Η τοξικότητα ευνοεί την αντισυστημική ψήφο

Ηθελημένα ή άθελά του σημαντικό τμήμα του πολιτικού συστήματος ρίχνει νερό στο μύλο της αντισυστημικής ψήφου και δίνει επιχειρήματα στους αρνητές της πολιτικής.

Η τοξικότητα σε πρώτο πλάνο και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Ο τοξικός πολιτικός λόγος κυριαρχεί από πολλές πλευρές και οι πολίτες δυστυχώς αδυνατούν να δουν τις πολιτικές προτάσεις, όσες και όποιες υπάρχουν, των κομμάτων για να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις εκλογές.

Η πολιτική ζωή του τόπου, για μια ακόμη φορά, περιστρέφεται γύρω από την σύγκρουση των πολιτικών  κομμάτων, τις περισσότερες φορές για θέματα που δεν αφορούν ιδιαίτερα ή σχεδόν καθόλου τους πολίτες. Ακόμα και στα δελτία των ειδήσων και στις εκπομπές μονότονη είναι η αναφορά για «μετωπική σύγκρουση», γενικά και αόριστα χωρίς όμως αυτή η σύγκρουση να επικεντρώνεται στο προγραμματικό πεδίο.

Πορευόμαστε προς τις εκλογές, εν μέσω ενός ιδιαίτερα τοξικού πολιτικού κλίματος, που δεν βοηθάνε, αλλά το αντίθετο το επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο και δηλώσεις όπως του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου ότι κάποιοι θέλουν νεκρό, δείχνοντας και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες θέλουν λύσεις στα προβλήματά τους. Απαιτούν ουσιαστικές, ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις. Και εάν εξαιρέσουμε τους φανατικούς από όλες τις πλευρές, όλοι θέλουν να γίνει συζήτηση για τα επίδικα,  για τα μείζονα, για τα ουσιαστικά, για αυτά που αφορούν την καθημερινότητά τους, το μέλλον τους.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει απαξίωση της πολιτικής. Αποστασιοποίηση από την πολιτική και την δημόσια συζήτηση. Και ηθελημένα ή άθελά του σημαντικό τμήμα του πολιτικού συστήματος ρίχνει νερό στο μύλο της αντισυστημικής ψήφου και δίνει επιχειρήματα στους αρνητές της πολιτικής.

Οι πολιτικοί και ειδικά οι πολιτικοί αρχηγοί, όσοι ευνοούν την τοξικότητα, έχουν μεγάλη ευθύνη για το συγκεκριμένο κλίμα. Η αντισυστημική ψήφος έχει την υπογραφή τους. Και έχουν ευθύνη αυτό το κλίμα να το αλλάξουν. Αλλιώς θα δούμε καταστάσεις από το παρελθόν και θα είναι αργά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.