Με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών από τον Πρωθυπουργό, η χώρα εισήλθε και επισήμως σε προεκλογική περίοδο.
Κατά τα φαινόμενα, η προεκλογική αυτή η περίοδος θα είναι διπλή. Κι αυτό επειδή, ο ένας εκ των διεκδικητών της εξουσίας προτείνει στους πολίτες μια κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας, αλλά πάντως με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο έτερος των διεκδικητών αποκλείει την λεγόμενη «κυβέρνηση ηττημένων», δηλαδή τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς τον πρώτο των εκλογών.
Η πρόταση Μητσοτάκη θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ο συσχετισμός των δυνάμεων πάντως και το ισχύον εκλογικό σύστημα ενισχύουν την υπόθεση ότι ισχυρή κυβέρνηση δεν μπορεί να προκύψει από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Η θέση Τσίπρα θα κριθεί ως προς την αξιοπιστία της. Μένει, δηλαδή, να φανεί εάν θα εμμείνει σε αυτή τη θέση και την επομένη των εκλογών ή εάν θα μετακινηθεί προς εκείνη κορυφαίων στελεχών του που, σχηματικά, προτείνουν έναν συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜέΡΑ 25.
Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση και των υπολοίπων, δηλαδή του τρίτου και του τέταρτου κόμματος.
Το σενάριο είναι από τη φύση του αδύναμο. Αν «χρειάζονται δυο για να χορέψουν ταγκό», όπως θέλει το περίφημο τραγούδι του Αλ Χόφμαν, μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολο γίνεται το εγχείρημα για τρεις.
Το συμπέρασμα είναι πως οι κάλπες της 21ης Μαΐου προκηρύχθηκαν με ορατές στον ορίζοντα εκείνες της 2ης Ιουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η διπλή αυτή προεκλογική περίοδος των περίπου 2,5 μηνών ξεκινά με υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών και θα ολοκληρωθεί με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό.
Το διάστημα είναι μακρύ. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς όμως πως εάν την πολιτική ατζέντα την διαμορφώνει πολλές φορές η επικαιρότητα, την προεκλογική ατζέντα την έχουν καθορίσει ήδη οι πολίτες: σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, η οικονομία είναι σταθερά στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους και των ανησυχιών τους.
Είναι σαφές πως η οικονομική πορεία της χώρας θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρην οφθαλμού και ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνθήκες. Διπλή προεκλογική περίοδος, ναι. Αλλά δίχως περιπέτειες που θα υπονομεύσουν τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών.