Γερμανικός Τύπος: Ο ανεξέλεγχτος τουρισμός απειλεί τους βιοτόπους της Κρήτης

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν περιοχές της Κρήτης και εξαίρει ένα ελληνικό θέρετρο στη Χαλκιδική

Τα εκτεταμένα σχέδια για την κατασκευή περισσότερων ξενοδοχείων στην Κρήτη, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τα οποία θα θέσουν υπό απειλή προστατευόμενες περιοχές και βιοτόπους του νησιού. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προέρχεται από την τουριστική βιομηχανία», επισημαίνει η tageszeitung. «Ο αριθμός των κατασκευαστικών έργων στο νησί έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, όπως και οι αξίες των οικοπέδων έχουν επίσης σημειώσει αύξηση.

[…] Τώρα, υπάρχουν σχέδια για κατασκευή ξενοδοχειακών ακινήτων σε προστατευόμενες περιοχές, όπως στη Φαλάσαρνα, η οποία αποτελεί μέρος του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Μεταξύ άλλων, είναι επίσης τόπος ωοτοκίας της αυστηρά προστατευόμενης χελώνας καρέτα-καρέτα. Oι κάτοικοι φοβούνται πως ο τόπος καταστρέφεται σταδιακά από την απρογραμμάτιστη και εν μέρει παράνομη κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων. Ένας τοπικός επιχειρηματίας σχεδιάζει να κατασκευάσει μια τουριστική εγκατάσταση εντός της ζώνης Natura 2000, με 800 δωμάτια, ενώ το ανώτατο όριο σε ορισμένες περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα σήμερα είναι τα 150 δωμάτια».

Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει, επιπλέον, πως «το 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για συστηματική και ευρεία αθέτηση των υποχρεώσεών της για την προστασία σημαντικών οικοσυστημάτων και ειδών. Ειδικοί που παρατηρούν εδώ και δεκαετίες την πίεση που ασκεί ο ανεξέλεγκτος τουρισμός στους βιοτόπους της Κρήτης, προειδοποιούν πως η φύση δέχεται επίθεση.

Παράλληλα όμως, αυξάνονται και οι διαμαρτυρίες των πολιτών. Στο θέρετρο του Πλακιά, ένα ισχυρό κίνημα αντιτίθεται στα σχέδια για τη μετατροπή του βράχου του Παλίγκρεμνου – ενός εθνικού μνημείου φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – σε τουριστικό θέρετρο. Ακόμη, απειλείται και η περιοχή του Σταυρού στα Χανιά, όπου ένα μεγάλο μέρος του λόφου είναι προς πώληση σε επενδυτές για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις», καταλήγει η taz.

Ένα ελληνικό θέρετρο βρίσκει απάντηση στη σπατάλη τροφίμων

Στο θέρετρο “Sani Resort” στη Χαλκιδική αναφέρεται η εφημερίδα Welt, εξαίροντας τις καινοτόμες προσπάθειες του ομίλου ξενοδοχείων να υιοθετήσει μία φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, αυτή τη φορά με τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. «Στα ξενοδοχεία, σχεδόν πάντα, προς το τέλος, όταν η τραπεζαρία κλείνει, υπάρχουν ακόμα (μισο)γεμάτα μπολ και πιατέλες στον μπουφέ – με τα τρόφιμα αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια ή στους κάδους κομποστοποίησης. Το “Sani Resort” στη Χαλκιδική είναι πλέον ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που επιδιώκει να λύσει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Porto_Sani_Village_2010

Το θέμα της βιωσιμότητας είναι σημαντικό για τους υπευθύνους. Το θέρετρο ονομάστηκε το 2022 ως “το κορυφαίο πράσινο πολυτελές θέρετρο στον κόσμο”, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στην Ελλάδα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από το 2020 και τροφοδοτείται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και τώρα, θέλει επίσης να βάλει τέλος στη σπατάλη τροφίμων στις κουζίνες των ξενοδοχείων – με το Winnow, ένα ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 2022.

Το Winnow σαρώνει και ζυγίζει ακριβώς ό,τι μένει στα πιάτα και καταλήγει στα απορρίμματα, αναγνωρίζει τα διάφορα τρόφιμα και υπολογίζει ακόμη και το κόστος όσων δεν έφαγαν οι καλεσμένοι. Οι σεφ λαμβάνουν όλες αυτές τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και διαφοροποιούν αναλόγως τις συνταγές και τον προγραμματισμό του μενού τους για τις επόμενες ημέρες». Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί τέλος πως «απώτερος στόχος του “Sani” είναι να μειωθεί η ποσότητα των τροφίμων που πετιούνται τουλάχιστον κατά το ήμισυ, καθώς και να εξοικονομηθούν χρήματα και να βελτιωθεί περαιτέρω το οικολογικό αποτύπωμα του τουριστικού θέρετρου».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.