Η ατζέντα της ημέρας: Αγωνία στο Σουδάν – Ενδιαφέρον για τις εκλογές – Νέα τραγωδία στην άσφαλτο

1

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ξένων πολιτών στο Σουδάν

  • Φεύγουν οι ξένοι πολίτες από το φλεγόμενο Σουδάν: Πολλές χώρες ξεκίνησαν την επιχείρηση επαναπατρισμού των πολιτών τους από το Σουδάν, όπου μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).
  • Ποια είναι η κατάσταση των Ελλήνων; Η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας.
  • Πώς θα συνδράμει τους υπόλοιπους η Ελλάδα; Δύο μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας C-130 και C-27j με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ήδη στην  Αίγυπτο, προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων.
2

Τι έδειξε η πρώτη δημοσκόπηση για το ΒΗΜΑ μετά την προκήρυξη των εκλογών

  • Αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών: Η κάλπη της 21ης Μαΐου απέχει πλέον λιγότερο από έναν μήνα και το ενδιαφέρον των πολιτών για το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει κινείται σε υψηλά επίπεδα, αφού πάνω από 8 στους 10 (83%) δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για αυτό.
  • Πώς κινείται η κυβέρνηση; Η ΝΔ φαίνεται να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης στην οποία βρέθηκε. Η θετική αξιολόγηση για τη δουλειά της κυβέρνησης δείχνει σημάδια ανάκαμψης και κινείται στο 36% (από το 32% των αρχών του Μαρτίου), πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από ένας στους τρεις ψηφοφόρους την αξιολογούν θετικά.
  • Σε ποιον τομέα προβληματίζει; Το μόνο θέμα στο οποίο δείχνει να «απειλείται» από τον κομματικό ανταγωνισμό είναι αυτό της προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στο οποίο σημειώνει ποσοστό 24% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες

4

Κλείνουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων - Νέο πρόσωπο στο Υπουργείο Εσωτερικών

5

Εβδομάδα πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ

  • Τι θα πληρωθεί; Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Μαΐου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον Απρίλιο περιλαμβάνει ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 24-28 Απριλίου.
  • Πόσοι είναι οι δικαιούχοι; Συνολικά, εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατομμύρια δικαιούχους.
  • Πότε ξεκινούν οι πληρωμές των συντάξεων; Την Τρίτη, 25 Απριλίου, θα καταβληθούν 544,3 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Μαΐου σε 920.092 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.