Καθόλου δεν άρεσε σε πολλούς εδώ στην Αθήνα, η απόπειρα επαναφοράς στην προ των σεισμών επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν και των υπουργών του Τσαβούσογλου και Ακάρ. Φαίνεται πως γρήγορα ξέχασαν τα «ευχαριστώ προς την Ελλάδα» και ξανάρχισαν πάλι την επιθετική ρητορική: Πρώτα ο Τσαβούσογλου για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εν συνεχεία ο Ακάρ για τα νησιά και χθες ο ίδιος ο Ερντογάν που θυμήθηκε τον παλιό εαυτό του, νομίζοντας πως έτσι με την γαλάζια πατρίδα και με επιθετική ρητορική, κερδίζει εκλογικούς πόντους.

Και τι δεν είπε: «Στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν στυλοβάτες της Γαλάζιας Πατρίδας μας θα προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα της χώρας μας, όπως και της των Τουρκοκυπρίων, επιστρατεύοντας όλες τις δυνατότητές μας». Παράλληλα βγάζει (χωρίς να είναι έτοιμο) το ελικοπτεροφόρο έξω από λιμάνι ξανακάνει δήλωση για την Γαλάζια Πατρίδα και εν συνεχεία κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις εάν κλείνει την ψαλίδα με τους αντιπάλους του.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πιστεύει ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανόν να αρχίσουν τα ΜΟΕ, με προϋπόθεση να σταματήσουν οι απειλές και οι επιθέσεις έναντι της χώρας μας. Τελικά τι απέμεινε από την περιβόητη διπλωματία των σεισμών; Μόνον η ηρεμία στο Αιγαίο με την μηδενική (προς το παρόν) τουρκική πτητική δραστηριότητα.

***
Το ναζιστικό δηλητήριο διαχέεται μέσω του You Tube

Τρία χρόνια τώρα ο Κασιδιάρης ανενόχλητος, προκλητικός, επιθετικός διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα μέσα από το κελί του στον Δομοκό, χωρίς κανείς να μπορέσει να τον σταματήσει ή να τον ακυρώσει. Και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. Άραγε ποιος θα τις αναζητήσει; Γέμιζε κάθε Σαββατοκύριακα τις πλατείες της Αθήνας με φυλλάδια του μορφώματός του, πραγματοποιούσε ακόμα και προπαγανδιστικές εκπομπές: «Θα μπούμε στη Βουλή από ένα καρτοτηλέφωνο» , έλεγε συχνά και είχε το θράσος να το επαναλαμβάνει σχεδόν κάθε μέρα από το σάϊτ του μορφώματος που ανενόχλητος διατηρούσε

Αυτό με το καρτοτηλέφωνο ήταν ένα από τα συνθήματα του μορφώματος Κασιδιάρη, το οποίο μάλιστα ανάρτησαν στην επίσημη ιστοσελίδα τους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ελέγχουν. Και έτσι ακριβώς έγινε και γίνεται όλη η εκστρατεία τους . Ο Κασιδιάρης, πολύ πριν καταδικαστεί και βρεθεί στις φυλακές Δομοκού (που υποτίθεται πως είναι φυλακές υψίστης ασφαλείας) , επένδυσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται κυρίως στους νέους, αλλά και όχι μόνο. Από την πρόσβαση του στο καρτοτηλέφωνο των φυλακών έστελνε μηνύματα, έφτιαχνε βίντεο, έδινε κατευθύνσεις, κανόνιζε συγκεντρώσεις και την πολιτική εκστρατεία των » Ελλήνων » του .

Ειδικά στο YouTube, το κανάλι του , πριν μπει στη φυλακή είχε ήδη σχεδόν 100.000 συνδρομητές, ενώ τώρα φτάνει τους 136.000 ,με βίντεο που έχουν μέσο όρο προβολών πάνω από 200.000. Το ίδιο και τα στελέχη και οι «υποψήφιοι» του βρίσκονται παντού, στο Facebook, στο Twitter, ακόμα και στο tiktok. Μπορεί να μην εμφανίζονται στα πάνελ των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών αλλά τους βλέπεις σε εκπομπές του διαδικτύου με χιλιάδες προβολές. Το ναζιστικό δηλητήριο μπορούμε να το δούμε καθημερινά στα κινητά μας και αυτό, δεν εμποδίζεται από καμιά τροπολογία.

