Πάντοτε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο δισεκατομμυριούχος, στενός συνεργάτης και για πολλούς χρηματοδότης του Πούτιν φλέρταρε με την Κύπρο. Όχι πως είχε καμιά αγάπη για το «Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» (που έλεγε και ο ποιητής), αλλά επειδή τη θεωρούσε ως ένα ασφαλές μέρος για να κρύψει, σε περίπτωση ανάγκης, τα λεφτά του. Άσχετα αν προτίμησε τουρκικά λιμάνια για να κρύψει τα σούπερ γιοτ.
Στην Κύπρο άλλωστε ζουν (και βασιλεύουν) δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι, αφού να σκεφτείτε μια ολόκληρη πόλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της μεγαλονήσου, η Λεμεσός, βρίσκονται σε αυτήν τόσοι πολλοί Ρώσοι, που οι ίδιοι την ονόμασαν… Λεμεσογκράντ. Ας μην ξεχνάμε τις ρωσικές τράπεζες, τις ρωσικές offshore εταιρίες που είχαν κατά καιρούς αναπτυχθεί, τα «χρυσά διαβατήρια» που ευνόησαν Ρώσους πολυεκατομμυριούχους, ακόμα και το κούρεμα των καταθέσεων που επέβαλε σε μνημόνιο ο Σόϊμπλε που κυρίως στοχοποιούσε Ρώσους ολιγάρχες.
Ο Αμπράμοβιτς λοιπόν ξεχώριζε την Κύπρο ως μία χώρα που μπορούσε να τον καλύψει ώστε να αποφύγει τις οικονομικές κυρώσεις που του επιβλήθηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ρωσία. Τώρα όμως άρχισαν και οι κυρώσεις εναντίον Κυπρίων λόγω των σχέσεων που είχαν με Ρώσους ολιγάρχες, όπως οι Αμπράμοβιτς και Ουσμάνοφ.
10 Ελληνοκύπριοι στις λίστες κυρώσεων Βρετανίας, ΗΠΑ – Ο ρόλος Αμπράμοβιτς
Έτσι δέκα Ελληνοκύπριοι συμπεριλήφθηκαν στις λίστες κυρώσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η αρχή έγινε με δυο Ελληνοκύπριους, οι οποίοι εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται στον κλάδο παροχής υπηρεσιών για γνωστούς ξένους επενδυτές. Ο λόγος για τον Δημήτρη Ιωαννίδη και τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη. Οι τελευταίοι φαίνεται πως πληρώνουν την επαγγελματική τους σχέση με τους ολιγάρχες Ρόμαν Αμπράμοβιτς και Αλισέρ Ουσμάνοφ. Οι δυο Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι τελούν, επίσης, υπό καθεστώς κυρώσεων. Κι αυτό λόγω της φερόμενης σχέσης τους με το καθεστώς Πούτιν.
Αλλά και η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), ανακοίνωσε πως επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται εμμέσως με υποστήριξη προσώπων ή εταιρειών που φέρονται να υποβοηθούν το Κρεμλίνο. Ανάμεσα τους εννέα Ελληνοκύπριοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, ο λόγος που οι Βρετανοί αποφάσισαν να λάβουν μέτρα σε βάρος του κ. Ιωαννίδη είναι η επαγγελματική του συνεργασία με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας είναι πάροχος οικονομικών υπηρεσιών. Όπως σημειώνεται σε χθεσινό σημείωμα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο αιτιολογούνται οι κυρώσεις σε βάρος του κ. Ιωαννίδη, αφορμή είναι οι «θολές υπεράκτιες δομές» που χρησιμοποίησε ο Αμπράμοβιτς για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία, άνω των £760 εκατ., ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών και μια έπαυλη αξίας £90 εκατ. στο δυτικό Λονδίνο.