Μόνο θυμηδία προκαλεί η κινητικότητα που επιδεικνύει η κυβερνητική πλευρά σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το κόμμα του φυλακισθέντος Ηλία Κασιδιάρη. Με θεσμικά μπαλώματα της τελευταίας στιγμής επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ψευδο-κομματικού κελύφους με την τοποθέτηση στην ηγεσία του πρώην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου.
Εξ αρχής καλό είναι να τονιστεί ότι το πολιτικό σύστημα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου δεν πρέπει να επιτρέψει στον φασισμό και στον νεοναζισμό να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο. Φθάνει αυτό ως γενική αρχή; Νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία θα συμφωνήσει. Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κόμμα.
Το πολιτικό σύστημα δυστυχώς και εδώ έχουν ευθύνη όλοι, δεν έμαθε από το παρελθόν. Δεν διδάχτηκε απολύτως τίποτα. Δεν θέλησε να κατανοήσει επί της ουσίας τι συνέβη και πως φθάσαμε στο σημείο να συζητάμε για το πως θα απαγορευτεί η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος από τις εκλογές.
Υπάρχει μια δικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Από τότε πέρασαν περίπου δυόμιση χρόνια. Τι έγινε αυτό το διάστημα για να αντιμετωπιστεί μελλοντική κρίση όπως η τωρινή; Τι έκανε το πολιτικό σύστημα για να μην δοθεί η εικόνα περί σύγκρουσης τμήματος της δικαστικής εξουσίας με την κυβέρνηση και ευρύτερα με το πολιτικό σύστημα;
Υπήρξαν οι απαραίτητες πρόνοιες; Συνιστά θεσμική κανονικότητα όλο αυτό που βλέπουμε να εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες; Και προφανώς δεν είναι ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, αλλά αποτελεί κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.
Θυμάται κανείς πόσο καιρό ο Κασιδιάρης κάνει κανονικό προεκλογικό αγώνα από τις φυλακές Δομοκού;
Μήπως κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για την ασυλία που είχε; Και φθάσαμε στην εικόνα, θλιβερή για πολλούς, να διαγκωνίζονται δημοσίως δικαστές και υπουργοί και από το βάθος να χαμογελούν οι εχθροί της Δημοκρατίας.
Και γιατί να μην χαμογελούν; Είναι ήττα για το πολίτευμά μας, για την Δημοκρατία μας, για τον Κοινοβουλευτισμό μας, για το πολιτικό σύστημα αυτό που εξελίσσεται. Θεσμικά μπαλώματα της τελευταίας στιγμής που το μόνο που κάνουν είναι να ηρωποιήσουν και να θυματοποιήσουν τον Κασιδιάρη σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης.
Κρίμα γιατί ακόμα και σε αυτό το θέμα που αφορά την ίδια την Δημοκρατία δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου.