Πρόσφατα, το ΠΑΣΟΚ στάθηκε, για μια ακόμα φορά, αντάξιο της Ιστορίας του. Αποδείξαμε πως για εμάς, σε ό,τι αφορά ζητήματα Δημοκρατίας, δεν χωράνε μισόλογα, αστερίσκοι και μικροκομματικοί τακτικισμοί, παρά μόνο η αυτονόητη στήριξη κάθε μέτρου που στοχεύει στη θωράκιση, την εμβάθυνση, την προστασία της Δημοκρατίας μας.

Η ψήφος μας για το αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων από την κάθοδό τους στις εκλογές, αποτέλεσε απότιση φόρου τιμή σε κάθε ψυχή που βασανίστηκε, μαρτύρησε, θανατώθηκε, τρομοκρατήθηκε, εκφοβίστηκε από φασιστικό μαχαίρι. Στηρίξαμε το θεσμικό τείχος που είχαμε οικοδομήσει, για τη θωράκιση της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις. Για εμάς, η στήριξη δεν ήταν ποτέ τυπική έννοια, αλλά ουσία. Στήριξη σημαίνει προτάσεις, επεξεργασία σε βάθος και σε λεπτομέρεια, όπως η πρόταση που είχαμε υποβάλλει ήδη από το Φεβρουάριο, να τεθεί η διαδικασία στον Άρειο Πάγο σε επίπεδο Ολομέλειας- πρόταση που εάν η Κυβέρνηση είχε από τότε αποδεχτεί, δεν θα είχε χρειαστεί τίποτε άλλο.

Η συζήτηση για τις εγκληματικές οργανώσεις που ενδύονται του μανδύα πολιτικού κόμματος- όπως ο λύκος την προβιά, αγγίζει την καρδιά του Συντάγματός μας. Η αναμφίβολη σπουδαιότητά της, αντί να διχάζει τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου- ως δυστυχώς συνέβη, θα έπρεπε να συσπειρώνει όλους όσοι νοιάζονται ειλικρινά για το Κράτος Δικαίου. Στη γη που γέννησε τη Δημοκρατία, όλες οι κομματικές σημαίες θα έπρεπε να κυματίζουν σε ένα ιστό, τον ιστό της Δημοκρατίας και η έννοια του «Έλληνα» θα έπρεπε να έχει αυτονόητη σημασία και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για όλους .

Έλληνες είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή τη μνήμη από τα ολοκαυτώματα και τις σφαγές στα αιματοβαμμένα από το φασισμό χώματα της πατρίδας μας κι όχι οι φονιάδες των πογκρόμ του μίσους και του ρατσισμού.

Έλληνες είναι αυτοί που διατηρούν ζωντανό στη συμπεριφορά τους τον “Ξένιο Δία” κι όχι αυτοί που πουλάνε ψεύτικο τσαμπουκά στους ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες.

Έλληνες είναι αυτοί που βίωσαν την προσφυγιά και την ξενιτιά, το ξερίζωμα σε ξένο τόπο κι όχι εκείνοι που χύνουν δηλητήριο διχασμού και βίας εναντίον ξεριζωμένων ψυχών.

Έλληνες είναι αυτοί που τιμούν τους αγώνες των παππούδων μας για τη Λευτεριά κι όχι εκείνοι που νοσταλγούν τη νεοναζιστική “μπότα” , που τους εκτελούσε κατά εκατοντάδες.

Έλληνες είναι αυτοί που σηκώνονται για να καθίσει ο αδύναμος συνάνθρωπος, όχι εκείνοι που προπηλακίζουν τους ανάπηρους και στέκονται προσοχή στο “εγέρθητω”.

Έλληνες είναι αυτοί που έδωσαν “το παρών” στο Πολυτεχνείο, στην αντίσταση κατά της Δικτατορίας κι όχι εκείνοι που τιμούν τις παλιές και ορέγονται νέες “χούντες”.

Έλληνες είναι αυτοί που μοχθούν να διασφαλίσουν ένα φωτεινό μέλλον για τα παιδιά μας κι όχι οι εκείνοι που τα εγκλωβίζουν σε σκοτεινές ατραπούς εγκληματικότητας και σε τάγματα

εφόδου .

Έλληνες είναι αυτοί που ατενίζουν τη Γαλανόλευκη στον ήλιο, όχι αυτοί που καμαρώνουν για τη σβάστικα του φασισμού στο μπράτσο και τον πυρσό του μίσους στο σκοτάδι.

Έλληνες είναι αυτοί που βάζουν τον Άνθρωπο στο κέντρο της ζωής και της πολιτικής κι όχι εκείνοι που εργαλειοποιούν τον Άνθρωπο στα εγκληματικά τους σχέδια και μπήγουν το μαχαίρι σε όσους έχουν διαφορετική φωνή.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη καταδίκασε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, όπου και μόνο ανήκουν, κάποιους αυτοαποκαλούμενους “Έλληνες” που άντλησαν δύναμη και εκμεταλλεύτηκαν την αγανάκτηση του λαού, το θυμό για την αδικία , την εξάντληση από την αναξιοκρατία και συνεχίζουν την εγκληματική δράση τους, προσποιούμενοι τους πατριώτες.

Η Ελληνική Δημοκρατία διψά όμως, για όλους τους Έλληνες που αισθάνονται πως «η Ελλάδα είναι η πραγματική μου δύναμη, ο πραγματικός μου καημός», όπως τόσο υπέροχα περιέγραφε η Μελίνα, για να εκφράσει μόνο την Ανθρωπιά, την Αξιοπρέπεια, το σεβασμό στην διαφορετικότητα, το δικαίωμα στην επιλογή, την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και μια φιλόξενη γωνιά για τον κάθε κατατρεγμένο που είχε πατρίδα, αλλά του τη πήραν – όπως ακριβώς κάποτε , τις δικές μας Αλησμόνητες.

Ελλάδα είναι όλα εκείνα τα πρόσωπα που δεν βολεύονται παρὰ μόνο στον ήλιο και όλες εκείνες οι καρδιὲς που δὲ βολεύονται παρὰ μόνο στο δίκιο. Αυτοί θα είναι πάντα οι πραγματικοί Έλληνες κι όχι άλλοι, τυχαία γεννήματα καιρών …

H Ευαγγελία Λιακούλη, είναι Βουλευτής Λάρισας, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Ποινικολόγος