Ο Μπέντζαμιν Φερέντζ, ο τελευταίος επιζών εισαγγελέας στη δίκη της Νυρεμβέργης στη Γερμανία, οι οποίες έφεραν ενώπιον της δικαιοσύνης τους ναζιστές εγκληματίες πολέμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και επί μακρόν θιασώτης του διεθνούς ποινικού δικαίου, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 103 ετών, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Φερέντζ, δικηγόρος με σπουδές στο Χάρβαρντ, κατόρθωσε να καταδικάσει πολυάριθμους Γερμανούς αξιωματικούς που ηγούνταν περιφερόμενων ταγμάτων θανάτου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι συνθήκες του θανάτου του δεν έγιναν αμέσως γνωστές. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο Φερέντζ πέθανε σε ίδρυμα υποστηριζόμενης διαβίωσης στο Boynton Beach της Φλόριντα.
Ήταν μόλις 27 ετών όταν υπηρέτησε ως εισαγγελέας το 1947 στη Νυρεμβέργη, όπου ναζιστές κατηγορούμενοι, συμπεριλαμβανομένου του Χέρμαν Γκέρινγκ, αντιμετώπισαν μια σειρά από κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας που έμεινε στην ιστορία ως Ολοκαύτωμα, κατά το οποίο έξι εκατομμύρια Εβραίοι και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν συστηματικά.
Today the world lost a leader in the quest for justice for victims of genocide and related crimes. We mourn the death of Ben Ferencz—the last Nuremberg war crimes prosecutor. At age 27, with no prior trial experience, he secured guilty verdicts against 22 Nazis.
— US Holocaust Museum (@HolocaustMuseum) April 8, 2023
Για δεκαετίες, ο ίδιος υποστήριξε τη δημιουργία ενός διεθνούς ποινικού δικαστηρίου. Το πέτυχε με τη σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου στη Χάγη της Ολλανδίας. Επίσης, ήταν σημαντικός δωρητής στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ που ιδρύθηκε στην Ουάσιγκτον.
Στη Νυρεμβέργη, ο Φέρεντς υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ στη δίκη 22 αξιωματικών που ηγούνταν παραστρατιωτικών ομάδων δολοφονίας γνωστών ως Einsatzgruppen και τα οποία ήταν μέρος των διαβόητων ναζιστικών SS.
Οι ομάδες αυτές πραγματοποίησαν μαζικές δολοφονίες. Στόχος ήταν οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι και άλλοι, κυρίως άμαχοι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Ευρώπη και ήταν υπεύθυνες για περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους.
«Με λύπη και ελπίδα αποκαλύπτουμε εδώ τη σκόπιμη σφαγή πάνω από 1 εκατομμύριο αθώων και ανυπεράσπιστων ανδρών, γυναικών και παιδιών», είχε πει ο Φέρεντς στην εναρκτήρια ομιλία του στη δίκη.
«Αυτή ήταν η τραγική εκπλήρωση ενός προγράμματος μισαλλοδοξίας και αλαζονείας. Η εκδίκηση δεν είναι ο στόχος μας, ούτε επιδιώκουμε απλώς μια δίκαιη ανταπόδοση. Ζητάμε από το δικαστήριο να επιβεβαιώσει με διεθνή ποινική δίωξη το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει με ειρήνη και αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τα πιστεύω του. Η υπόθεση που παρουσιάζουμε είναι μια έκκληση ανθρωπιάς έναντι του νόμου», πρόσθεσε ο Φέρεντς.
Στο δικαστήριο, ο Φέρεντς τεκμηρίωσε ότι οι κατηγορούμενοι εκτέλεσαν μεθοδικά, μακροπρόθεσμα σχέδια εξόντωσης εθνικών, εθνικών, πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων «καταδικασμένων στο ναζιστικό μυαλό». «Η γενοκτονία –η εξόντωση ολόκληρων κατηγοριών ανθρώπινων όντων– ήταν το κατεξοχήν όργανο του ναζιστικού δόγματος», είχε πει.
Όλοι οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και 13 καταδικάστηκαν σε θάνατο.