Αρχίζει τη Δευτέρα η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», η οποία έχει προγραμματισθεί εδώ και καιρό, δεν έχει σχέση με το άτυπο μορατόριουμ που προέκυψε μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και το σημαντικότερο θα διεξαχθεί σε όλο το μήκος και το εύρος του FIR Αθηνών. Ωστόσο η Αθήνα σέβεται το μοναδικό μορατόριουμ που έχει συμφωνηθεί, αυτό του Παπούλια- Γιλμάζ το οποίο όμως αρχίζει την 1η Ιουνίου. Ο «Ηνίοχος», αρχίζει στις 24 Απριλίου και τελειώνει στις 5 Μαΐου, εκτός μορατόριουμ Παπούλια- Γιλμάζ. Όπως μου δήλωσε ανώτατος αξιωματικός «δεν πρόκειται κανείς να μας αναγκάσει να διεξάγουμε ασκήσεις μόνον στην Πελοπόννησο για κανέναν λόγο. Οι ασκήσεις μας θα πηγαίνουν παντού, όπως τις σχεδιάζουμε για την δική μας ασφάλεια σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε αέρα, στεριά και θάλασσα».

Έτσι στον «Ηνίοχο» πρόκειται από τη Δευτέρα να αρχίσουν να προσγειώνονται στην Ανδραβίδα (στη βάση δηλαδή της άσκησης) τα μαχητικά αεροσκάφη, το ένα μετά το άλλο: Από Γαλλία τα Rafale, από ΗΠΑ, τα F-16 τα οποία θα απογειώνονται από Αβιάνο της Ιταλίας, θα ανεφοδιάζονται στον αέρα με air tankers, θα μετέχουν στην άσκηση και θα επιστρέφουν στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι στην αρχή οι ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν επρόκειτο να αποστείλουν αεροσκάφη στην άσκηση αλλά εν συνεχεία με παρέμβαση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνο Φλώρου αποστέλλουν τα F-16. Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν επίσης στην άσκηση και με ένα εξελιγμένο τεχνολογικά UAV ΜQ-9. Οι Αμερικανοί στο έδαφος θα έχουν μια ειδική ομάδα η οποία θα σκανάρει στόχους με λέιζερ τους οποίους εν συνεχεία θα «βομβαρδίζουν» τα αεροσκάφη. Επίσης θα μετάσχουν στον «Ηνίοχο», ινδικά αεροσκάφη Su-30 (Σουχόϊ, ρωσικής κατασκευής), ιορδανικά F-16, ισπανικά F-18, ιταλικά Tornado, Σαουδαραβικά F-15, ένα κυπριακό ελικόπτερο (AW139) και σλοβενικά αεροσκάφη PC-9.
Επιπρόσθετα, η Αυστρία θα συμμετέχει στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και ο Καναδάς με Ελεγκτές Εναερίου Κυκλοφορίας.

***
Το οφείλω και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση

Πάμε τώρα στο μείζον θέμα που συντάραξε πασχαλιάτικα και κυρίως ένα μήνα πριν από τις εκλογές, στο θέμα των καταγγελιών κατά του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη. Η Ελένη Χρονοπούλου η δικηγόρος με ενεργή πολιτική δράση ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για παρενόχληση και κακοποίηση τοποθετείται ευθαρσώς και επωνύμως για πρώτη φορά μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Όπως ξεκαθαρίζει η καταγγελία, που έγινε στις αρχές του 2020, αφορά τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βίας. Γνώριζα, λέει, ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να αποβεί επώδυνη για μένα και τους οικείους μου, αλλά τονίζει και αποστομώνει «Το έπραξα θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου, αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.»

***
Η υποκρισία και το απύθμενο θράσος του Γεωργούλη

Δεν άντεξε, βλέπετε, η καταγγέλλουσα την υποκρισία, αλλά και το θράσος. Μπορεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκηρύττει τον Γεωργούλη, να ζητεί να επιστρέψει την έδρα του, να διερωτώνται στο κόμμα ποιος τον τοποθέτησε στην ευρωλίστα ή τι σχέση είχε αυτός με τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δηλώνει καμμιά ανοχή, καμία συγκάλυψη σε θέματα έκφυλης βίας, αλλά η κυρία Χρονοπούλου τον κατήγγειλε για βαριά αξιόποινα αδικήματα. Αρχικά η καταγγελία έγινε ανώνυμα στις βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα» εις βάρος του ευρωβουλευτή του πριν από τρία χρόνια, το 2020. Επώνυμη, όμως η καταγγελία ως προς τον φερόμενο ως δράστη, έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά και αφότου η καταγγέλλουσα είδε συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε καμπάνια κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καταγγέλλουσα προσέφυγε στις βελγικές αρχές με ιατροδικαστική γνωμάτευση αμέσως μετά το περιστατικό.

Την υπόθεση χειρίζεται από τότε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν ήδη υπάρξει προανακρίσεις και έρευνες προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Έλληνα ευρωβουλευτή.

***
Δυναμιτίζονται οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΠαΣοΚ

Θα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν της ίδιας της υφής της και της ευαισθησίας του θέματος που αφορά μια γυναίκα θύμα, δυναμιτίζει παράλληλα και κάθε σχέση ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ και κυρίως με άξονα τις καταγγελίες της Χαριλάου Τρικούπη πως το όνομα της καταγγέλλουσας «διέρρευσε από την Κουμουνδούρου»- σχέσεις που δεν ήταν και στο καλύτερο πάντως σημείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ζητεί από τον Γεωργούλη να παραδώσει την έδρα. Άλλωστε η φήμη για κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όταν κλήθηκε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση. Αυτό συνέβη το 2022 λέγοντας πως αφορούν φήμες και μάλιστα ένιωσε προσβεβλημένο» περιγράφει.

