Προσπάθειες για την επανεκκίνηση της Συνόδου 3+1» στην Ανατολική Μεσόγειο κάνουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την σύνοδο της Τριμερούς στη Λευκωσία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να αποστείλουν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνγκεν, για την πραγματοποίηση συνόδου 3+1.
Η απόφαση να ζητηθεί η συμμετοχή και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ελήφθη σε αυτήν την σύνοδο των τριών χωρών, που φιλοξένησε η Λευκωσία, διά του Κύπριου νέου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου και με τη συμμετοχή των Νίκου Δένδια και του Ισραηλινού Eli Cohen.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλεύθερος» η επιστολή προς Μπλίνγκεν θα σταλεί μετά το Πάσχα ενώ ήδη ξεκίνησαν διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν την απόφαση των τριών για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου μεταξύ των χωρών και πως ακόμη, επιθυμία τους είναι όπως αυτή η σύναξη για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους θα πρέπει να γίνει στην περιοχή. Να φιλοξενηθεί, δηλαδή, σε μια από τρεις χώρες. Άλλωστε ήταν στην ατζέντα και των τεσσάρων η σύναξη αυτή να γίνει εντός του έτους. Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, . Eli Cohen, έχει δηλώσει από την Κύπρο όπου βρισκόταν, ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογο του και αναφέρθηκε και στην πραγματοποίηση της συνόδου αυτής, με το γνωστό σχήμα 3+1.
«Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πυλώνες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας», είχε δηλώσει παλαιότερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Άλλωστε όπως αναφέρεται σε ένα από τα ανακοινωθέντα των 3+1: «Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, οι Υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στο σχήμα 3+1 και αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, των δράσεων για το κλίμα, της ετοιμότητας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, συμβάλλοντας στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη διασυνδεσιμότητα στην περιοχή».