Το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» έχει βρεθεί αρκετές φορές στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Το σενάριο αυτό προβλέπει, μετά τις πρώτες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με τη συμμετοχή και την ανοχή των κομμάτων που τοποθετούνται στα αριστερά της ΝΔ. Το ενδεχόμενο αυτό έχει περιγράψει ως «τερατογέννεση» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την αποκαλούμενη «κυβέρνηση των ηττημένων» έχει απορρίψει, δημοσίως, και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» θέτει όμως ως προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μια ψήφο διαφορά. Φαίνεται, όμως, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και στο μυαλό του κ. Τσίπρα να υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Αυτές που διατύπωσαν δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Γιατί ψηφίσαμε την απλή αναλογική;
Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπήρξαν αρκετές υποσημειώσεις στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία πήρε αποστάσεις από το σενάριο των ηττημένων. ««Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας και σημείωνε: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές» είχε τονίσει στη συνέντευξη του, στο Star. Η δήλωση αυτή προκάλεσε χαμηλής έντασης ενστάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριπτε ένα σενάριο που δεν ερχόταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και την απλή αναλογική. «Τότε γιατί ψηφίσαμε την απλή αναλογική;» ήταν το ερώτημα που έθεταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεταν στον συλλογισμό τους. «Από τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, δεν υπάρχουν ηττημένοι».
Η εξήγηση που δίδεται για τις δηλώσεις Τσίπρα, παραπέμπει στην προεκλογική τακτική του κόμματος. «Δεν γίνεται να μιλάμε για κυβέρνηση των χαμένων» σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι η ΝΔ θα κερδίσει, σίγουρα τις εκλογές». «Μετά το αποτέλεσμα θα δούμε τα δεδομένα και θα κινηθούμε αναλόγως» τονίζουν. Επί της ουσίας το σενάριο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων» δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι. Αυτό «έδειξαν» οι δηλώσεις των Τσακαλώτου-Δραγασάκη που το επανέφεραν στο προσκήνιο, κινούμενοι σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις δηλώσεις του αρχηγού τους. Και οι δυο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει τη συγκρότηση μιας «κυβέρνησης ηττημένων».
Τι είπαν Τσακαλώτος-Δραγασάκης
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ ερωτώμενος για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης των ηττημένων δήλωσε ότι «νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» και πρόσθεσε: «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά…. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%».
Το σενάριο της κυβέρνησης των ηττημένων δεν απέκλεισε ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Attica, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά του δικαιώματα. «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα. Ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε, στο ζήτημα του προσώπου που θα είναι πρωθυπουργός, ότι «εάν μιλάμε για κανονική κυβέρνηση και όχι ειδικού σκοπού, δεν υπάρχει περίπτωση να μπει άλλος πρωθυπουργός από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος».
Επιμένει ο Δραγασάκης
Παρά τις συζητήσεις και τα ερωτηματικά που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των δύο προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης επανήλθε. Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, τόνισε ότι « θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».
Τι θα κάνουν ΠαΣοΚ και το ΜέΡΑ25
Μπορεί, όμως, να υπάρξει κυβέρνηση των ηττημένων; Τα κόμματα που προβάλλονται ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι, το ΠαΣοΚ αλλά και το ΜέΡΑ25, έχουν απορρίψει μια τέτοια προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δεν ακούει. Το επιχείρημα που προβάλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «άλλα λέγονται προεκλογικά και άλλα γίνονται μετεκλογικά». Και ότι μπροστά στην απειλή της εκλογικής τους, συρρίκνωσης, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται στη γραμμή της συγκρότησης «κυβέρνησης των ηττημένων». Ανεπισήμως, το σενάριο αυτό, αποτελεί το «plan B» της Κουμουνδρούρου.