***
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πάντως και άνοιξε για τα καλά. Υπάροχυν πληροφορίες και για άλλες καταγγελίες εις βάρος του Γεωργούλη. Τώρα περιμένει να αρθεί η ασυλία του και όλοι στην Αθήνα περιμένουν να αρθεί γρήγορα και όχι όπως συνέβη με την άρση της ασυλίας του Χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγού που καθυστέρησε τόσους μήνες. Ωστόσο έως ότου αρθεί η ασυλία του Γεωργούλη, αυτός θα κυκλοφορεί ελεύθερος χωρις περιορισμούς.

***
Κι όμως δεν επανάφεραν την λίστα για τις ευρωεκλογές

Η πρώτη σκέψη για επαναφορά της λίστας και της κατάργησης του σταυρού στις ευρωεκλογές έγινε τον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Λευτέρης Ζαγοράκης διαγράφηκε από τη ΝΔ για δηλώσεις που έκανε για το πρωτάθλημα. Αλλά η σκέψη αυτή δεν προχώρησε, αφού ο Ζαγοράκης, ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2021 επανήλθε στην ΝΔ με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έκτοτε στο επιτελείο του Μαξίμου έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, πως ορισμένα προβεβλημένα άτομα, (όπως ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, τηλεοπτικοί αστέρες) να αποκλείονταν από την εκλογή και τη θέση τους να καταλάβουν χρήσιμα για την κοινωνία (αλλά και για το κόμμα) άτομα. Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει αυτές τις αλλαγές, αν και όπως μαθαίνω είχε έτοιμο σχέδιο όχι μόνον για επαναφορά της λίστας, αλλά και για την δημιουργία εκλογικών περιφερειών και για τις ευρωεκλογές. Ουδείς γνωρίζει τον λόγο που δεν το προχώρησε αυτό το σχέδιο, αφού υπήρχαν πληροφορίες ότι το ήθελε και ένα μεγάλο μέρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έτσι θα περνούσε στη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να ισχύσει και στις προσεχείς ευρωεκλογές.

***
Ιστορίες άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών

Τώρα με την περίπτωση του Αλέξη Γεωργούλη το σχέδιο επανήλθε στην επικαιρότητα, αλλά πλέον είναι αργά. Δεν υπάρχει Βουλή να το ψηφίσει, τη στιγμή που το Σάββατο διαλύεται επισήμως το Κοινοβούλιο προκηρύσσονται οι εκλογές και αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Εάν θέλετε να κάνουμε έναν απολογισμό για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, έχουμε έναν ήδη, τον Λαγό τη Χρυσής Αυγής, στη φυλακή καταδικασμένο για εγκληματικές ενέργειες (ο οποίος όμως εξακολουθεί να εισπράττει τον μισθό του και μέσα στη φυλακή), την Εύα Καϊλή, η οποία προφυλακίστηκε (για τέσσερις μήνες) με την υπόθεση του Qatargate, τον Αλέξη Γεωργούλη που ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του για κακοποιητική συμπεριφορά εναντίον υπαλλήλου της ΕΕ, την άρση ασυλίας της Μαρίας Σπυράκη, το αίτημα για άρση ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου (που ζήτησε ο Αρειος Πάγος και αφορά χρέη ύψους 459.000 ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο0), ενώ παλαιότερα είχαμε και άλλες περιπτώσεις που ζητήθηκε η άρση ασυλίας Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Εκ των υστέρων η κυβέρνηση σκέφτεται να τροποποιήσει τον νόμο μετά τις εκλογές. Εάν βεβαίως κερδίσει τις εκλογές και εάν εξασφαλίσει αυξημένη πλειοψηφία βουλευτών για να ισχύσει ο νόμος αμέσως μετά τις εκλογές.

***
Όταν τα «βατράχια» γνώρισαν τον Πρωθυπουργό

Είναι αφρόκρεμα των Ειδικών Δυνάμεων, η μονάδα Ζ-ΜΑΚ, με τον φούμο στα πρόσωπά τους και με σύγχρονο οπλισμό βρέθηκαν μαζί με τον Πρωθυπουργό. Είθισται άλλωστε το Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί να μεταβαίνουν σε στρατιωτικές μονάδες. Ανήμερα του Πάσχα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στον Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας. Ο Πρωθυπουργός χθες στις Ειδικές Δυνάμεις. Αρχικά στην Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών παρακολούθησε εκπαίδευση στον στίβο μάχης από τα βατράχια της 197 και 198 σειράς των ΟΥΚ. Σημειώνεται ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ΟΥΚΑΣ της 104 σειράς. Στην συνέχεια μπήκαν σε Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V και μετέβησαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων όπου αρχικά επιθεώρησαν τα έργα στην προβλήτα του Κέντρου και στην συνέχεια παρακολούθησαν πολύπλοκα σενάρια ειδικών επιχειρήσεων από ξηρά, θάλασσα και αέρα, τα οποία εξελίσσονταν ταυτόχρονα με τόση ταχύτητα, λεπτομέρεια και επαγγελματισμό που εντυπωσίασαν τον Πρωθυπουργό και όλους τους παρευρισκόμενους. Η άσκηση που το ελικόπτερο Σινούκ ακουμπά στη θάλασσα και ξεφορτώνει με ταχύτητα βάρκες και στρατεύματα επίσης εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό.