Η πανδημία απέδειξε ότι, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, οι κοινωνίες μπορούν να μετασχηματίζονται. Αλλάξαμε συνήθειες. Επαναπροσδιορίσαμε προτεραιότητες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε ένα σχέδιο ανάκαμψης για την οικοδόμηση μιας πιο «πράσινης» και ψηφιακής Ευρώπης. Οι πόροι που κινητοποιούνται σήμερα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτοφανείς. Πρωτοφανές όμως είναι και το εγχείρημα. Για να διασφαλιστεί η επιτυχία του, πρέπει να συμβάλλει όλο το κοινωνικό σύνολο, και οι επιχειρήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Άλλωστε, όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανήτη.
Η Deutsche Telekom, μητρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, δίνει το παράδειγμα. Όραμά μας είναι να είμαστε ο κορυφαίος ψηφιακός πάροχος, και σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας. Δίνουμε το παράδειγμα, θέτοντας υψηλούς στόχους: τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και τη δημιουργία των βάσεων για μια ψηφιακή κοινωνία για όλους.
Κλιματική Ουδετερότητα έως το 2040
Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πλημμύρες και πυρκαγιές. Στον Όμιλο Deutsche Telekom, έχουμε δεσμευτεί σε φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Έως το 2025, θα μηδενίσουμε τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές μας από την κατανάλωση ενέργειας, ενώ, έως το 2040, θα είμαστε κλιματικά ουδέτεροι. Από το 2021, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Telekom παγκοσμίως προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, καθώς ήδη από το 2020 καλύπτει το 100% των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Η αξία της κυκλικής οικονομίας
Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ρύπανση των ωκεανών, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η εξάντληση των φυσικών πόρων και οι πρωτοφανείς όγκοι αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, δοκιμάζουν την αντοχή του πλανήτη μας. Το 2022, είχαμε καταναλώσει τους ετήσιους διαθέσιμους φυσικούς πόρους της γης ήδη από τις 28 Ιουλίου, δηλαδή πέντε μήνες νωρίτερα. Δεν μπορούμε πια να μένουμε αδρανείς.
Οδηγός για τις δράσεις μας είναι το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της τριπλής πρόκλησης: της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Η κυκλική οικονομία είναι απαραίτητη προκειμένου να απομακρυνθούμε από το «γραμμικό» μοντέλο της κατασκευής – κατανάλωσης – απόρριψης και να υιοθετήσουμε μια πιο υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων για τις μελλοντικές γενιές.
Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι εταιρείες του Ομίλου Deutsche Telekom στην Ευρώπη ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια κοινή προσπάθεια κινητοποίησης των ανθρώπων για την επιστροφή μεταχειρισμένων κινητών συσκευών. Με κάθε συσκευή που επιστρέφεται σε εμάς, στηρίζουμε οικονομικά τοπικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στόχος μας είναι να συλλέξουμε 500.000 συσκευές έως το 2024. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς, μόνο το 2022, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες από 280.000 κινητές συσκευές. Μόνο ο Όμιλος ΟΤΕ ξεπέρασε τις 150.000, και ακόλουθα υποστήριξε το έργο «Mediterranean Cleanup» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΕΝΑΛΕΙΑ, στο πλαίσιο του οποίου απομακρύνθηκαν περισσότερα από 7.000 κιλά πλαστικού από τη θάλασσα και τις ακτές σε 4 ελληνικά νησιά.
Επιπλέον, βοηθάμε τους πελάτες μας να κάνουν πιο «πράσινες» επιλογές. Από κοινού με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ξεκινήσαμε ένα σύστημα οικολογικής κατάταξης (Eco Rating), για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των κινητών τηλεφώνων, αλλά και για την ενημέρωση των καταναλωτών.
Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί ένα από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα παγκοσμίως. Στη γερμανική αγορά, τα προϊόντα με την επωνυμία μας έχουν ήδη συσκευασία φιλική προς το περιβάλλον, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, εντός του 2023. Επίσης, συνεργαζόμαστε με προμηθευτές για νέες, καινοτόμες μεθόδους και υλικά συσκευασίας.
Ψηφιακή κοινωνία για όλους
Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ωστόσο, το χάσμα ανάμεσα σε εκείνους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και όσους δεν έχουν, παραμένει. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι, χωρίς αποκλεισμούς, θα πρέπει να ωφελούνται από τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία. Γι’ αυτό και η δέσμευσή μας για ψηφιακή συμπερίληψη αφορά σε τρεις πυλώνες: να προσφέρουμε πρόσβαση στα ψηφιακά δίκτυα, να διαθέτουμε υπηρεσίες με προσιτό κόστος, και να αναπτύσσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών.
Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ανάπτυξη των δικτύων μας. Η Deutsche Telekom είναι η κορυφαία εταιρεία οπτικών ινών και 5G στην Ευρώπη. Προσφέρουμε πρόσβαση σε δίκτυο οπτικών ινών σε 8,1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ η κάλυψη του πληθυσμού με το 5G δίκτυο έχει αγγίξει το 47,4%. Στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ με επενδύσεις ύψους €5 δισ. την τελευταία δεκαετία και επενδυτικό πλάνο άνω των €3 δισ. έως το 2027, φέρνει την τεχνολογία Fiber to the Home (FTTH) σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καλύπτοντας σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Η κάλυψη του COSMOTE 5G ήδη ξεπερνά το 80%.
Η προσβασιμότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι το 43% των πολιτών δεν διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες για ασφαλή χρήση του διαδικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων, καθώς και την ανάπτυξη των απαραίτητων ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν στην κοινωνία των Gigabit. Ενδεικτικά, στην Ελλάδα περισσότεροι από 200.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν βελτιώσει τις ψηφιακές τους δεξιότητες μέσω των δράσεων STEM και εκπαιδευτικής ρομποτικής, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον WRO Hellas.
Δέσμευσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μέλλον, όπου η ψηφιακή τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους και λειτουργεί ως επιταχυντής της ανάπτυξης. Ένα μέλλον όπου η οικονομία και η βιώσιμη ανάπτυξη πάνε χέρι-χέρι. Με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πλανήτη, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Σήμερα, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην Ευρώπη, ως καταλύτης και κινητήριος μοχλός της «πράσινης» οικονομίας, της κοινωνικής σταθερότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε, και με το παραπάνω, την ευθύνη που μας αναλογεί.