Η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Κάρολου Σκυριανού, φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για πρώτη φορά, από τις 25 Απριλίου, ώς και τις 10 Μαΐου.

Ο Κάρολος Σκυριανός (1921-2016) ήταν ασυμβίβαστος αγωνιστής, παθιασμένος ζωγράφος, και αφοσιωμένος στη γνώση. Ακολούθησε το μακρύ ταξίδι, σε Μακρόνησο, Ικαρία και Άη Στράτη. «Τουρνέ» που ακολούθησαν χιλιάδες άλλοι συναγωνιστές του μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση στην τριπλή Κατοχή της Ελλάδας (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι) αλλά και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Στους τόπους εξουσίας, ο Κάρολος Σκυριανός, κατόρθωσε να υψώσει το ανάστημά του όχι μόνο απέναντι στους δεσμοφύλακές του και το μεταεμφυλιακό ελληνικό κράτος, αλλά και ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν. Κατόρθωσε να μην χάσει τον άνθρωπο που έκρυβε μέσα του, μέσω της Τέχνης. Της ζωγραφικής.

Σε αυτά τα έργα του, ο Κάρολος Σκυριανός ανοίγει ρωγμές πάνω στον παγωμένο χρόνο της εξορίας. Τα χωρικά σύνορα του τόπου δεν είναι ικανά να περιχαρακώσουν την ελευθερία της σκέψης και τον πλούτο των συναισθημάτων. Το χρώμα διαχέεται ελεύθερα ανάμεσα στις φόρμες σπάζοντας τα όρια του συγκεκριμένου, ενώ ταυτόχρονα προσπερνά τα σύνορα του χωρικού περιορισμού που συμπίπτουν με αυτά της εξορίας. Τα πρόσωπα των συνεξορίστων του περνάνε μέσα από το ιδιαίτερο προσωπικό του φίλτρο, χωρίς να έχει διάθεση εξιδανίκευσης, με αποτέλεσμα να γίνεται ένας ξεχωριστός μεσολαβητής μεταξύ της ρεαλιστικής απεικόνισης και της εκφραστικής ελευθερίας.

Καταγράφει την Ιστορία, αποτυπώνοντας τοπία και ανθρώπους με την υποκειμενική ακρίβεια της ιστορικής τεκμηρίωσης. Τα πινέλα του λειτουργούν σαν τις ευαίσθητες ακίδες ενός σεισμογράφου που καταγράφει το ετοιμόρροπο παρόν του λήθαργου αλλά και τη δυναμική του αστάθεια. Παντού στο έργο του επικρατεί επίσης μια μουσικότητα, σε βαθμό που το πάθος του για τη μουσική, τον έκανε να αντιλαμβάνεται την εικόνα με ηχητικό τρόπο και να αποτυπώνει στον καμβά την ζωτική μελωδία του φωτός.

INFO

Εγκαίνια 27 Απριλίου 19.00

Είσοδος Ελεύθερη

Επιμέλεια Έκθεσης: Αθανάσιος Κάλτσος (Ιστορικός Τέχνης)

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18.00 – 22.00

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος

Τηλ.: 210 341 8550 / E-Mail: info@mcf.gr

Είσοδος Ελεύθερη