***

Κονταρομαχία στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής

Ήταν επεισοδιακή, με την ένταση να φτάνει στο κόκκινο, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για να μπει επιτέλους φρένο στο μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη. Ανταλλάγησαν βαριές εκφράσεις και ανεπίτρεπτοί χαρακτηρισμοί. Στην ουσία ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής προ του Πάσχα, αλλά και η τελευταία της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου και οι διαξιφισμοί δεν έλειψαν. Φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν τελικά γίνουν τα ντιμπέιτ ανάμεσα σε Τσίπρα και Μητσοτάκη ή μαζί όλοι τους οι πολιτικοί αρχηγοί;

Χθες ήταν και η τελευταία παρουσία του Τσίπρα στη Βουλή προ των εκλογών, απουσιάζοντος όμως του Πρωθυπουργού. Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Απάντησε ο Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την αρνητική της στάση κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως δεν θα συμμετάσχει στους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης.

***

Η αγωνία των βουλευτών πριν από τις εκλογές

Ήταν χθες, όπως διαβάσατε παραπάνω, η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής με την συζήτηση για το μπλόκο του μορφώματος του Κασιδιάρη. Ελάχιστοι βουλευτές ήταν παρόντες, οι περισσότεροι θα έρχονταν το βράδυ στην ψηφοφορία. Έβλεπες βουλευτές της ΝΔ να προσέρχονταν στην Βουλή με… δημοσκοπήσεις ανά χείρας, όχι μόνο της εκλογικής τους περιφέρειας αλλά πανελλαδικές.

Τις έβλεπαν οι συνάδελφοί τους και έτρεχαν να ενημερωθούν. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που γνώριζαν ότι ίσως στις επερχόμενες εκλογές να μην είναι πλέον βουλευτές, με το σύστημα της απλής αναλογικής . Αποχαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, ευχόμενοι και «Καλό Πάσχα» αλλά και «καλή… αντάμωση» στην επόμενη Βουλή. Ήταν στο Εντευκτήριο και ο ψυχίατρος- βουλευτής Δημήτρης Βαρτζόπουλος με τους βουλευτές να του ζητούν συμβουλές. Ο ίδιος τους ξεκαθάριζε ότι όσο είναι βουλευτής θα τους εξετάζει δωρεάν, αλλά μετά θα χρεώνει την κάθε επίσκεψη προς 70 ευρώ. Ο Βαρτζόπουλος είναι ένας βουλευτής με τα καλύτερα βιογραφικά ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ. Δεν ενοχλούσε κανέναν, πιστός στους κομματικούς κανόνες, στενότατος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και από τους λίγους βουλευτές που πήγαν στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη βεράντα του Εντευκτηρίου , οι καπνιστές γαλάζιοι βουλευτές, αλλά και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος τους έλεγε πως έχει τώρα 8 μήνες που δεν έχει καπνίσει, αλλά έβαλε κάποια κιλά. Οι νεοδημοκράτες ήταν προσηλωμένοι στα κινητά τους, και ήθελαν να μάθουν πληροφορίες. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας περπατούσε στο περιστύλιο μαζί με την συντοπίτισσά του βουλευτή Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα. Ορισμένοι είπαν πως συζητούν την νέα υποψηφιότητα στο νομό αυτή του Γιούρκα Σεϊταρίδης. Γύρω στις 2 το μεσημέρι ήρθε να μιλήσει στη Βουλή και ο Αλέξης Τσίπρας, Πρόσεξέ πως δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον κάλεσε ωστόσο πάλι για ντιμπέϊτ, αλλά έμπλεξε το εγκώμιο του Μάκη Βορίδη. Τον χαρακτήρισε καλό ομιλητή και μάλιστα του πρότεινε αφού ο Μητσοτάκης δεν έρχεται στα ντιμπέϊτ ας στείλει τον Βορίδη να κάνουν μαζί μια τηλεμαχία.

***
Επίσημη υποδοχή του Αγίου Φωτός

Με πτήση της Aegean (και όχι με το κυβερνητικό αεροπλάνο) θα έρθει από τον Πανάγιο Τάφο, το Μεγάλο Σάββατο στην Ελλάδα το Άγιο Φως. Θα το συνοδεύσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης. Δεν θα γίνει υποδοχή αρχηγού κράτους (αυτή καταργήθηκε), αλλά θα υπάρξει επίσημη τελετή. Τι σημαίνει αυτό; Κόκκινο χαλί, άγημα απόδοσης τιμών. Μόλις προσγειωθεί το Airbus, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα και άλλα αεροσκάφη για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε όλη την Ελλάδα

***
Έρχονται 4 Σουχόι στην Ελλάδα

Ίσως για πρώτη φορά θα προσγειωθούν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροδρόμιο εξελιγμένα μαχητικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής, τα Σουχόϊ. Μόνον που δεν θα είναι ρωσικά, αλλά ινδικά, τα οποία αναμένεται να προσγειωθούν στην Ανδραβίδα για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ηνίοχος» που αρχίζει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Τα Su-30SM -μια βελτιωμένη έκδοση του Su-30 με ικανότητες υπερ-ελιγμών – μπορεί να πετάξει δεχόμενο όχι μόνο τις παραδοσιακές θετικές ή αρνητικές φορτίσεις (επιταχύνσεις G), αλλά και πλάγιες επιταχύνσεις. Αυτό δίνει στον πιλότο νέες δυνατότητες για ελιγμούς στον χώρο (τρισδιάστατος χώρος ελιγμών), και πρόκειται να συνεκπαιδευθούν με αεροσκάφη Rafale, F-16 και Mirage-2000-5 της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Στην άσκηση που θα γίνει σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών θα συμμετάσχουν επίσης ισπανικά F-18, Ιταλικά Tornado, PC-9 από την Σλοβενία, Rafale από την Γαλλία και ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τελευταίας τεχνολογίας MQ-9. Στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται και ανίχνευση στόχων με λέιζερ από ειδική ομάδα Αμερικανών για βομβαρδισμό από τον αέρα.

***
Η πρώτη γαλλική φρεγάτα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τον πρώτο ελλιμενισμό γαλλικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα Social media o πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ ΑΕ), Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ: «Στα πλαίσια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας σε Άμυνα & Ασφάλεια και της διασφάλισης των κοινών συμφερόντων σε Ανατολική Μεσόγειο & Ευρώπη, βρίσκεται από το πρωί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης η Φρεγάτα FREMM FS #Languedoc του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού – Marine nationale», σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ και προσθέτει: «Αποτελεί ιστορική στιγμή για την πόλη και την περιοχή και σηματοδοτεί, ενάμιση αιώνα μετά, την έναρξη της γαλλικής παρουσίας στην πόλη-λιμάνι του βορειοανατολικού άκρου της Μεσογείου!».

***
Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας γίνει 70 ετών

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ετοιμάζεται για την Σύρο, όπου θα περάσει τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που πηγαίνει στο νησί αυτό αρχίζει το… διάβασμα (και το περπάτημα). Μαθαίνω λοιπόν ότι το Πάσχα θα διαβάζει τον «Δρόμο του Μεταξιού», του Πίτερ Φράνκοπαν (καθηγητή βυζαντινής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης). Πάντως να ξέρετε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει μια στάνταρ απάντηση, στην στάνταρ ερώτηση που του γίνεται για το ενδεχόμενο να αναλάβει μετεκλογικά πρωθυπουργός σε κάποια κυβέρνησης συνεργασίας: «Δεν με ενδιαφέρει. Ο στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία μου στην Τράπεζα της Ελλάδος σε 3-3,5 χρόνια, περίπου. Έχω αρκετά πράγματα να κάνω ακόμα στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όταν με το καλό τελειώσω αυτή τη θητεία, γιατί όλα εξαρτώνται από την καλή υγεία που θα έχουμε, θα είμαι 70 ετών, περίπου, άρα θα είναι η ώρα πλέον να αποσυρθώ από τα δημόσια πράγματα στα οποία βρίσκομαι για πολλά χρόνια τώρα». Και θα περνά περισσότερο χρόνο στην Σύρο, θα συμπλήρωνα.