Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη, για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό.

Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε και από την ανάρτηση της καταγγέλλουσας, Ελένης Χρονοπούλου, η πρώτη επίσημη καταγγελία έγινε το 2020 και άρα η έρευνα κράτησε 3 χρόνια.

Ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.

«Η αλήθεια είναι ότι η καταγγελία έγινε το 2020, πέρασαν 3 χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα προφανώς οι ανακριτικές αρχές διερευνούσαν τις κατηγορίες ώστε να μπορέσουν να τεκμηριωθούν. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι εισάγεται προς εκδίκαση στο δικαστήριο μία υπόθεση όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις και τεκμηριωμένες. Τώρα γιατί πέρασαν 3 χρόνια σε αυτή την υπόθεση ενώ από τη δημόσια ανακοίνωση της καταγγέλλουσας, είχε την καταγγελία της και είχε πάει και σε ιατροδικαστή, δεν μπορώ να το εξηγήσω», ανέφερε αρχικά.

«Όσον αφορά στο βελγικό σύστημα, είναι ένα σύστημα που ζητάει ομολογίες. Είναι ένα δίκαιο ομολογιών. Εάν ο καταγγελλόμενος είναι αρνητικός θα περάσει δύσκολα, γιατί αυτό το σύστημα επιβραβεύει τους ομολογούντες. Ειλικρινά δεν θα μπορούσα να διακονώ την δικηγορία στις Βρυξέλλες εάν το μόνο μου μέλημα ήταν να πείσω τον ή την εντολέα μου να δηλώσει ενοχή, όταν η θέση τους είναι ότι δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Μου φαίνεται αδιανόητη η χρονική διάρκεια όταν για υποθέσεις όπως της κ. Καϊλή η βελγική δικαιοσύνη κίνησε διαδικασίες σε 6 μήνες», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.


Δεν θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κ. Γεωργούλης για την έρευνα αυτά τα τρία χρόνια;

«Είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι είχε ενημερωθεί. Δεν θα ήθελα να αμφισβητήσω τους συναδέλφους. Άλλη μια δυσκολία που υπάρχει στη βελγική δικονομία είναι ότι τα στοιχεία της δικογραφίας τα δίνουν οι αρχές με το σταγονόμετρο. Δύο μέρες πριν την ακρόαση θα δώσουν τα στοιχεία, πολλές φορές μία μέρα, άλλες φορές επιλεκτικά. Τα δικαιώματα ενός κατηγορουμένου δεν κατοχυρώνονται στην πράξη στις βελγικές αρχές. Η προφυλάκιση είναι ένα μέτρο το οποίο με ευκολία το επιβάλλουν οι βελγικές αρχές εάν δεν έχει ομολογήσει ο κατηγορούμενος. Εάν έχει ομολογήσει  μπορεί να την γλιτώσει», σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπουλο.

«Οι κατηγορίες μετά την ανακοίνωση της καταγγέλλουσας, οι βέλγικες διατάξεις του ποινικού νόμου για βιασμό δεν διαφέρουν πολύ με τον ελληνικό. Η προβλεπόμενη ποινή ήταν 5-10 χρόνια κάθειρξη, το 2022 έγινε 10-15 χρόνια. Βιασμός στον βελγικό κώδικα περιγράφεται η μη συναίνεση», κατέληξε.