Τηγανητές πατάτες, αυτό το γεμάτο λιπαρά φαγητό που δύσκολα του αντιστέκεται κανείς. Μια νέα έρευνα όμως φέρνει δυσάρεστα νέα καθώς συνδέει την κατανάλωσή τους με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητής τροφής, ιδίως πατάτας, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα. Και αυτό συνέβαινε κυρίως στους άνδρες και δη τους νεότερους.
Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 24/4 στο περιοδικό PNAS και αναμετέδωσε το CNN τα τηγανητά τρόφιμα είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και δεν είναι ακόμα σαφές αν τα τηγανητά μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας ή αν οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους τείνουν να στρέφονται στα τηγανητά τρόφιμα.
Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών. Αφού εξαιρέθηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά φαγητά, ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκε να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητού φαγητού ήταν πιο πιθανό να είναι νεότεροι άνδρες.
Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι το ανθυγιεινό φαγητό και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη διάθεση και να διαμορφώσουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας.