Στις ευθύνες και το ρόλο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στην υποψηφιότητά του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπώντας τον ελληνισμό του εξωτερικού αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Δεν αρκεί πλέον, την περίοδο της κλιματικής αλλαγής, να αντιμετωπίζεις τις φυσικές καταστροφές μόνο με το ελληνικό φιλότιμο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και τόνισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι γεμάτο ναρκοπέδια.
«Όποιος ασχολείται με φυσικές καταστροφές , με τη διαχείριση αυτού του ρίσκου , πρέπει να είναι 24 ώρες το 24ωρο σε εγρήγορση, σε επαγρύπνηση γιατί οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα για πάνω από μία δεκαετία υστερούσε στη διαχείριση των καταστροφών εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης αλλά και «εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε ειδικό ενδιαφέρον να στηθεί ένας μηχανισμός αποτελεσματικός για τη διαχείριση των καταστροφών».
Όπως τόνισε, στόχος του όταν αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να διατελέσει υπουργός, ήταν να χτιστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας. «Ήταν αναπόφευκτο να το αποδεχτώ για να μπορέσω να προσφέρω κι εγώ σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον και να βοηθήσω όσο μπορώ για να χτιστεί ένα σύστημα πολιτικής προστασίας που να είναι αποτελεσματικό που να μπορεί όντως να σώζει ζωές, περιουσίες», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι κύρια σκέψη του είναι «πώς θα συνδεθεί όλος αυτός ο μηχανισμός με επιστημονική γνώση και επιστημονικά κριτήρια». «Να μην βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό , να είναι κάτι που θα έχει αρχή, μέση και τέλος σε ό,τι αφορά την επιστημονική γνώση. Δεν αρκεί πλέον , την περίοδο της κλιματικής αλλαγής, να αντιμετωπίζεις τις φυσικές καταστροφές μόνο με το ελληνικό φιλότιμο», τόνισε.
«Παραμένω μάχιμος πολιτικός στην Κύπρο ως Έλληνας της Κύπρου. Την ίδια στιγμή όμως μου ήταν αδιανόητο, ως άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πράσινη γραμμή, να με καλέσει ο πρωθυπουργός για κάτι που έτυχε να ξέρω, ως άνθρωπος που διετέλεσα επίτροπος διαχείρισης κρίσεων στην ΕΕ και να μην ανταποκριθώ σε αυτή την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού», επισήμανε.
Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας
Αναφορικά με την υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας εκπροσωπώντας τον ελληνισμό του εξωτερικού είπε ότι «είναι σημαντικό το γεγονός ότι επιτέλους θεσμοθετείται μία σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με τους ελληνικούς θεσμούς με έναν θεσμικό τρόπο», και προσέθεσε ότι θα έχουν απεριόριστη δουλειά να κάνουν. «Η νέα Βουλή θα πρέπει να βρει όλους τους τρόπους για να βελτιώσει τη δυνατότητα του Έλληνα ομογενή να ψηφίζει», ανέφερε και προσέθεσε: «Εύχομαι να συνεχίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το καλό όλου του ελληνισμού να είναι πρωθυπουργός και να ηγείται της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, σε αυτά τα 4 χρόνια έχει καταξιωθεί ως μία διεθνής προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στους ευρωπαϊκούς κύκλους , στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στα ευρωπαϊκά όργανα».
Για τη βοήθεια στους σεισμούς της Τουρκίας
Σχετικά με τη βοήθεια που προσέφερε η χώρα στην Τουρκία λόγω του καταστροφικού σεισμού ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι το βράδυ του σεισμού έγιναν αμέσως επαφές με τους ανθρώπους εκεί. «Η δική μου πρόταση προς τους Τούρκους ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση το πρώτο που χρειάζεται είναι κινητά νοσοκομεία, κινητά ιατρεία. Είχαμε από την αρχή της ανάληψης του υπουργείου διαθέσει χρήματα για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να αποκτήσουμε αυτό το υλικό των κινητών νοσοκομείων , των κινητών ιατρείων, κρίσιμο υλικό στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης. Αποφασίσαμε και σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ενήμερος , ένα μέρος του να το διαθέσουμε στην Τουρκία, έπρεπε όμως να βρούμε τρόπους για να πάει γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης. «Αυτό μέχρι τώρα συζητιέται στην Τουρκία. Γι αυτό εκτιμήθηκε αυτή η πρώτη πρωτοβουλία γιατί ακριβώς ήταν κάτι πολύ στοχευμένο, δεν ήταν θεωρητικά και αόριστα στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Προσπαθήσαμε και για τη Συρία να κάνουμε κάτι ανάλογο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε περήφανος που ηγείται ενός υπουργείου στο οποίο υπάγεται η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ και προσέθεσε ότι οι άνθρωποι που πήγαν εκεί έσωσαν ζωές μέσα από τα χαλάσματα.
Αναφορικά με το τιμητικό μετάλλιο που βραβεύτηκαν οι ελληνικές δυνάμεις που επιχείρησαν στην Τουρκία από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της απονομής « η αίθουσα σείστηκε».
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δείχνει την αναγνώριση του μέσου ανθρώπου στην Τουρκία σε αυτό που έκαναν οι άνθρωποι μας εκεί, στη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα πρώτη απ’ όλες σε μία γείτονα ανεξαρτήτως των διαφορών που έχουμε», σημείωσε. «Κάτι έχει ήδη αλλάξει. Έχει αλλάξει το κλίμα κι αυτό είναι ευχάριστο. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα υπάρχει η δυνατότητα μετά τις δύο εκλογές να σκεφτούμε με ποιον τρόπο τουλάχιστον θα συνδιαλλαγούμε για να δούμε πώς θα βγούμε από το αδιέξοδο. Το κλίμα παίζει ένα ρόλο , όποιος το υποτιμήσει ή δεν το ενισχύει να καλυτερεύει νομίζω δεν κάνει καλά», κατέληξε.