Η ανακοίνωση ότι θα επιταχυνθεί η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί ανοικτά της Κύπρου, στην κυπριακή ΑΟΖ, προκάλεσε χαμόγελα στην Λευκωσία, αλλά και στις χώρες- μέλη της ΕΕ. Δηλαδή το 2024 θα αρχίσει η αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων. Τη Μεγάλη Πέμπτη επέλεξε ο επικεφαλής του τομέα φυσικών πόρων της ιταλικής εταιρίας EΝΙ, Γκουίδο Μπρούσκο, για να ανακοινώσει σπουδαία νέα, ότι η εταιρία του θα επιταχύνει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Μιλώντας στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα «Upstream», o ανώτερος αξιωματούχος της EΝΙ σημείωσε ότι η εταιρία αναμένει ότι, εντός του 2024, θα μπορέσει να αρχίσει η υλοποίηση των σχεδίων αξιοποίησης των κοιτασμάτων της, είτε με τη χρήση πλωτής μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου, είτε με μεταφορά του φυσικού αερίου στα τερματικά που λειτουργούν στην Αίγυπτο.
Ο εκπρόσωπος της ENI δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Ο «Κρόνος», ο «Γλαύκος», η «Αφροδίτη», η «Καλυψώ» είναι πλανήτες, θεοί και μούσες, με τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος προτιμά να δίνει ονόματα θεών του Ολύμπου ή πλανητών, ακόμα και πρώην προέδρου, στα θαλάσσια οικόπεδά της που στα έγκατά τους ανακαλύπτεται αξιοποιήσιμο φυσικό αέριο το οποίο – αν προσθέσει κανείς όλα αυτά τα κοιτάσματα – μπορεί να καλύψει όχι μόνον τις ανάγκες της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης για πολλά χρόνια.
Αλλά πόσες ποσότητες φυσικού αερίου «κρύβονται» στην κυπριακή ΑΟΖ, πότε αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και πώς; Πότε μπορεί άραγε να ξεπηδήσει από τα γεωτρύπανα η γαλάζια φλόγα-ένδειξη ότι το φυσικό αέριο είναι αρίστης ποιότητας έτοιμο για εξόρυξη; Ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης, τώρα μάλιστα με την αύξηση της τιμής του μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, τώρα που ο τώρα που ο Ερντογάν που προβάλλει συνεχώς τα τέσσερα γεωτρύπανά του και με τις μαξιμαλιστικές του φιλοσοφίες περί «γαλάζιας πατρίδας».
Μετά και την ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο «Κρόνος», στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών (tcf), η συνολική δυνητική δυναμικότητα της Κύπρου σε φυσικό αέριο ανέρχεται στα 11,7 tcf έως και 14,7 tcf (4,2 tcf το «Αφροδίτη», 5-8 tcf ο «Γλαύκος», 2,5 tcf ο «Κρόνος»).Ερντογάν εποφθαλμιά τα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, με τα τέσσερα γεωτρύπανά του και με τις μαξιμαλιστικές του φιλοσοφίες περί «γαλάζιας πατρίδας»;