Εκλογές 2023: Live στην Σακελλαροπούλου ο Μητσοτάκης

Δείτε live τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκης με την ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Aντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών εισηγήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο διάλογος ΠτΔ – Πρωθυπουργού μπροστά στις κάμερες

«Κυρία Πρόεδρε, έχω τη χαρά να σας παραδώσω την πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία εισηγούμαστε την διάλυση της βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την 21 Μαΐου, σε τέσσερις εβδομάδες από τώρα», είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό επιτάσσουν τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 41 όμως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει πρακτικά τη θητεία της όπως είχα δεσμευθεί εξαρχής ότι θα γίνει. Διότι αυτό πιστεύω ότι επιτάσσει η θεσμική συνέχεια του κράτους έτσι ώστε και οι πολίτες να μπορέσουν να αξιολογήσουν στις επερχόμενες εκλογές το σύνολο της κυβερνητικής μας θητείας και να πράξουν αναλόγως και να πάρουν αποφάσεις», πρόσθεσε.

Και συνέχισε:

»Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, σαυτό που θέλω να ευχηθώ  καθώς ξεκάνει η προεκλογική περίοδος είναι να υπάρξει μία γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να κρίνουν ποιος πρέπει να τους κυβερνήσει την επόμενη τετραετία.

»Να μείνουμε μακριά από τοξικότητες και ακραίες συμπεριφορές και δεν νομίζω ότι ταιριάζουν στο γενικότερο κλίμα των καιρών.  Αλλά δεν νομίζω είναι εναρμονισμένες αυτές οι συμπεριφορές με την συνολική διάθεση της κοινωνίας. Τέλος να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να γίνει εφαλτήριο για την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στην μεγάλη δημοκρατική διαδικασία που είναι οι εθνικές εκλογές».

»Απευθύνομαι ιδιαίτατα στην νέα γενιά και στα παιδιά που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η συμμετοχή τους στις εκλογές είναι ένα στοίχημα για όλους μας και αυτοί είναι καλύτερο να συμμετέχουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν για το δικό τους μέλλον παρά να επιλέξουν την αποχή».

»Οπότε η πράξη του υπουργικού συμβουλίου είναι στη διάθεσή σας, το Διάταγμα για την διάλυση της Βουλής θα θυροκολληθεί σήμερα το απόγευμα και από αύριο το πρωί επίσημα το ρολόι μετράει αντίστροφα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε τον φάκελο με τις υπογραφές του υπουργικού συμβουλίου και ευχήθηκε «να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο».

Νωρίτερα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπέγραψαν διά περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα θα προχωρήσει και σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, ενώ θα ακολουθήσει η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή για τη διάλυση του Σώματος. Την Κυριακή θα γίνουν οι ορκωμοσίες του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου και του νέου υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών.

Τι σηματοδοτεί η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου

Η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:

  • η πρώτη, είναι εκείνη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα και
  • η δεύτερη, αφορά στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, εφόσον θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός, ο οποίος και θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, αρχίζει να ισχύει και το πλαίσιο των περιορισμών των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές τους εμφανίσεις.

Η ανακήρυξη των υποψηφίων

Κρίσιμη ημερομηνία στο προεκλογικό καλεντάρι είναι όμως η 2α Μαϊου, καθώς δέκα ημέρες από την προκήρυξη των εκλογών η ολομέλεια του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να προχωρήσει στην ανακήρυξη κομμάτων και συνδυασμών. Και θα κρίνει, με βάση τις δύο πλέον σχετικές τροπολογίες, και την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Η πρώτη κάλπη και οι διερευνητικές

Οι πρώτες εκλογές θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, από τις οποίες δεν προκύπτει αυτοδυναμία όποιο και να είναι το πρώτο κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι με τα αποτελέσματα του 2019 και με το ίδιο ποσοστό 8% που συγκέντρωσαν τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, η ΝΔ θα χρειαζόταν ποσοστό 46,27% (!) για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Με το δεδομένο αυτό, θα ακολουθήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη, σχετική πλειοψηφία την πρώτη διερευνητική εντολή και αν δεν καρποφορήσει, τότε σειρά έχει το δεύτερο κόμμα και ακολούθως το τρίτο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.