Vivat rex: Ποιοι θα ανακηρύξουν πρώτοι τον Κάρολο Βασιλιά

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την στέψη του Καρόλου.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη Μεγάλη Βρετανία ενόψει της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου.Όσοι εμπλέκονται οργανωτικά, κάνουν εντατικές πρόβες και δοκιμές ώστε όλα να λειτουργήσουν σαν ρολόι.

Ατελείωτες πρόβες

Αεροσκάφη και ελικόπτερα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας πετούν σε σχηματισμό καθώς την ημέρα της στέψης, 30 αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν μια πτήση διάρκειας 6 λεπτών πάνω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Το περίφημο london eye έχει μετατρέψει μια από τις κάψουλές του σε αίθουσα θρόνου όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν σε μια ρεπλίκα της καρέκλας της στέψης και να φορέσουν ένα αντίγραφο του στέμματος.

«Η στιγμή κλειδί είναι όταν ο μονάρχης κάθεται στον θρόνο και γίνεται η στέψη. Του αποδίδονται τα διακριτικά του αξιώματος, του δίνεται η σφαίρα, το σκήπτρο, όλα τα διακριτικά, το δαχτυλίδι. Όλα αυτά συμβολίζουν ότι αυτός ή αυτή αναλαμβάνει τον ρόλο του μονάρχη. Στην πραγματικότητα λέει, ναι, θα γίνω μονάρχης», λένε οι ιστορικοί.

Ο αληθινός θρόνος χρονολογείται από το 1296 και μόνο ο βασιλιάς μπορεί να καθίσει σε αυτόν.

«Ζήτω ο βασιλιάς»

Εντατικές είναι και οι πρόβες των παιδιών της Βασιλικής Χορωδίας που περιμένουν με αγωνία τη μεγάλη στιγμή της στέψης.

Όμως οι πρώτοι που θα ανακηρύξουν επισήμως τον νέο μονάρχη αναφωνώντας «Ζήτω ο βασιλιάς», είναι οι 48 μαθητές του έγκριτου ιδιωτικού σχολείου Γουέστμινστερ σε μία παράδοση που κρατάει από το 1685.

Πρόκειται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 13 έως 18 ετών που έχουν αποσπάσει ακαδημαϊκές διακρίσεις και αυτά είναι που θα έχουν την τιμή να αναφωνήσουν «vivat rex» αμέσως μετά την στέψη.

Παρουσιάστηκε επίσημα και ο σταυρός της Ουαλίας, που θα οδηγήσει την πομπή στέψης του βασιλιά στο Αβαείο του Γουέστμινστερ.

O σταυρός της Ουαλίας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.