Καθώς εισερχόμαστε στα τελευταία μέτρα της εκλογικής κούρσας, η πολιτική αντιπαράθεση φαίνεται να αλλάζει πίστα και να περνάει από τη σκανδαλολογία στα διλήμματα που θέτουν στο εκλογικό σώμα τα κόμματα και στις θέσεις τους επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Ειδικά το θέμα των διλημμάτων θεωρείται μεγάλης σημασίας, καθώς εκτιμάται ότι το πόσο πειστικά είναι καθορίζει τη στάση ενός κομβικού τμήματος των ψηφοφόρων. Το επόμενο διάστημα λοιπόν, τα κομματικά επιτελεία αναμένεται να θέσουν στο προεκλογικό τραπέζι, με ακόμα πιο έντονο τρόπο, τα διλήμματα και τις βασικές προγραμματικές τους θέσεις. Ποιες είναι αυτές;

Μητσοτάκης: Η αυτοδυναμία, η τερατογένεση και η οικονομία

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το δίλημμα που θέτει είναι το πλέον ξεκάθαρο, ενώ παράλληλα στοχεύει στο να επωφεληθεί από αυτό το γεγονός, καθώς παραδοσιακά τα καθαρά προεκλογικά διλήμματα βοηθούν εκλογικά αυτόν που τα θέτει.

Το δίλημμα των εκλογών: «Στις εκλογές θα κριθεί αν η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σταθερότητα ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω. Εάν θα διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ή θα επιστρέψουμε σε ένα περιβάλλον υψηλών φόρων, ανασφάλειας και ξέφραγων συνόρων, χωρίς αίσθηση ασφάλειας για τους πολίτες. Μιας Ελλάδας αδύναμης που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας» είναι το δίλημμα που θέτει στους ψηφοφόρους το κυβερνών κόμμα.

Οι υποσχέσεις

Όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά στο χαρτί της οικονομίας. Στο σχετικό σποτ της ΝΔ μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει πως η χώρα σημειώνει ρεκόρ στα έσοδα από τον τουρισμό, τις εξαγωγές και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ παράλληλα έχει τον υψηλότερο κατώτατο μισθό από ποτέ και τη μικρότερη ανεργία των τελευταίων 12 ετών.

Κεντρική προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού είναι το «να δούμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές». Σχετικά με αυτήν την υπόσχεση έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ναι, εμείς είμαστε αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ. Αλλά εγώ δεν θέλω οι νέες και οι νέοι οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας να προσβλέπουν ότι μια ζωή θα είναι στον κατώτατο μισθό. Θέλω καλύτερες απολαβές, καλύτερους μισθούς για όλες και για όλους».

Επιπλέον, δεν έχει κλείσει το παράθυρο που αφορά τις συντάξεις. «Οι συντάξεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά κατά 8% μετά από 12 χρόνια. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν και για νέες αυξήσεις» ήταν τα λόγια του.

Τι άλλο έχει εξαγγείλει; Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει σε νέους και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών, τη δυνατότητα να αγοράσουν το δικό τους σπίτι με χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία όντας επιδοτούμενα από το κράτος θα έχουν μηνιαία δόση μικρότερη από ότι ένα αντίστοιχο ενοίκιο.

Τέλος, η αναβάθμιση των σχολείων και η παροχή κατάλληλων εργαλείων, προκειμένου να αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών σε ένα σύγχρονο περιβάλλον αποτελεί επίσης βασική προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της μετά την επίσκεψη του στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων, το οποίο έχει εξοπλιστεί με διαδραστικό σύστημα.

Τσίπρας: Προοδευτική διακυβέρνηση και κράτος δικαίου

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει περισσότερο στην ιδέα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, η οποία θα βοηθήσει τους αδύναμους και θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου.

Το δίλημμα

«Το βασικό διακύβευμα της επόμενης ημέρας είναι το εάν η χώρα θα συνεχίσει να κυβερνάται από αυτούς που την οδήγησαν στη μεγαλύτερη συρρίκνωση εισοδήματος, σε μια τρομακτικά άνιση αναδιανομή πλούτου και στη μεγαλύτερη εκτροπή από τη μεταπολίτευση και μετά ή από μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα έχει σαν βασική έγνοια της την προστασία της κοινωνίας, των αδύναμων και της μεσαίας τάξης, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου» είναι το δίλημμα που θέτει στο εκλογικό σώμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υποσχέσεις

Όσον αφορά τις υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει πρόταση για το ιδιωτικό χρέος. Περιέγραψε δε, μια δέσμη μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Έχει υποσχεθεί επίσης πως η επόμενη κυβέρνηση του κόμματός του θα νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο για όλους και το δικαίωμα τεκνοθεσίας και ελεύθερης πρόσβασης στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου. «Την προηγούμενη φορά φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Την επόμενη σειρά έχει ο γάμος για όλα τα άτομα. Σήμερα, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, υπογράφω στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα» έχει χαρακτηριστικά αναφέρει.

Τέλος, παρουσίασε το πρόγραμμα του για την ασφάλεια στον κλάδο των μεταφορών. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται κυρίως στην ψηφιοποίηση των συστημάτων, ενώ προτείνει και τη δημιουργία μιας νέας «Διαύγειας» για τις υποδομές, στην οποία θα μπορεί ο πολίτης να «ελέγχει» και να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και τις αλλαγές.

Ανδρουλάκης: Κυβέρνηση συνεργασίας – Σε πρώτο πλάνο οι νέοι

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης θέτει και αυτός τα δικά του διλήμματα αλλά και τις δικές του υποσχέσεις ενώπιον της κρίσης των εκλογέων, προσπαθώντας να απαγκιστρώσει το εκλογικό σώμα από το δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ.

Το δίλημμα

Το δίλημμα των εθνικών εκλογών λοιπόν, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης «δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, δεν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ. Το πραγματικό δίλημμα είναι ή ένα κράτος λάφυρο των εκάστοτε κυβερνώντων, για να το αξιοποιούν με μόνο στόχο το πελατειακό κράτος και την ενίσχυση της εξουσίας τους, ή ένα κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος».

Υποσχέσεις

Όσον αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις, το μότο του κόμματος είναι: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να δώσει απαντήσεις στους μη προνομιούχους».

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά προβάλλει ιδιαίτερα το κοινωνικό του πρόσωπο, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους με χαμηλό ενοίκιο. Στην ίδια κατεύθυνση, υπόσχεται Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, 120 δόσεις για οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ, προστασία της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.