Εμφανώς πιο δυνατό από άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ποιοτικό με δυνατά ονόματα, είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αν και σε αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας δεν απέφυγε να συμπεριλάβει στενούς του συνεργάτες, όπως άλλωστε γίνεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από τη μεταπολίτευση και έως σήμερα. Είναι όμως η πρώτη φορά που το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. έχει περισσότερο ποιοτικό βάθος, κάτι που δεν ίσχυε άλλες φορές, και παράλληλα δίνει και ισχυρό σήμα περί της αριστείας, ένα στοιχείο το οποίο είχε κάνει σημαία ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ έχει πενήντα τοις εκατό γυναίκες, επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, νέες και νέοι, άνθρωποι της παραγωγής και του πολιτισμού. Και επειδή γινόταν μεγάλη συζήτηση τα τελευταία χρόνια για το Χάρβαρντ και την ποιότητα των κυβερνητικών στελεχών, ο Αλ. Τσίπρας θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα, επιλέγοντας για επικεφαλής, ένα πρόσωπο με υψηλό κύρος που προέρχεται από την αποδημία και διδάσκει και στο γνωστό Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο.
Στην πρώτη θέση λοιπόν, τοποθετήθηκε ο Όθωνας Ηλιόπουλος. Γιατρός, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ερευνητής. Εργάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Ο Αλ. Τσίπρας διατηρούσε τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την έλευση της πανδημίας, στενή επαφή και συνεχή επικοινωία. Εξάλλου ήταν από τα πρόσωπα με τα οποία συζητούσε για τα θέματα της πανδημίας, όπως και με τον Γρηγόρη Γεροτζιάφα, καθηγητή στη Σορβόνη, που θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης και την καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού που θα είναι υποψήφια στο βόρειο τομέα της Β Αθηνών.
Στη δεύτερη θέση, ο Αλ. Τσίπρας επέλεγε την δημοσιογράφο, συγγραφέα και σεναριογράφο, Έλενα Ακρίτα, μια γυναίκα που έχει έντονη δράση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οποία τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ είχε ιδιαίτερα έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα σχόλιά της γινόταν σημείο αναφοράς από ψηφοφόρους, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κριτική της ήταν ιδιαίτερα μαχητική και ο Αλ. Τσίπρας θεώρησε ότι έχει μεγάλη επιδραστικότητα.
Στις επόμενες δυο εκλόγιμες θέσεις είναι ο εν αποστρατεία ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και η δημοσιογράφος και εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου. Ο Ευ. Αποστολάκης είναι από τα πρόσωπα με τα οποία ο Αλ. Τσίπρας συνομιλεί τακτικά για τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα που αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις και ευρύτερα την άμυνα, όπως άλλωστε κάνει και με άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη ομάδα και έχουν διατελέσει αρχηγοί, όπως ο Γιώργος Καμπάς στο ΓΕΣ και ο Χρήστος Χριστοδούλου στην Αεροπορία.
Η επιλογή της Π. Τσαπανίδου ήταν αναμενόμενη, καθώς είθιστε τα πρόσωπα που δέχονται να συστρατευτούν με ένα κόμμα σε αυτές τις θέσεις, όπως συμβαίνει πάντα από το 1974 έως σήμερα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να τοποθετούνται σε εκλόγιμη θέση. Είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή και ο Αλ. Τσίπρας βέβαια εκτιμά την μαχητικότητά της και το γεγονός ότι συστρατεύτηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, κίνηση που κρίθηκε ως ένα στοιχείο υπέρ, όπως και το γεγονός πως έχει απήχηση σε συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων.
Η επόμενη θέση ήταν για τον Μιχάλη Καλογήρου, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα και μάχιμος δικηγόρος είναι από τα πρόσωπα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπιστεύεται περισσότερο από όλους. Είναι ο άνθρωπος κλειδί στο προεδρικό σύστημα και αναλαμβάνει ειδικές αποστολές όταν πρέπει.
Από εκεί και πέρα ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να στείλει πιο δυνατό μήνυμα στο πεδίο της Αριστείας. Στην έκτη θέση η Τζένη Λειβαδάρου. Ανάπηρο άτομο. Πολιτικός μηχανικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδατικών πόρων αλλά και στα οικονομικά των υποδομών από το Cambridge. Ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και με τη χάραξη στρατηγικής σε επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην έβδομη θέση ο Θανάσης Τσακρής. Καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής. Δωδέκατη, η Νατάσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στη Μοντελική Ωκεανογραφία και το Κλίμα της NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.
Στην όγδοη θέση η νομικός Ζωρζέττα Λάλη, άλλοτε στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και την περίοδο που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα κοινωνικής και εργασιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ένατη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης, απόδημος Έλληνας, επιχειρηματίας στο χώρο της ναυτιλίας. Σπούδασε με υποτροφίες χρηματοοικονομικά και διεθνείς επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία. Με ενεργή δράση σε θέματα ισότητας αλλά και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στη δέκατη θέση συναντάμε τη μοναδική γυναίκα αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Με ειδίκευση αλλά και προϋπηρεσία στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού. Η Ζαχ. Τσιριγώτη είναι από τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει πολύ καλή εικόνα στην ηγεσία και σε όλα τα στελέχη και είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στην ενδέκατη θέση ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης. Πολιτικός μηχανικός, από τη νέα γενιά στελεχών του Σύριζα, ενεργός στο κίνημα των εργαζομένων μηχανικών. Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη δέκατη Τρίτη θέση ο Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός με ξεχωριστή δράση στο χώρο του πολιτισμού, ενεργός στο κίνημα Support Art Workers. Δέκατη τέταρτη η Δώρα Τσαμπάζη, σύζυγος του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη που χάθηκε πρόωρα πριν λίγους μήνες. Δημοσιογράφος με μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού. Και στην τελευταία τιμητική θέση, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, βουλευτής, πρώην Υπουργός Επικρατείας και προσωπικός φίλος του Αλ. Τσίπρα και ουσιαστικά ο πολιτικός του μέντορας.