φύσσα και των μεταναστών; Έχουν περάσει χρόνια, νομίζω. Και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Κοίταζε τις δημοσκοπήσεις και έκανε εκτιμήσεις: «Έχει ο Κασιδιάρης κάτω από 3%; Να κατέβει, διότι πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας». Είδε τους τελευταίους μήνες να ανεβαίνει ο Κασιδιάρης: «Δυσκολεύει η αυτοδυναμία». Και τότε έφερε νόμο κατά της Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Στη συνέχεια, ο κ. Ανδρουλάκης, έστρεψε τα βέλη του προς τα αριστερά του ΠαΣοΚ. « Αλλά, ποια είναι και η Αριστερά του κ. Τσίπρα; Θέλω πραγματικά να αναρωτηθείτε αν υπάρχει άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη με ανάλογη στάση απέναντι στους νεοναζιστές, όπως αυτή που κρατούν το ΜέΡα25 του κ. Βαρουφάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν να υπάρχουν κόμματα, που ψαρεύουν στα θολά νερά του νεοναζισμού των δολοφόνων και να μην έχουμε καθαρή στάση σε αυτά τα φαινόμενα; Για αυτό, λοιπόν, μαθήματα προόδου, συνέπειας και αξιοπιστίας δεν δεχόμαστε από τους αριστερούς ψάλτες της Δεξιάς».
Αλιβιζάτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» σε κοινή πρωτοβουλία κατά Κασιδιάρη
Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είχε ξεκινήσει πρωτοβουλία για να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο κοινό υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη τα τρία μεγαλύτερα κόμματα δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοβουλία του όμως, όπως είπε, δεν προχώρησε γιατί αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτηθείς για το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορούσε να καταθέσει το κόμμα του υπόμνημα αφού δεν είχε ψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή, ο κ. Αλιβιζάτος το χαρακτήρισε «μικρόψυχο».
Που θα πάνε τα «ορφανά» του Κασιδιάρη
Το ερώτημα πλέον είναι που θα πάνε τα ορφανά του Κασιδιάρη. Η μη κάθοδος του μορφώματος Κασιδιάρη έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, εκτός των άλλων, στις δημοσκοπήσεις εμφανιζόταν να ξεπερνά το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή, γεγονός που δημιουργεί άλλα δεδομένα στην εκλογική και την μετεκλογική εξίσωση.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνων σύμβουλο της MRB και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων θα πήγαινε στον κ. Βελόπουλο. «Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε
Η εταιρεία Prorata, που δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης δημοσκόπηση στο Atticα TV, ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στρεφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίον διαπραγματευόταν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η αυτοδυναμία
Το ερώτημα που, επίσης υπάρχει, είναι αν η απόφαση του Αρείου Πάγου, οδηγήσει τα «ορφανά» Κασιδιάρη στην αγκαλιά του ΕΑΝ, δίνοντας του δυναμική εισόδου στη Βουλή. Με βάση τη δημοσκόπηση, η «προίκα» Κασιδιάρη στο «ΕΑΝ» είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικηγόρος του Κασιδιάρη δήλωσε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Κασιδιάρης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης άλλου κόμματος, ενόψει των εκλογών. Λογικό, διότι αν στηρίξει το «ΕΑΝ» στην ουσία θα του φράξει το δρόμο για τις επαναληπτικές εκλογές.
Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ίσως προσεγίσει ή ακόμα και ξεπεράσει το 10% πράγμα που κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας για την οποία – αν έχουμε επτακομματική Βουλή, απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 38%.