«Οι δικαστές δεν εκφράζονται μέσω δημοσίων δηλώσεων και μάλιστα για υποθέσεις τις οποίες πρόκειται να δικάσουν», σχολίασε ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος παρεμβαίνοντας στο πολιτικό ζήτημα που προέκυψε μετά την δημόσια δήλωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζενερίκου για την τροπολογία για το «μπλόκο» Κασιδιάρη και την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.
Όπως είπε ο δικακεκριμένος Συνταγματολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ, «οι δικαστές εκφράζονται μέσα από τη γνώμη και την ψήφο τους στη διάσκεψη και στην ψηφοφορία του δικαστηρίου». Και συμπλήρωσε πως όταν συμμετέχεις σε μια συλλογική σύνθεση απόψεων με τους συναδέλφους σου -χωρίς επιρροή, χωρίς φωνές και επηρεασμό απ’ έξω- μπορείς τη διαφωνία σου να την εκφράσεις με την ψήφο σου.
«Το να κάνει δηλώσεις, εκ των προτέρων, πραγματικά είναι πρωτόγνωρο. Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούσε» πρόσθεσε λέγοντας ότι «το κεφάλαιο Τζανερίκος έχει κλείσει με την παραίτησή του».
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο φυσικό δικαστής για την αντισυνταγματικότητα του κόμματος Κασιδιάρη
Απαντώντας στο εάν τίθεται θέμα Αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι «τίθεται θέμα χαρακτηριστικής προχειρότητας και έλλειψη συναίνεσης στον τρόπο με τον οποίο συνολικά το πολιτικό μας σύστημα αντιμετώπισε αυτό το καίριο εθνικό ζήτημα».
Αναφερόμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής που δεν έχει ολοκληρωθεί σε δεύτερο βαθμό, τόνισε ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. «Χάθηκε η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης το 2019, που θα ήταν η μόνη καθαρή λύση να αναθεωρούνταν το άρθρο 29 και να έμπαινε και μια διαδικασία η οποία να είναι γενικής αποδοχής».
Αναφερόμενος στην απόφαση που θα κληθεί να λάβει το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου για το αν αποφασίσει να κατέλθει στις εκλογές το Κόμμα Κασιδιάρη υπό την ηγεσία του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, πρώην αντεισαγγελέα στον Άρειο Πάγο, τόνισε ότι «ο φυσικός δικαστής για μένα της αντισυνταγματικότητας του κόμματος αυτός θα ήταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αυτό χάθηκε όμως το 2019. Η επόμενη συνταγματική αναθερώρηση θα γίνει από το 2024 και μετά. Όλα τα υπόλοιπα είναι βήματα σε ένα τοπίο στην ομίχλη. Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν οι ελληνικές ευρεσιτεχνίες».