Οι τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης συμφωνούν στην εξής γενική εικόνα: Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να επαναφέρει στις τάξεις της ένα τμήμα των ψηφοφόρων που είχαν αποστασιοποιηθεί μετά την τραγωδία στα Τέμπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κινείται στη σφαίρα του 25-27%, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί προς το όριο του διψήφιου ποσοστού. Όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, αυτή έχει αυξηθεί στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Πολιτικοί αναλυτές αλλά και δημοσκόποι «δείχνουν» τρεις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη οι οποίες, όπως λέγεται, αλλάζουν το παιχνίδι και έχουν βοηθήσει στη διαμόρφωση αυτής της εικόνας.
«Αυτόνομη Νέα Δημοκρατία VS Πολιτική τερατογένεση»
Ο πρωθυπουργός σε όλες τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του φροντίζει να «θολώσει» ακόμα περισσότερο το ήδη «θολό αφήγημα» της «προοδευτικής διακυβέρνησης», είτε ως «κυβέρνησης των ηττημένων» είτε ως «κυβέρνηση ανοχής». «Από τη μία υπάρχει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη υπάρχει η πρόταση για μια πολιτική τερατογένεση, όπως είναι ο σχηματισμός “κυβέρνησης ηττημένων” υπό τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη» αναφέρει συνεχώς.
Είναι εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να περάσει στο εκλογικό σώμα το μήνυμα ότι το αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικό δέος είναι μια σύμπραξη δυνάμεων με μεγάλες διαφορές και αμφιλεγόμενες θέσεις. Σε αυτό βοηθούν και οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πρόσφατα παρουσίασε σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, το περιβόητο σχέδιο «Δήμητρα», αλλά και τα αντιφατικά μηνύματα που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσφάτως, οι Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των ηττημένων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε παράθυρο σε μια κυβέρνηση ανοχής.
Η τακτική του Πρωθυπουγού δείχνει να έχει αποτελέσματα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η σφοδρή αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε «μυθοπλασίες» τα σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΜέΡΑ 25. Είναι, άλλωστε, δεδομένο πως ένα κρίσιμο κομμάτι των ψηφοφόρων του κέντρου δεν θέλει «περιπέτειες», ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως αυτός της οικονομίας. Η συμπεριφορά αυτού του «κρίσιμου μεγέθους» του εκλογικού σώματος είναι αυτή που θα καθορίσει το πόσο κοντά στην αυτοδυναμία θα είναι η ΝΔ αλλά και το κατά πόσο το ΠαΣοΚ θα πετύχει τον στόχο του διψήφιου ποσοστού.
Επικέντρωση στα ζητήματα της Οικονομίας
Όπως λέγεται, οι εκλογές κερδίζονται στον τομέα της Οικονομίας. Η δεύτερη κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικέντρωση του προεκλογικού διαλόγου στα ζητήματα αυτά. Ο πρωθυπουργός θεωρεί προνομιακό πεδίο της κυβέρνησης, την οικονομία και το τελευταίο διάστημα προβάλει όσο το δυνατόν περισσότερο στο προεκλογικό του αφήγημα τα οικονομικά επιτεύγματα της τελευταίας τετραετίας. Πέρα από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του όμως, προβάλλει ιδιαίτερα και το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η περεταίρω αύξηση του κατώτατο μισθού, η αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί για τις οικογένειες με παιδιά και περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον κατά 1 μονάδα. Το δεδομένο ότι και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν σε μια περίοδο που θα δείξει ότι φέτος το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας θα είναι μεγαλύτερο της περσινής, πολύ ικανοποιητικής χρονιάς, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει το μήνυμα της οικονομικής ανάτασης της χώρας, το οποίο θέλει να μεταδώσει το κυβερνητικό επιτελείο.
Αλλαγή τακτικής για τη διερευνητική εντολή
Η τρίτη, αξιοσημείωτη, κίνηση του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή τακτικής στο ζήτημα των διερευνητικών εντολών. Για ένα μεγάλο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδιδόταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει αμέσως την διερευνητική εντολή που θα λάβει αμέσως μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. «Στις πρώτες εκλογές έχουμε πει ότι δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση περί συγκυβέρνησης. Θα την καταθέσουμε αμέσως (τη διερευνητική εντολή). Την παίρνουμε την δίνουμε. Τελείωσε» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Το τελευταίο διάστημα όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλάξει στρατηγική. «Θα σεβαστώ το σύνταγμα, θα παραλάβω την εντολή που θα μου έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, εάν είμαστε πρώτο κόμμα, που πιστεύω ότι θα είμαστε», ανέφερε σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό. Στην κυβέρνηση μελετώντας τα επί μέρους δημοσκοπικά στοιχεία διαπίστωσαν ότι αυτή η στάση του Πρωθυπουργού προκαλούσε ενόχληση και έδινε το δικαίωμα να του χρεωθεί αποκλειστικά η ευθύνη για τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραδίδει αμέσως τη διερευνητική εντολή εκτιμήθηκε ότι έρχεται σε αντίθεση με αυτή του θεσμικού πολιτικού την οποία προβάλλει.