Σε ότι αφορά τον έρωτα και την αγάπη όλα φαίνεται ότι είναι πιθανά, ακόμα και να γνωρίσεις τον άνθρωπο των ονείρων σου από την άνεση του καναπέ σου, χάρη στις εφαρμογές γνωριμιών. Γνωρίζοντας όμως κάποιον μέσα από την οθόνη του κινητού υπάρχει περίπτωση να γνωρίσεις και τον… Πινόκιο, καθώς πολλοί χρήστες τείνουν να λένε ψέματα για να γίνουν πιο ελκυστικοί στο άλλο φύλο. Σύμφωνα με νέα έρευνα που επικαλείται το Newsweek οι περισσότεροι Αμερικανοί που μπαίνουν στις εφαρμογές γνωριμιών βάζουν… «μαϊμού» πληροφορίες στο προφίλ τους.
Ο Andrew Hendel, σύμβουλος στην εφαρμογή γνωριμιών Marshmallo, δήλωσε στο Newsweek ότι οι χρήστες τείνουν να λένε ψέματα για το ύψος, το μέρος που ζουν και την ηλικία τους. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι δημιουργούν ψεύτικα προφίλ γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει δεν είμαι μια γνωριμία, αλλά μόνο το λεκτικό παιχνίδι.
Η OnePoll διεξήγαγε έρευνα σε 2.004 ανύπαντρους Αμερικανούς στα τέλη του 2022 που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών όπως το Tinder και το Match.com. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι άνδρες είναι πιο πιθανό να λένε ψέματα στο προφίλ γνωριμιών τους, με τον έναν στους δύο (51%) να το παραδέχεται. Αλλά και οι γυναίκες δεν φαίνεται ότι ακολουθούν διαφορετικό μονοπάτι καθώς το 44% παραδέχτηκε ότι λέει αρκετά ψέματα! Αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην έρευνα είναι το είδος των πιο συχνών ψεμάτων: Το 61% είπε ότι ψεύδεται για τα… μαλλιά του και το 55% για το επάγγελμα που κάνει.
Φωλιά απατεώνων
Πολύ συχνά οι εφαρμογές γνωριμιών πέφτουν στο στόχαστρο απατεώνων, που μπορεί να εκμεταλλευτούν τον άλλο μόνο και μόνο για να βγάλουν χρήματα. Ωστόσο σύμφωνα με την «προπονήτρια ραντεβού» Emyli Lovz, ένα ακίνδυνο ψέμα είναι μια χαρά, αρκεί να μην λέγεται συνέχεια.
«Δεν θα σας συνιστούσα να βάζετε φωτογραφίες στο προφίλ σας που δεν μοιάζουν με αυτό που είστε τώρα και θα σας δημιουργήσουν θέμα όταν βγείτε ραντεβού. Δεν συνιστώ να λέτε ψέματα, αλλά διδάσκω στους μαθητές μου πώς να νικήσουν τους αλγόριθμους των εφαρμογών γνωριμιών προσαρμόζοντας παραμέτρους, όπως το ύψος. Ο λόγος είναι ότι τους κοντούς άνδρες τους βλέπουν λιγότεροι στις εφαρμογές και έτσι δεν έχουν καν την ευκαιρία να συνδεθούν με μια γυναίκα βασιζόμενοι στην προσωπικότητά τους» δήλωσε στο περιοδικό.
Όπως υποστηρίζει η Lovz αν μια γυναίκα βάλει ως φίλτρο στο ύψος ενός άνδρα το 1,80 μ. και πάνω τότε αποκλείει πολλούς που θα μπορούσε να συνάψει ερωτική σχέση. «Δεν είναι σωστό να λέτε ψέματα στα ραντεβού, αλλά για να παρακάμψετε έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο υπάρχουν κόλπα. Και έτσι θα βρεθείτε μπροστά σε ανθρώπους που διαφορετικά θα είχαν μηδενική πιθανότητα να συνδεθούν μαζί σας» είπε.
Πώς να διακρίνεις το ψέμα
Συνήθως είναι δύσκολο να διαπιστώσεις αν κάποιος λέει ψέματα αν δεν τον βλέπεις μπροστά σου. Ο Hendel αποκαλύπτει τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν κάποιος ψεύδεται.
- Κάνει πολλαπλά ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη
- Δεν απαντάει στις βιντεοκλήσεις
- Ακυρώνει τα ραντεβού επανειλημμένα
- Είναι απρόθυμος σε μία συνάντηση face to face
Συμβουλεύει μάλιστα τους χρήστες των εφαρμογών, αν υποπτεύονται ότι κάποιος τους κοροιδεύει, να μην ανταλλάσσουν τηλέφωνα και να μην τον συναντούν. «Οι απατεώνες συχνά προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψεύτικη αίσθηση επείγοντος. Αυτοί που ψάχνουν δόλωμα και έχουν ψεύτικα προφίλ δεν απαντούν στη βιντεοκλήση. Εάν ένα άτομο ζητά χρήματα πριν από τη συνάντηση για να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης ή για κάποιον άλλο λόγο, αυτό συνήθως αποτελεί ένδειξη εξαπάτησης. Οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν το ένστικτό τους. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον κάτι δεν πάει καλά» λέει χαρακτηριστικά.