Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέφει κανονικά στο πρόγραμμα των εμφανίσεών του με φυσική παρουσία μετά από την περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε, αλλά οι κάποιες συνήθεις του με τις προκλητικές δηλώσεις απέναντι στην χώρα μας ξανάρχισαν, μετά την μικρή ανάπαυλα που υπήρξε εξαιτίας των σεισμών. Επαναφέρει συνεχώς το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αφήνει υπονοούμενα για το «αεροπλανοφόρο», όπως επιμένει να το χαρακτηρίζει, το «Ανατολού». Την μια φορά λέει ότι το «θα κάνει με αυτό τη Γαλάζια Πατρίδα να… δονείται», την άλλη ότι θα το στείλει στη Σμύρνη (δηλαδή στο Αιγαίο), ή ότι θα το στείλει στη Λιβύη, μέσα στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης.
Αυτή η ιστορία με το τουρκικό αεροπλανοφόρο (το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι αεροπλανοφόρο, αλλά ελικοπτεροφόρο και βάση εκτόξευσης UAV) παρακολουθείται από τα γενικά επιτελεία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι Έλληνες επιτελείς, είναι άλλωστε υποχρεωμένοι να παίρνουν κάθε απειλή στα σοβαρά, όσο περίεργη κι αν είναι. Μπορεί στις κατ΄ιδίαν συνομιλίες τους να σημειώνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει 30 αεροπλανοφόρα και τα 30 αβύθιστα και σε αυτά μπορούμε να βάλουμε ότι οπλισμό θέλουμε», ωστόσο παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου με πολλή προσοχή γνωρίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στην πρώτη ατζέντα του τόσο του Ερντογάν, όσο και των αντιπάλων του. Η Αθήνα σαφώς επιδιώκει διαύλους ανοιχτούς με την Τουρκία, οι ελλληνικές ένοπλες δυνάμεις, ούτε απειλούν, ούτε προκαλούν και εργάζονται και αυτές για την ειρήνη στην περιοχή, σύμωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Η Άγκυρα είναι αυτή που έχει επανφέρει τις απειλές της, πρώτα (προ σεισμων) με τον πύραυλο Tayfun και τώρα εμμέσως πλην σαφώς με το «Ανατολού».
Τριάντα ( και περισσότερα) «αεροπλανοφόρα»- νησιά, κατά τους Έλληνες επιτελείς διαθέτει η χώρα μας και όλα αβύθιστα, με (ας την ονομάσουμε έτσι) «ναυαρχίδα αεροπλανοφόρων» την Κρήτη. Με τον νέο ναύσταθμο που κατασκευάζεται εκεί, με την «φωλιά» των F- Vipers, με τα F-16 στο Καστέλι, με τους βατραχάνθρωπους και τους άλλους κομάντος, που περιπολούν κάθε μέρα έως το Καστελλόριζο. Εκείνο που τα ελληνικά «αεροπλανοφόρα», δηλαδή τα νησιά μας διαφέρουν, από το τουρκικό «Ανατολού», εκτός του ότι είναι αβύθιστα, μπορούμε σε αυτά να τοποθετήσουμε οποιοδήποτε οπλικό σύστημα θέλουμε και όποιο τύπο μαχητικού αεροσκάφους επιθυμούμε. Από τις «οχιές» των Viper, τα Μιράζ 2000-5, τα Φάντομ, τη μεταστάθμευση εκεί των Rafale και σε μερικά χρόνια και των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.
Το πόσο σημαντική βάση είναι η Κρήτη (Σούδα) το αποδεικνύουν συνεχώς οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει πλέον Αμερικανός αξιωματούχος (περιλαμβανομένων και των στρατηγών, των διπλωματών, των βουλευτών και των γερουσιαστών) που δεν περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του και την Κρήτη. Εκεί δένουν τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, στο κρηπίδωμα Κ-14, το μοναδικό στη Μεσόγειο που μπορεί να δεχθεί πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Εκεί υπάρχει το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ, βάση μαχητικών αεροσκαφών και ειδικών δυνάμεων.
Μπορεί να υπάρχει τούτη την περίοδο και προφανώς υπάρχει έως τις τουρκικές εκλογές μια ηρεμία στο Αιγαίο (να δούμε πόσο ακόμα να κρατήσει), αλλά, όπως είπε και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών «μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή δεν πρόκειται να αλλάξουν» Και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο Φόρουμ των Δελφών, ξεκαθάρισε ότι Αν η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε με βάση το Διεθνές Δικαίου, μπορεί να βρεθεί λύση. Και πρόσθεσε:«δεν θα επαναφέρω το κλίμα της περιόδου προ σεισμών επειδή κάποιος αξιωματούχος τύπωσε ανοήτως τον χάρτη όπως τον τύπωσε. Έχω καθήκον να αφήσω παράθυρο ευκαιρίας ανοιχτό. Θα ήταν εύκολο και για μένα να σηκώσω το θέμα του χάρτη και να πάρω μερικές ψήφους, αλλά δεν θα το κάνω».
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ και ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αναφέρθηκε στην μία και μοναδική απειλή που δεχόμαστε σε εθνικό επίπεδο: «Η απειλή που δεχόμαστε σε εθνικό επίπεδο είναι μία, είναι ξεκάθαρη, τη γνωρίζουμε, ξέρουμε πώς να την αντιμετωπίζουμε όπως άλλωστε την αντιμετωπίσαμε κατά τον υβριδικό «πόλεμο» του Μαρτίου του 2020,«όταν «επιβάλαμε τη βούλησή μας στην Τουρκία». Ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν είναι και θα είναι ικανές να εξασφαλίσουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας έναντι εξωτερικών απειλών και την εθνική ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα και εν τέλει την ελευθερία των Ελλήνων».