Το περασμένο Σάββατο όταν ο Φρούραρχος της Βουλής θυροκολλούσε στο Περιστύλιο το διάταγμα για την διάλυση του Κοινοβουλίου  προκειμένου να διενεργηθούν εθνικές εκλογές, ακριβώς πίσω από το κτίριο, κοντά στο άγαλμα της Μάνας, μια ομάδα νέων κοριτσιών έκανε συντήρηση στα μαρμάρινα σκαλοπάτια της Βουλής και στα δύο λευκά μαρμάρινα λιονταράκια που διακοσμούν την είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου. Μπορεί η Βουλή να διαλύθηκε, αλλά το Κοινοβούλιο δεν κλείνει ποτέ. Το μόνο που συμβαίνει είναι ότι αναστέλλεται το νομοθετικό έργο και αυτό είναι φυσιολογικό αφού βουλευτές πλέον δεν υπάρχουν.
 Από το Σάββατο το βράδυ με το διάταγμα διάλυσης της Βουλής υπάρχουν μόνον πρώην βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές. Υπάρχει όμως και ένας απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής που δεν γνωρίζει εάν θα εξακολουθήσει να είναι και πάλι Πρόεδρος στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και ο ειδικός γραμματέας της Βουλής. Αυτοί οι δύο παραμένουν στα γραφεία τους έως ότου ορισθούν αντικαταστάτες τους.
Όσοι βουλευτές δεν πρόκειται πλέον να θέσουν υποψηφιότητα είναι υποχρεωμένοι μέσα σε πέντε ημέρες να παραδώσουν τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα (μερικά από τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα ή SUV), τις βουλευτικές τους ταυτότητες και ότι άλλο έχει σχέση με την έως τώρα βουλευτική τους ιδιότητα. Οι άλλοι, δηλαδή οι υποψήφιοι βουλευτές, εάν εκλεγούν θα διατηρήσουν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο εάν όμως δεν εκλεγούν θα πρέπει να το παραδώσουν εκεί κοντά στο τέλος Μαΐου. Α, και κάτι ακόμα. Η περίφημη βουλευτική αποζημίωση που τόσο μελάνι χύθηκε για αυτήν, παύει αυτομάτως να ισχύει για άπαντες τους απερχόμενους βουλευτές.

Ποιοι μένουν πίσω

Ωστόσο η Βουλή διαθέτει υπαλλήλους, διοικητικούς υπαλλήλους κάπου 1.300, οι οποίο ακόμα και σε περιόδους προεκλογικές (είτε η Βουλή έχει διαλυθεί είτε όχι) εργάζονται στην υπηρεσία τους. Τι είδους υπηρεσίες; Ας πούμε πρώτα τις προμήθειες του κτιρίου, ώστε να είναι λειτουργικά έτοιμο για τη νέα κοινοβουλευτική σεζόν, τη  μισθοδοσία των υπαλλήλων (που δεν σταματά ποτέ), το Ίδρυμα της Βουλής, το κανάλι του Κοινοβουλίου που σε προεκλογικές περίοδο έχει περισσότερη δουλειά (το βλέπουν και την επαρχία, όπου είναι οι εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών).
Στη Βουλή υπηρετούν υπό τον Φρούραρχο αστυνομικοί. Όσοι υπηρετούν εντός του Κοινοβουλίου είναι χωρίς στολή και άοπλοι, καθότι απαγορεύονταν αυστηρά, τα όπλα. Αλλά  το «απαγορεύονταν» τρόπος του λέγειν, αφού είχε γίνει συνήθεια βουλευτές και υπουργοί να μην περνούν από τα μηχανήματα εντοπισμού μετάλλου στη Βουλή. Πάρκαραν (εκεί όπου απαγορευόταν) τα αυτοκίνητά τους, στα μάρμαρα πίσω από το Εντευκτήριο και από εκεί εισέρχονταν, χωρίς έλεγχο στον Ναό της Δημοκρατίας. Πολλές φορές όμως με την ένοπλη φρουρά τους. Όλοι οι αστυνομικοί παραμένουν στη θέση τους κατά την προεκλογική περίοδο, όπως στη θέση του παραμένει και η κλούβα των ΜΑΤ που σταθμεύει απέναντι, μπροστά από το γυάλινο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών για προστασία του Κοινοβουλίου.

Ο απολογισμός…

Ήταν εξάλλου  πιο ήρεμη από την προηγούμενη η κοινοβουλευτική περίοδος. Δεν χρειάστηκε να ακούσουν οι βουλευτές το περιβόητο  «φρουρά- φρουρά» για να επιβάλει την τάξη, ούτε βεβαίως τις εντολές του τύπου να συλληφθεί ο Στουρνάρας (εάν δεν παρουσιαστεί στην Επιτροπή). Και τούτο παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις κυρίως ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη. Εάν εξαιρέσει κανείς δύο τρία παραβατικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο προαύλιο, τη μεγαλύτερη λύπη προκαλεί το γεγονός  όταν συνελήφθη μαθητής που επιχείρησε να περάσει μαχαίρι στη Βουλή.
Ήταν μια ήσυχη κοινοβουλευτική περίοδος (αφού έλειπαν και αντιπαραθέσεις του μνημονίου και συγκεντρώσεις αγανακτισμένων  με το σύνθημα «να καεί- να καεί το μπου… η Βουλή», αλλά υπήρξαν ορισμένα «άτυχα» (ας τα ονομάσουμε έτσι) περιστατικά. Ένα από αυτά είναι ο… διορισμός της Ζαρούλια (συζύγου του Χρυσαυγίτη Νίκου Μιχαλολιάκου) στη Βουλή. Προκλήθηκε πολιτικός σεισμός, ήταν γκάφα ολκής, αλλά τελικά ο διορισμός ανακλήθηκε.
Επειδή η τετραετία εξαντλήθηκε το σώμα κατάφερε και ψήφισε συνολικά 423 νομοσχέδια, που αποτελεί αριθμό διπλάσιο σχεδόν σε σχέση με την προηγούμενη (284). Το σημαντικό ωστόσο είναι πως επανήλθε και η κοινοβουλευτική κανονικότητα καθώς από το σύνολο των νομοσχεδίων μόλις τα 10 ψηφίστηκαν με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος που για χρόνια αποτελούσε την πεπατημένη σε κάθε σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία». Και ακόμα λειτούργησαν άψογα δύο προανακριτικές επιτροπές (Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου) και δύο Εξεταστικές ( κονδύλια Πέτσα και υποκλοπές), ενώ η Βουλή αυτή παρέπεμψε και δύο πολιτικούς πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στο Ειδικό Δικαστήριο.

 Η Ρούλα, ο Γιώργος και η σεφ

Το καφενείο της Βουλής με τους Ρούλα και Γιώργο εργάζονται κανονικά χωρίς σταματημό, σερβίροντας κυρίως στους υπαλλήλους και στους αστυνομικούς  καφέδες και κουλούρι με κασέρι, αφού η Βουλή αυτή είχε και ένα αρνητικό ρεκόρ. Καταναλώθηκε η μικρότερη ποσότητα αλκοόλ, όλων των (κοινοβουλευτικών) εποχών. Εκείνο όμως που ξεχώριζε είναι ότι κυριαρχούσαν τα προϊόντα από την Ήπειρο (νερό, αναψυκτικά, κρασιά, τυριά κτλ.), αφού ο Κώστας Τασούλας κατάγεται από την Ήπειρο.
Στο εστιατόριο η νέα γαλλοσπουδαγμένη σεφ της Βουλής Κωνσταντίνα  Μητσοτάκη (με μακρά συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη) θα συνεχίσει σε όλη την προεκλογική περίοδο να μαγειρεύει  τα γαλλικής επιρροής φαγητά της, με υπόσχεση ότι από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο κάτι καινούργιο θα ετοιμάζει στους βουλευτές, στους υπαλλήλους αλλά και στους δημοσιογράφους που περνούν ώρες ατέλειωτες στο Κοινοβούλιο.