Υπήρξαν ορισμένες παρεξηγήσεις που μάλλον χάθηκαν στη μετάφραση από τη συνάντηση στο Χατάι των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ. Όλα αυτά που είπε σε δηλώσεις του ο Ακάρ ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου, μάλλον δεν κατάλαβε ότι ήδη υπάρχει αυτό μορατόριουμ. Συνεπώς τι είδους παράταση εξαγγέλλει τη στιγμή που ήδη συμφωνήθηκε στο παρελθόν μορατόριουμ έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Άλλο εάν έως πρότινος, αυτό το μορατόριουμ δεν το τηρούσαν οι Τούρκοι.

Συγκεκριμένα το μαρατόριουμ ήταν πρώτα από τον Ιούνιο έως το τέλος Αυγούστου (μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ), αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών κατάφερε να το επεκτείνει έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς αυτό που συζητείται είναι η παράταση του μορατόριουμ έως τον Οκτώβριο κι αν γίνεται έως τις 15 Οκτωβρίου. Δεν γνωρίζω εάν οι Τούρκοι συμφωνούν, αλλά αυτές τις ημέρες και πριν από το Πάσχα θα υπάρξει νέα επικοινωνία (αυτή τη φορά τηλεφωνική) Παναγιωτόπουλου- Ακάρ για να κλείσουν το ζήτημα αυτό.

Όσον αφορά τις ασκήσεις τίποτα δεν ειπώθηκε, ούτε συμφωνήθηκε έστω και ατύπως ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τις ασκήσεις στο Αιγαίο. Απλώς έγινε συζήτηση για περιορισμό (και όχι ακύρωση) των ασκήσεων. Εκείνο που έμαθα είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει το πρόγραμμα των ασκήσεων της. Ήδη ετοιμάζεται ο «Ηνίοχος»: «Ουδείς μπορεί να μας υποχρεώσει να κάνουμε ασκήσεις μόνον στην Πελοπόννησο», έλεγε ανώτατος επιτελής.

Την ίδια ώρα που ο Παναγιωτόπουλος περιμένει τηλεφώνημα από τον Ακάρ (ή ο Ακάρ από τον Παναγιωτόπουλο), ο Ερντογάν θυμήθηκε και πάλι την… «Γαλάζια Πατρίδα». Μιλώντας στο σόου για την ένταξη στον τουρκικό στόλο του πολεμικού πλοίου TCG Anadolu, το πρώτο πλοίο μεταφοράς και απονήωσης/προσνήωσης ελικοπτέρων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είπε: “Σήμερα κόβουμε τη λαμαρίνα της νέας μας φρεγάτας Milgem 3, την οποία θα φέρουμε στη Γαλάζια Πατρίδα». Ο δε Τσαβούσογλου θυμήθηκε πάλι πως υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο με αδιευκρίνιστο καθεστώς – πρέπει, είπε να τα συζητήσουμε όσο η ατμόσφαιρα είναι θετική.

***
Ντιμπέϊτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Ανοιχτός σε ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών 2023, αλλά, όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, «όπως ορίζει ο νόμος», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Status της Θεσσαλονίκης. «Όπως ξέρετε, υπάρχουν κανόνες που διέπουν τα debate που γίνονται στην προεκλογική περίοδο, συμμετέχουν προφανώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και βεβαίως κι εγώ είμαι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή να κάνουμε ένα debate, όπως το προβλέπει ο νόμος, για να μπορέσουν οι πολίτες να κατατοπιστούν πλήρως για τις θέσεις των κομμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε πως με τον κ. Τσίπρα «έχουμε κάνει παραπάνω από 80 συζητήσεις στη Βουλή». Συνεπώς από τον κ. Μητσοτάκη ναι στο debate, αλλά όχι dabate μόνον με τον κ. Τσίπρα, όπως θα ήθελε ο κ. Τσίπρας.

***
Φουντώνει η κόντρα για το μπλόκο Κασιδιάρη

«Φουντώνει» η κομματική αντιπαράθεση για την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο ένα επιπρόσθετο «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές 2023. Η συζήτηση για την τροπολογία ξεκίνησε, χθες, Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα απέχει από την ψηφοφορία ή αν θα ψηφίσει παρών. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ως γνωστό με απόφαση του κ. Τσίπρα, απέχει από τον Φεβρουάριο από όλες τις ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο με εξαίρεση τη συμμετοχή «στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί».

***
Όσοι δεν ψηφίσουν κλείνουν το μάτι στην Χρυσή Αυγή

Υπήρξε όμως παρέμβαση και από τον Πρωθυπουργό ο οποίος απηύθυνε έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να ομονοήσουν και να ψηφίσουν τη διάταξη και όπως είπε όσοι δεν το κάνουν «κλείνουν το μάτι» στη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους.

***
Ο Κανελλόπουλος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το μόρφωμα Κασιδιάρη

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει φέρει και 3η τροπολογία για το μόρφωμα του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού, Κασιδιάρη, αλλά υπήρξαν προκλητικές εξελίξεις. Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου στο μόρφωμα, συνεχίζει κανονικά το έργο του . Ετοιμάζει δηλαδή την κατάθεση των ψηφοδελτίων (του «Εάν» όμως), κανονικά, στον Άρειο Πάγο. Πληροφορίες λένε ότι τελικά, ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης, δεν θα περιληφθεί σε αυτά τα ψηφοδέλτια, ούτε και κάποιος άλλος πρώην Βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Και εξηγούμαι:

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον πρώην Αντιεισαγγελέα τον έχει πιάσει πονοκέφαλος με τις λίστες υποψηφίων που του παρέδωσαν οι συνεργάτες του Κασιδιάρη. Γιατί αν ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε » λούμπεν » τα ψηφοδέλτια του Σύριζα, τότε ο κ. Κανελλόπουλος μάλλον πρέπει να βρήκε το χάος με τους υποψήφιους του Κασιδιάρη. Όχι, μην φαντάζεστε τίποτα πορτιέρηδες νυχτερινών κέντρων, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο, τα βιογραφικά των στελεχών του σημερινού ναζιστικού μορφώματος, βρίθουν από το χαμηλό επίπεδο τους . Δεν είναι αυτό το κοινωνικό επίπεδο που θα είχε συνηθίσει ο τ. Αντιεισαγγελέας. Γιαυτό και μάλλον κατέβασε από την ιστοσελίδα του κόμματος αυτά τα βιογραφικά, λίγο μετά που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. Πολλοί υποψήφιοι λοιπόν αυτού του κόμματος, περισσότερο φαίνεται να ιδρώνουν για τις επιλογές Κανελλόπουλου παρά για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με την κάθοδο ή όχι του ίδιου του κόμματος στις εκλογές.

***
Ο αντιεισαγγελέας στον καιρό της παντοδυναμίας Κουτσόγιωργα

Για ποιον άραγε ανώτατο δικαστικό στον Άρειο Πάγο κάνουν λόγο οι συνάδελφοί του δικαστές ότι: «Από τον Κουτσόγιωργα στον Κασιδιάρη ένα τσιγάρο δρόμος» ή «μια ζωή δρόμος»; Μου φαίνεται ότι εννοούν έναν πρώην αντιεισαγγελέα που πρωταγωνιστεί τούτες τις ημέρες στην πολιτική ζωή του τόπου που στον καιρό της παντοδυναμίας του Κουτσόγιωργα στο υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν στενός συνεργάτης του. Πιο στενός και πιο Πασόκος δεν γινόταν τότε.

***
Μια πραγματική ιστορία με τους εισαγγελείς της Χούντας

Η προ εβδομάδος ανακοίνωση των αδελφών του Αν. Κανελλόπουλου, οι οποίοι εναντιώθηκαν δημοσίως στην επιλογή του για την προεδρία του κόμματος Κασιδιάρη, φαίνεται ότι ενόχλησε ιδιαιτέρως και τους φυλακισμένους Χρυσαυγίτες. Το αρχικό σχέδιο περί καθόδου Κανελλόπουλου στις δεύτερες εκλογές με το δικό του κόμμα (ΕΑΝ) υπό τη στήριξη των οπαδών του Κασιδιάρη, φημολογείται ότι πλέον δεν κερδίζει έδαφος υπό το εξής πρίσμα: «πώς να του έχουμε εμπιστοσύνη όταν αντιμετωπίζεται έτσι από τα αδέλφια του»;

