Είναι καιρός να σκεφτούμε υπεύθυνα, Λαός και πολιτικές ηγεσίες,
– ότι η συνέχεια του Κράτους είναι αναγκαίος όρος για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος,
– ότι μόνο με τον τρόπο αυτό δημιουργείται το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης, που είναι αναγκαίος όρος κοινωνικής συνοχής
– και ότι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, συνεκτιμώντας και την τεράστια φοροδιαφυγή παγκοσμίως μέσω υπεράκτιων εταιριών, εκμηδενίζουν ουσιαστικώς το περιθώριο εφαρμογής του άρθρου 21 § 1 εδ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «το Κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Οι παραπάνω κρίσιμες για τη διασφάλιση πολιτικής ομαλότητας επισημάνσεις καθιστούν φανερό ότι κάθε μορφή «ενισχυμένης αναλογικής» (που ήδη ως όρος ενέχει αντίφαση) ανοίγει τον δρόμο για να κυβερνούν τον τόπο μειοψηφίες, που διαβρώνουν τη Δημοκρατία.
Το επιχείρημα ότι δι’ αυτού του τρόπου διασφαλίζεται η εκλογή σταθερών κυβερνήσεων είναι ψευδεπίγραφο και καθιστά συχνότατα αναποτελεσματικό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τα έχοντα την πλειοψηφία κόμματα της αντιπολίτευσης, επειδή, λόγω του bonus της «ενισχυμένης αναλογικής», η μειοψηφική κυβέρνηση έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.
Η αφορώσα κυβερνητικές πρακτικές εμπειρία που έχουμε αποκτήσει (ιδιαίτερα κατά την παρούσα φάση της πολιτικής ζωής στον τόπο μας) είναι οδυνηρή.
Ζούμε σε μία κατά φαινόμενο Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μέσα σε κλίμα πολιτικών εντάσεων, διχασμού, κοινωνικής ανισότητας και περιφρόνησης του κεφαλαιώδους στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου των κυβερνώντων.
Η απλή αναλογική παρέχει μια ευκαιρία να πορευθεί η πολυφωνική δημοκρατική πλειοψηφία με συναινετικές διαδικασίες, που δίνει προοπτικές στην πολιτική ζωή του τόπου μας.
Ο κ. Φίλιππος Δωρής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.