Αναταραχή έχει προκαλέσει η υπόθεση σχετικά με τη σύλληψη στο Φανάρι του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αγαθάγγελου Σίσκου για την κλοπή ρολογιού μεγάλης αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ρολόι  είχε κατασκευασθεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων και η αξία του εκτιμάται στα 24.000 ευρώ.

«Το είχε πάρει μαζί του… κατά λάθος»

Πηγές από το Φανάρι υποστηρίζουν ότι ο Πατριάρχης είναι φοβερά προβληματισμένος και λυπημένος για το συμβάν διότι διασύρεται το Πατριαρχείο αφού το θέμα έχει λάβει εκτενείς διαστάσεις στον τουρκικό Τύπο και στο Ιντερνέτ με προβολή σχετικού βίντεο.

Ωστόσο το περιβάλλον του Αρχιμανδρίτη παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό, που αναστάτωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας πως ο ιερωμένος παρέδωσε ο ίδιος το ρολόι στο κατάστημα με τις αντίκες, όταν αντιλήφθηκε πως το είχε πάρει μαζί του… κατά λάθος.

Το συμβάν φέρεται να συνέβη τη Δευτέρα 17 Απριλίου, οπότε και ο αρχιμανδρίτης συνελήφθη από την αστυνομία για κλοπή του ρολογιού τσέπης, αξίας 24.000 ευρώ. Ο υψηλόβαθμος ιερωμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αρχικά κρατήθηκε και στη συνέχεια αποφυλακίστηκε έπειτα από παρέμβαση της αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και τον επέβαλε σε αργία έως την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου για τον Αρχιμανδρίτη

Αναλυτικά η λιτή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσιοποιηθείσα υπόθεση, στην οποία φέρεται να ενεπλάκη κληρικός του Οικουμενικού Θρόνου, από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου γίνεται γνωστό ότι με απόφαση της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον κληρικό αυτόν επιβλήθηκε, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση, το πνευματικό επιτίμιο της αργίας, εν αναμονή της πλήρους διελευκάνσεως αυτής. Έως τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα προβεί σε καμμία άλλη δήλωση».