Όπως και να ‘χει, ο 76χρονος πρώην δικαστικός εξακολουθεί να σχεδιάζει τις «ντρίμπλες» του υποστηρίζοντας ότι η «χώρα χρειάζεται εισαγγελέα», το παλαιό εκείνο σύνθημα που αντηχούσε την περίοδο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 όταν μια μερίδα της κοινής γνώμης απελπισμένη από τη δυσώδη πολιτική ατμόσφαιρα ζητούσε ακρίτως και ασμένως την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Τελικώς το … αίτημα ικανοποιήθηκε και κάπως έτσι προέκυψαν οι συνταγματάρχες της Χούντας με πρώτο πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων. Κόλλια ο οποίος, αφού τους έκανε τη δουλειά, διέφυγε διωκόμενος τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στην Ιταλία με την τότε βασιλική οικογένεια. Λίγα χρόνια αργότερα, στα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον 1973, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κατείχε ένας άλλος εισαγγελέας Αρείου Πάγου, ο Παναγιώτης Θεράπος, ως μεταβατικός υπουργός της κυβέρνησης Μαρκεζίνη. Γλίτωσε τη δίκη και την ιστορική χλεύη επειδή στις 17 Νοεμβρίου παρέμεινε σπίτι του κι εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως η εντολή για τη χρήση όπλων είχε δοθεί από τον αδελφό του δικτάτορα, Χαράλαμπο Παπαδόπουλο, γενικό γραμματέα του υπουργείου.

***
Μόλις δυο μέρες βουλευτής

Απλώς σας υπενθυμίζω και τούτο για να δείτε τι συνέβη με την είσοδο του Κασιδιάρη στη Βουλή. Μόλις δυο μέρες βουλευτής της Χρυσής Αυγής ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης και δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις επιθετικές συμπεριφορές του. Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή έδειξε πανελληνίως (και σε απευθείας μετάδοση) τη δύναμη των… ιδεών του, γρονθοκοπώντας τη συνομιλήτριά του Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ και πετώντας νερό στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα του γρονθοκοπήματος έκανε γρήγορα το γύρο του κόσμου.

***
Το πιστόλι Makarov και τα αραβικά σπαθιά του Παπανδρέου

Μπορεί η τιμή των γυαλιών του ιδρυτή του ΠαΣοΚ και πρώην Πρωθυπουργού να ξεπέρασε κάθε προσδοκία στον πλειστηριασμό που έγινε (για καλό σκοπό), αλλά δεν είναι τα μόνα προσωπικά αντικείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου που μπορούν να δημοπρατηθούν. Για παράδειγμα υπάρχει και το ρωσικό πιστόλι Makarov, πίσω από το οποίο υπάρχει ολόκληρη ιστορία. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1984 ο τότε Πρωθυπουργός συναντά τον Μουαμάρ Καντάφι στη σκηνή του. Υπήρξε, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ανταλλαγή δώρων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσφερε στον Καντάφι ένα αντίγραφο τριήρους από το Μουσείο Μπενάκη. Ο Καντάφι του πρόσφερε ένα… κουτί. Όταν άνοιξε το κουτί είδε υπήρχε το σοβιετικής κατασκευής πιστόλι Makarov. Φανταστείτε τώρα πόσα θα έπιανε αυτό το πιστόλι- δώρο του Καντάφι σε δημοπρασία. Ή τα δύο σπαθιά που του χάρισε ο Σαουδάραβας βασιλιάς, τα οποία ο Παπανδρέου τα είχε τοποθετήσει «χιαστί» έξω από το γραφείο του στο Καστρί, το γνωστό ως «κλουβί των Βιετκόνγκ».

Η τιμή των γυαλιών πάντως ήταν στις 17.000 ευρώ. Όμως, κυριολεκτικά τις τελευταίες στιγμές της δημοπρασίας, δύο υποψήφιοι πλειοδότες «κονταροχτυπήθηκαν» ανεβάζοντας το ποσό της δημοπρασίας στα 25.000 ευρώ. Νέος κάτοχος των γυαλιών του Ανδρέα Παπανδρέου είναι πλέον ένας νεαρός εφοπλιστής. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, πρόκειται για γόνο επιχειρηματικής οικογένειας που έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και ήθελε να έχει στην κατοχή του αντικείμενα που σχετίζονται με την μεγάλη αυτή πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδας.