Εκλογές 2023: 6,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ σε νέα δημοσκόπηση

Πιο συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25%.

Διαφορά 6,5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι. Πιο συγκεκριμένα το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 32%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 25%.  Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,5%, στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 6%, ακολουθεί το ΜέΡΑ 25 με 5% και η Ελληνική Λύση με 4%.

ΣΚΟΠΗΣΗ 250423

Υπενθυμίζεται ότι η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που παρουσιάστηκε στις 4 Απριλίου ήταν 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Στο πρώτο σενάριο κατανομής των εδρών με εξακομματική βουλή και 8% εκτός βουλής τα κόμματα θα λάμβαναν:

ΝΔ: 116 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 93 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 36 έδρες

ΚΚΕ: 23 έδρες

Ελληνική Λύση: 14 έδρες

ΜεΡΑ25: 18 έδρες

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 56%

Στην παράσταση νίκης προηγείται σταθερά η ΝΔ με διεύρυνση, μάλιστα της διαφοράς σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό της ΝΔ είναι 56% (από 52%), του ΣΥΡΙΖΑ 26% (από 28%). Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα στην παράσταση νίκης είναι 30 μονάδες.

Προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στη δημοσκόπηση ετέθη το ερώτημα «μετά τις εκλογές, τι θα ήταν καλύτερο;» με τους πολίτες να απαντούν ότι καλύτερο θα ήταν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (38%), πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (26%), η πρόταση για πρωθυπουργό του Νίκου Ανδρουλάκη (9%), ενώ κανένας και τίποτα από τα προηγούμενα απαντά το 22%, με ένα 5% να επιλέγει το «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Τι επιθυμούν οι πολίτες για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, οι πολίτες σε ποσοστό 41% απαντούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (31%) ή συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ (10%). Σε ποσοστό 30% απαντούν αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (14%) ή συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (16%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, ενώ το 15% δηλώνει ότι θα προτιμούσε «κάποιον άλλο». Το 8% επιλέγει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των αναποφάσιστων

Στη δημοσκόπηση ετέθη και το ειδικό ερώτημα σε όσους δήλωσαν αναποφάσιστοι: «Σε ποια επιλογή είστε πιο κοντά;» Και πάλι, το 37% εξ αυτών επέμειναν στο «δεν ξέρω/δεν απαντώ», το 7% επιλέγει λευκό/άκυρο/αποχή. Το 8% δηλώνει ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ, το 14% πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, το 3% πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 5% πιο κοντά στο ΚΚΕ, το 3% πιο κοντά στην Ελληνική Λύση, το 8% πιο κοντά στο Εθνικό Κόμμα Ελληνες, ενώ «άλλο» δηλώνει το 15% των αναποφάσιστων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.