Σενάρια επιστροφής της λίστας στις Ευρωεκλογές, φαίνεται να επεξεργάζεται ξανά η κυβέρνηση μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο της υπόθεσης των καταγγελιών σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο, έχει απασχολήσει εδώ και καιρό την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνέντευξή του (Παραπολιτικά) ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στις Ευρωεκλογές. «Θα επαναξιολογηθεί το θέμα μετά τις εθνικές εκλογές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με λίστα κι όχι με σταυρό, όπως ισχύει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.
Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, χθες, στον απόηχο της υπόθεσης Γεωργούλη που έχει προκαλέσει σεισμό στο πολιτικό σύστημα. «Νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε» είπε ο κ. Βορίδης και έδειξε τις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα κινηθεί στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό τραπέζι, φαίνεται να προκρίνονται δύο σενάρια.
Τα δύο σενάρια
Το πρώτο, το οποίο θεωρείται και το επικρατέστερο, είναι επιστροφή της ευρωλίστας. Πρόκειται για μια σκέψη που έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό, και βρίσκει έδαφος και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με τη λίστα εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ο κίνδυνος εκλογής των προβεβλημένων προσώπων, των αποκαλούμενων «σελέμπριτις», που ξεκινούν την προεκλογική τους εκστρατεία από πλεονεκτική θέση έναντι των άλλων, μη γνωστών υποψηφίων.
«Ποιος μπορεί σε ατομικό επίπεδο να κάνει εκστρατεία διεκδίκησης της ψήφου πανελλαδικά αν δεν έχει υψηλή επωνυμία;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης, δείχνοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης. Η λίστα, πάντως, με δεδομένο τον τρόπο που λειτουργούν τα κόμματα δημιουργεί τον κίνδυνο, κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν, το διαβατήριο για την Ευρωβουλή να δίδεται, επί της ουσίας από τον αρχηγό του κάθε κόμματος.
Το δεύτερο έχει αφετηρία μια ιδέα, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Βορίδης. Να υπάρξει σμίκρυνση της εκλογικής περιφέρειας και να δημιουρηθούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, αλλά, σε κάθε περίπτωση ευρύτερες από αυτές των εθνικών εκλογών. Εκεί μπορεί η εκλογή των ευρωβουλευτών να γίνεται με σταυροδοσία. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, το ζήτημα θα συζητηθεί. Θεωρείται, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο, ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024 θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, κατά πάσα πιθανότητα με λίστα.