Χωρίς αλλαγές θα ψηφιστεί την Μ. Τρίτη η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τον σχηματισμό του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κρίνει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Ωστόσο, το σκηνικό πυροδότησε η πρωτοφανής ανακοίνωση του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του αρμόδιου Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο οποίος χαρακτηρίζει την τροπολογία «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του δικαστηρίου» και «φωτογραφική» που αποτυπώνει «τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης» της κυβέρνησης προς εκείνον.

Σημειώνεται ότι με νέα παρέμβασή του σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν», τονίζοντας πως για πρώτη φορά ο Άρειος Πάγος καλείται να αξιολογήσει πρόσθετα στοιχεία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση κατέθεσε την σχετική τροπολογία. «Είναι πρόσθετο, είναι θετικό να ενισχύσουμε του δικαστές λόγω του βάρους της υπόθεσης», σημείωσε ότι κ. Βορίδης διευκρινίζοντας ότι μέχρι τώρα ο Άρειος Πάγος έκρινε τα τυπικά στοιχεία των υποψηφίων.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Η κρίση φαίνεται ότι εκκολαπτόταν εδώ και περίπου έναν χρόνο. Στις αρχές του περσινού καλοκαιριού, όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για τον επόμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανερίκος ήταν ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Βασιλείου Πλιώτα.

Τελικά, τον Ιούλιο το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επέλεξε τον Ισίδωρο Ντογιάκο. Έκτοτε, σύμφωνα με κυβερνητικές και δικαστικές πηγές, ο κ. Τζανερίκος κρατούσε αποστάσεις από την κυβέρνηση.

Οι κινήσεις Τζενερίκου σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στο Μαξίμου προκάλεσαν ανησυχία για την απόφαση του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε εσπευσμένα την προηγούμενη Παρασκευή την τροπολογία, η οποία αναθέτει τη λήψη της απόφασης στην πλήρη, 11μελή, σύνθεση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Χθες, ο κ. Τζανερρίκος στράφηκε κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», καθώς ο νόμος  προβλέπει ότι το κάθε τμήμα συγκροτείται από τον πρόεδρο και 4 αρεοπαγίτες. «Ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους τους δικαστές αυτού», παρατηρούσε και πρόσθετε ότι η τροπολογία «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης».

Αμέσως, του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ότι «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή». «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της δικαιοσύνης, όποια και αν είναι αυτή», πρόσθεσε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την «ανεξήγητη στάση του, που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ΄ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο «για τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς» του κ. Μητσοτάκη, που «μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς. Αφού ψήφισε με το ΠΑΣΟΚ μια τροπολογία, που δυσυχώς αποδείχθηκε φιάσκο, σήμερα έρχεται να διορθώσει το λάθος με ένα μεγαλύτερο λάθος.

Όπως καταγγέλλει και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή συνιστά πρωτοφανή στα χρονικά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και στη λειτουργία του Αρείου Πάγου». «Σε αυτή την παρωδία σας  αναλάβει μόνος του την ευθύνη», κατέληγε η ανακοίνωση που προδιαγράφει και τη στάση του κόμματος στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μονομερή και πρόχειρη ρύθμιση». «Αν είχε εισακουστεί η πρόταση μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις». Ωστόσο, δήλωσε ότι ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου «που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό», θα συνεισφέρει δημιουργικά «με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας ώστε να μην βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Πέραν των κομμάτων, στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαρακτήρισε «αδιανόητο θεσμικά» τον δημόσιο διάλογο του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου με τον υπουργό Εσωτερικών και πρότεινε να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος «ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου», δηλαδή η 25μελής τακτική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε διαδικασία», πρόσθεσε.

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι αν αλλάξει ο σχηματισμός που προτείνεται στην τροπολογία θα δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν εμπιστεύεται τα μέλη του 5μελούς σχηματισμού, με ενδεχόμενο να προκληθεί περαιτέρω κρίση στη σχέση της με τον Άρειο Πάγο.

Αδειάζουν Τζανερίκο οι συνταγματολόγοι

Επιπλέον, οι συνταγματολόγοι Αντώνης Μανιτάκης, Μπάμπης Ανθόπουλος, Κώστας Μποτόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, παρά τις επιμέρους ενστάσεις για την τροπολογία, θεωρούν ότι είναι συνταγματική, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η κρισιμότητα του θέματος και ότι η παρέμβαση Τζανερρίκου ήταν αδικαιολόγητη. Ο Ξενοφών Κοντιάδης, από την άλλη πλευρά, δεν θεωρεί τη δήλωση Τζενερίκου «θεσμικά ενδεδειγμένη». Προτάσσει τον σεβασμό στο Σύνταγμα και θεωρεί λανθασμένη την αλλαγή του νόμιμου δικαστή την παραμονή της κρίσιμης διαδικασίας.