Σε δήλωση αναφορικά με την παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και τον συντονισμό των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσής τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, προχώρησε ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και μελών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.
Διαβεβαίωσε, δε, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.
Εκπαίδευση 30 κομάντο με αντικείμενο την εκκένωση πόλεων
Αυτή την στιγμή, υπάρχουν δυο αεροσκάφη έτοιμα να απογειωθούν από την Ελευσίνα με προορισμό την Αίγυπτο, στα οποία θα επιβαίνουν και κομάντο. Μάλιστα, η κυβέρνηση προχώρησε στην εκπαίδευση 30 κομάντο με αντικείμενο την εκκένωση πόλεων. Επιπρόσθετα, η χώρα βρίσκεται σε συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση -για τον απεγκλωβισμο των Κυπρίων στο Σουδάν-, αλλά και με την Γαλλική και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, που αφορά στην έγκαιρη απομάκρυνση σε ασφαλή προορισμό ή τον επαναπατρισμό ελληνικού πληθυσμού σε ξένη χώρα εφαρμόζεται πάντα κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Εξωτερικών και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών.
Στην συνέχεια όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν θα υπάρξει, όταν το επιτρέψουν οι επικρατούσες συνθήκες, η εκτέλεση της επιχείρησης και η ασφαλής επάνοδος στην χώρα, όπως έγινε κατά την επιχείρηση επαναπατρισμού 184 Ελλήνων από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 2011 με την χρησιμοποίηση μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.
Οι άλλες επιχειρήσεις εκκένωσης
Άλλες τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι: Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» το 1993, η οποία αποτέλεσε την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η πρώτη που έγινε από κράτος-μέλος της Ε.Ε., χωρίς να υπάρχουν προηγούμενες σχετικές εμπειρίες. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αφορούσε την ασφαλή απομάκρυνση 1.013 κατοίκων Ελληνικής και Ποντιακής καταγωγής, σε περιοχές της Γεωργίας και της Αμπχαζίας, που ήταν αποκλεισμένοι στην πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, τη Σοχούμ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, εξαιτίας των σκληρότατων συγκρούσεων μεταξύ των Γεωργιανών δυνάμεων και των Αμπχάζιων αυτονομιστών.
Στην Αλβανία το 1997 εκκενώθηκε μεγάλο μέρος του προσωπικού της Ελληνικής Πρεσβείας όπως επίσης πέντε Βέλγοι καθώς και ολιγάριθμοι Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι από Πολεμικά Πλοία του ΠΝ.
Η πιο πρόσφατη επιχείρηση είναι αυτή του 2014 στην Τρίπολη της Λιβύης. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» με την υποστήριξη οργανικού ελικοπτέρου και κατάλληλα εξοπλισμένης ομάδας. Συνολικά εκκενώθηκαν 77 Έλληνες, αλλά και χιλιάδες κινέζοι πολίτες.
Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού
Πολλά κράτη έχουν ξεκινήσει την απομάκρυνση των πολιτών τους από την χώρα. Ειδικότερα, η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν.
«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.
Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν.
«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, και η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της.