Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτιμήσουν τους κινδύνους για την εθνική τους ασφάλεια μετά τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων, που αφορούσαν κυρίως την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο.
Η διαρροή των μυστικών εγγράφων, που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα από την εφημερίδα New York Times, αφορά κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις και αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επίσης και για συμμάχους της Ουάσιγκτον, όπως το Ισραήλ.
«Έχει αρχίσει διυπηρεσιακή συνεργασία για να αποτιμηθεί ο δυνητικός αντίκτυπος (της διαρροής) αυτών των φωτογραφημένων εγγράφων για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και εταίρους μας», ανέφερε η Σαμπρίνα Σινγκ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Τα έγγραφα, που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.
Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και το Κρεμλίνο δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο άρχισε να διενεργεί έρευνα το Σάββατο, προσπαθεί να εντοπίσει την πηγή της διαρροής και μελετά ακόμη αν είναι αυθεντικά κάποια από τα έγγραφα που κυκλοφορούν.
Σύμφωνα με τη Washington Post, που επικαλέστηκε αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών. Όμως τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.
Κάποια περιέχουν πληροφορίες για συμμάχους. Για παράδειγμα, ένα καταπιάνεται με τις συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, εξήγησαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Παρακολουθώντας τους Συμμάχους
Ένα άλλο έγγραφο, με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» αναφέρει ότι η υπηρεσία πληροφοριών Mossad ενθάρρυνε τις διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ το έμαθαν αυτό μέσω της υπηρεσίας «πληροφοριών σημάτων», υποδηλώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκόπευαν έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή.
Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, το γραφείο του Νετανιάχου χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ως «ψευδή και χωρίς καμία απολύτως βάση».
Ενδελεχή έρευνα ζητά ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ
Ένα άλλο έγγραφο έδωσε λεπτομέρειες για εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων της Νότιας Κορέας σχετικά με την πίεση των ΗΠΑ προς τη Σεούλ να βοηθήσει στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και την πολιτική της να μην το πράξει.
Το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο έλεγχος όσων αναφέρονται στα έγγραφα αποτελεί προτεραιότητα και ότι θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να λάβουν τα «κατάλληλα» μέτρα αφού επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες.
Το γραφείο του Γιουν δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα έγγραφα να είναι κατασκευασμένα ή προϊόν παρέμβασης τρίτων, προειδοποιώντας ότι κάθε προσπάθεια «διατάραξης της συμμαχίας θα έχει επιπτώσεις», ενώ η αντιπολίτευση στη χώρα εξέφρασε «την λύπη της» για τους ισχυρισμούς περί κατασκοπείας, κάνοντας λόγο για σαφή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και για μεγάλη αποτυχία της κυβέρνησης Γιουν σε θέματα ασφάλειας, απαιτώντας τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας.
Γιατί υποπτεύονται Αμερικανούς
Το Πεντάγωνο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο περιεχόμενο των συγκεκριμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης συμμάχων.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν τις διαδικασίες τους για το πόσο ευρέως μοιράζονται εσωτερικά ορισμένες από τις πληροφορίες.
Εξετάζουν ακόμα ποια κίνητρα θα μπορούσε να έχει ένας Αμερικανός αξιωματούχος ή μια ομάδα αξιωματούχων να διαρρεύσει τέτοιες ευαίσθητες πληροφορίες.
Μετά την αποκάλυψη της διαρροής, το Reuters εξέτασε περισσότερα από 50 έγγραφα με την ένδειξη «απόρρητο» και «άκρως απόρρητο» που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αρχής γενομένης από το Discord και το 4Chan. Ενώ ορισμένα από τα έγγραφα είχαν αναρτηθεί πριν από εβδομάδες, η ύπαρξή τους αναφέρθηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή από τους New York Times.
Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων. Ορισμένα που δίνουν εκτιμήσεις για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης από την Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν τροποποιηθεί για να ελαχιστοποιηθούν οι ρωσικές απώλειες. Δεν είναι σαφές γιατί τουλάχιστον ένα από αυτά χαρακτηρίζεται ως μη διαβαθμισμένο, αλλά περιλαμβάνει άκρως απόρρητες πληροφορίες. Ορισμένα έγγραφα φέρουν την ένδειξη «NOFORN», που σημαίνει ότι δεν μπορούν να δοθούν σε ξένους υπηκόους.