Στην προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων θα στρέφονται τα κόμματα, καθώς θα πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου και αφού πρώτα θα έχουν επιτύχει, θεωρητικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τον πρωταρχικό τους στόχο που δεν είναι άλλος από τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους.
Η ψήφος των αναποφάσιστων κρίνεται καθοριστική καθώς είναι ικανή να ανατρέψει στην κάλπη τους συσχετισμούς, προκαλώντας έτσι πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σκέψη τους και να βρουν απαντήσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό και τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι/δεν απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Έλληνες.
Δείτε ξανά την παρουσίαση της συγκεκριμένης δημοσκόπησης:
Ποιοι είναι όμως οι αναποφάσιστοι;
Οι αναποφάσιστοι έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και κομματική προέλευση με το ΒΗΜΑ να παρουσιάζει τα ενδιαφέροντα ευρήματα. Αρχικά, αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων και όσων δεν ψήφισαν. Το 24% προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο ένα 6% από ΠΑΣΟΚ, μόλις 1% από το ΚΚΕ ενώ από τα υπόλοιπα κόμματα προέρχεται ένα 5%.
Όσον αφορά στο φύλο, το 55% είναι γυναίκες και το 45% άνδρες. Ακόμη, έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, είναι περισσότερο νέοι άνθρωποι, αυτοπροσδιορίζονται στη μεσαία κοινωνική τάξη, ενώ πολιτικά δηλώνουν κεντρώοι.
Πιο αναλυτικά, το 77% των αναποφάσιστων είναι κάτω των 57 ετών, με το 33% να ανήκει στην Generation X (42-57 ετών) , το 26% στους Millennials (26-41 ετών) και το 18% στην Generation Z (17-25 ετών).
Πάνω από τους μισούς αναποφάσιστους (51%) έχει λάβει ανώτερη / ανώτατη εκπαίδευση, το 42% είναι μέσης εκπαίδευσης και το μόλις 7% είναι άνθρωποι βασικής εκπαίδευσης.
Σχεδόν το σύνολο των αναποφάσιστων (80%) ανήκουν στη μικρομεσαία και μεσαία κοινωνική τάξη, 8% στην εργατική, 5% στην αγροτική και άλλο ένα 5% στην ανώτερη.
Μοιρασμένη είναι κατάσταση αναφορικά με την θέση των αναποφάσιστων στην απασχόληση. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα είναι 25% ενώ 14% είναι ελ.επαγγελματίες, 14% είναι συνταξιούχοι, 12% άνεργοι, 11% είναι μισθωτοί του δημοσίου, 11% είναι φοιτητές, 5% είναι νοικοκυρές και 3% αγρότες.
Τέλος, οι αναποφάσιστοι ανήκουν στην πλειοψηφία τους στον κεντρώο – κεντροδεξιό χώρο γεγονός που επιβεβαιώνει το κομματική προέλευση τους σε ποσοστό 24% από τη ΝΔ.